tiistai 14. huhtikuuta 2015

Mitä ostin maanantaina kaupasta


Sain hauskan haasteen paljastaa ruokakassini sisältö. Kun ajattelin asiaa, huomasin että viikosta toiseen tulee ostettua aika lailla samoja juttuja. Jos mies lähtee joskus yksin kauppaan, huikkaan, että tuo ne tavalliset. Viikonloppuna ja vieraille yritän keksiä ja kokeilla jotakin uutta, mutta omassa arjessa mennään sillä, mitä jaksan ja ehdin tehdä. Siispä tämän maanantain täydennysostokset ovat ihan niitä tyypillisiä. 

Ostan aina pakkauksen broileria jossakin muodossa. Siitä olisi tarkoitus saada kahden päivän pata, kastike tai keitto erilaisten vihannesten kanssa. Jos päädyn valmistamaan broilerilla höystetyn vihannespannun, mistä kumpikin pidämme kovasti, syömme sen kuitenkin kerralla, joten yritän nyt tehdä vaikka keiton tuon kookosmaidon kanssa. Punaista lihaa, esimekiksi karitsan jauhelihaa ostan ehkä kerran viikossa, kalaa kerran-pari.

Kananmunia on myös aina jääkaapissa -vaikka ne eivät toisaalta kylmäsäilytystä kaipaisi. Pidän kovasti keitetystä ja paistetusta munasta vokkivihannesten tai salaatin kanssa ja niitä kuluu useita viikossa. Kokeilin muuten viikonloppuna uutta tapaa keittää munat: kiehautetaan vesi munineen päivineen ja jätetään sitten hautumaan kuumaan veteen kymmeneksi minuutiksi. Tuli aikalailla täydellisiä, vaikka pidän myös vähän löysemmistä, jossa aika lasketaan 4-5 minuuttia kiehumisen alkamisesta.


Vakiovihanneksina kaapissa on parsa-, valko- tai lehtikaalia tai kaikkia niitä. Parsakaali varsinkin on meillä suosittua. Porkkanoita ja kaikenlaisia sipuleita pitää myös olla, ja nyt ostin vaihteeksi purjoa keittoa ajatellen. Punaisesta paprikasta pidän kovasti, samoin luumukirsikkatomaateista, jotka kuitenkin nyt jätin ostamatta. Periaatteessa ei ole mitään järkeä ostaa kurkkua ja tomaattia talvella, mutta varsinkin kurkkua kaipaan aamuleivälleni.

On tuolla takana perunapussikin. Tähän aikaa vuodesta ne vaan alkavat itää heti meille päästyään. Tällä kertaa mukaan tuli pussillinen Kalajoen manteliperunaa: kuulostaa ainakin herkulliselta, joten ehkä saan ne käytettyä viikon kuluessa.

Olen syönyt omenan päivässä niin kauan kuin muistan, usein kaksikin. Se vaan sopii minulle. Nykyisin pesen omenani tiskiaineella ja syön kuorineen flavonoidien takia. Mies taas on banaaninsyöjä (ja kuorii kyllä).


Pidän hirveästi maitotuotteista. Voisin elää pelkästään erilaisilla jogurteilla ja viileillä, ja marjarahka on suurinta herkkuani. Puhumattakaan jäätelöstä... Varsinkin aamulla on pakko saada annos hapanmaitotuotetta, olkoon sitten vaikka piimää. Maidossa en oikein kestä laktoosia, mutta muissa se ei haittaa. Kun hyla-maidon pakkausta muutettiin ja sitä ei enää löydä kauposta (sitä siis on iskukuumennettuna, mutta en koskaan löydä sitä hyllyä), siirryin laktoosittomaan maitoon, enkä ole vielä oikein tottunut siihen.

Terveellisyyden nimissä olen totuttanut itseni luonnonjogurttiin ja Valion pehmeään maitorahkaan. Näitä sitten maustan viitsiessäni marjoilla, hedelmillä tai edes ripauksella juoksevaa hunajaa. Ennen käytin mysliä, mutta ne sisältävät loppujen lopuksi niin paljon sokeria, ettei kannata enää näillä kymmenillä.


Itse käytän aamuleipäni päällä kalkkunaa tai broilerileikettä, kuten kuvassa. Mies tykkää kinkusta, ja nyt hän on ostanut vanhaa suosikkiaan Gotleria. Kevyt-Beceliä levitän ruispalalleni kalkkunan ja kurkun alle.

Ostan ruokakaupasta myös pesuaineet ja patterit, siis kaiken tavallisen kotiin liittyvän, mitä sieltä saa. Käytän kaupan hiustenpesuaineita ja vartalovoiteita, ja saapa sieltä käyttämäni tukkaraita-aineetkin. Tästä satsista puuttuvat muuten kaikki herkut! Pidän aina kaapissa Fazerin 70% leivontasuklaata, ja sen ostin jo lauantaina. Kekseihin sorrutaan enää harvoin, mutta jäätelöstä ei nyt puhuta. Se on minulle yhtä heikko kohta kuin olut miehelle, mutta en silti osta sitä joka viikonlopuksi.

Tämä satsi maksoi viisi-kuusikymppiä lähimmässä S-Marketissa, muisteli mies, joka meillä ruoat maksaa samalla kun minä pakkaan kasseihin. Olemme ajatelleet, että tässä elämäntilanteessa voimme valita suomalaista ruokaa ja tukea suomalaista työtä, jos valinnanmahdollisuus on. Ruokalaskua olisi mahdollisuus saada kyllä pienemmäksikin, ja siihen ihan ykkösjuttu olisi yksinkertaisesti alkaa syödä vähemmän!



14 kommenttia:

  1. Ihana ostoskassin sisältö! Olet oikeassa, mysleissä on usein ihan järkyttävät määrät sokeria. Sitä ei tule ajatelleeksi. Pitäisi varmaan alkaa tehdä sitä itse. Iso satsi kerralla niin ei olisi kovin suuri töistäkään. :) Mulle tuli tosta Gotlerista kotoinen fiilis, mummo osti aina sitä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsetehty mysli on ihan vaarallisinta: niin herkullista, että sitä voi lusikoida suoraan purkista! Aina kun olen tehnyt sitä ja oikein uunissa paahtanut, on se huvennut ennätysvauhtia. Kannattaa siis kokeilla:)

      Poista
  2. Minua jäi kiinnostamaan tuo omenan peseminen tiskiaineella. Itsekin syön omenat aina kuorineen ja olen ollut siinä luulossa, että nykyään ainakin eurooppalaisissa omenantuotannossa käytettäisiin niin vähän torjunta-aineita, ettei kuorimista suositella. Eikö vesipesu riitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankaan omenaa käsin tilkalla tiskiainetta siksi, että ne saattavat likaantuakin poiminta- ja käsittelyvaiheissa, puhumattakaan ostajien käsistä kaupassa. Ilmansaasteita saattaa kuoren pinnassa myös olla. Rupesin suhtautumaan ruokaan vähän varovaisemmin, kun näin Napolin lentokentän lähellä moottoritien varressa valtavat alueet viljelyksiä ja kasvihuoneita. Olen ihan varma, että Etelä-Euroopassa ei jokainen viljelijä ole niin nuuka torjunta-aineitten kanssa, oli sallittua tai ei. Siellä vaan on erilainen mentaliteetti, joten pesen entistä huolellisemmin tuontivihannekset ja hedelmät:)

      Poista
    2. Omenat kannattaa pestä vesi etikka seoksella ja suosittelen todellakin pesemään jos ei osta luomua. Ostoskassin sisältö oli melkein jees, itse en kantaisi vesimaitoa kotiin, osta mieluummin täysmaito ja lantraa vedellä , samaa saat jos kerran sellaista haluat juoda. Kaikkein ällöttävin juttu kassissa oli Becel ....oletko koskaan miettinyt miksei netissä missään näytetä miten margariini valmistetaan ?? hmmm yök. Voita se olla pitää. Becel muuten tukkii verisuonet..kuuklaa kasvismargariineistä.

      Poista
    3. Kannattaisiko sun itsesi päivittää tietosi margariinista ennen kuin alat jakaa ohjeita muille. Googlauksessa lähdekrititiikkikin voisi olla suotavaa.

      Poista
    4. Anna yksikin puolueeton tutkimus Benecolin hyödyidtä .?

      Poista
    5. Minäkään en söisi Benecolia tai mitään muutakaan margariinia. Minusta on outoa ettei sen valmistuksesta löydy mitään tietoa kun taas kaikki tietää miten voi tehdään.

      Poista
    6. http://medianvahtikoira.blogspot.fi/2012/01/totuus-kevytlevitteista-margariinista.html

      Poista
    7. Jokainenhan saa kantaa kaupasta, mitä haluaa ja kantaa itse seuraukset siitä:) Juon pari lasia maitoa hapanmaitotuotteitten lisäksi saadakseni riittävästi kalsiumia. Otan myös vaihtelevan määrän D-vitamiinia päivittäin.

      Varsinkin noissa rasvakeskusteluista tuntuu tieteellinen tieto olevan kaukana. Mainitussa linkissäkin toistetaan vanhaa virhettä transrasvoista. Ne eivät Eviran mukaan ole Suomessa suuri ongelma, ja ennen kaikkea niitä ei ole ollut vuosiin margariineissa, vaan luonnostaan rasvaisessa maidossa ja voissa.

      Mutta jokainen uskoo, mihin haluaa. Minä uskon koulutukseen ja tutkimusnäyttöön, koska parempaakaan ei ole saatavilla. Toisaalta tieteessä osataan muuttaa mielipidettä, kun näyttö viittaa johonkin uuteen suuntaan.

      Poista
  3. Kiva oli kurkkia tämä, toteutin itsekin tämän juuri eilen Jonnan haastamana blogissa. <3 Samojakin juttuja meiltä löytyy. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tosiaan nähdä toisten valintoja. Jonakin toisena päivänä loppuviikosta tosin kassi voisi olla ihan eri näköinen, jos olisi vaikka yövieraita tulossa. Silloin olisi myös olutta ja siideriä, ja vielä pekonia aamuksi;)

      Poista
  4. Hauska haaste!

    itsekin usein kasaan ostokset pöydälle ennen jääkaappiin laittoa nähdäkseni, miten paljon sillä 'kolmellakympillä nyt saikaan'. Ihailen usein myös sitä, miten terveellistä ruokaa olen ostanut! :) Niin: suklaata ja jätskiä ei lasketa näihin arvioihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäähän elämässä nautintoja olla! Mun pöydällä niitä ei nyt ole, kun viikonloppuna olin syönyt jäätelöä enemmän kuin omatunto olisi suonut;-) Tummaa suklaata meillä on aina kaapissa, se lasketaan terveysruokiin!

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...