keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Hapankaalikeittoa, saako olla?

Klik-
Vetäisi sitten plussan puolelle maaliskuun kunniaksi. Linnut lauloivat ja räystäät tippuivat, kun kävelin ystävää vastaan. Pian tippui hiki kummankin otsalta, kun oli tullut otettua turhan lämmintä päälle. Kevättalvi!

Teen ainakin kerran talvessa ihanan makuista hapankaalikeittoa, jonka ohje on peräisin Jyrki Sukulalta ja julkaistu joskus Gloriassa nimellä Hiihtopummin hapankaalikeittohomma. Tänään ei tosin hiihdetty, mutta käveltiin edes mutkan kautta meille.

Tykkään -kaiken makean lisäksi- happamasta: puolukoista, rahkasta, hapankaalista ja hapanimelistä kastikkeista. Äidin tilliliha vasikanlihasta oli aikoinaan ihanaa, keitetty kieli sitruunaisessa kastikkeessa...mmm! No asiaan.

Tämä keitto ei kuulosta hyvältä, mutta kannattaa maistaa. Ei sitä paitsi ole edes kovin hapanta, kun kaali huuhdotaan ensin lävikössä. Tomaattilisäyksen kanssa on kuitenkin vatsalle sen verran ämäkkää, etten suosittele ruisleipää, vaan hyvää vaaleaa tai sekaleipää seuraksi.

Klik-
NÄIN se valmistuu käden käänteessä:

300 g hapankaalia
100 g savusivua (olin ostanut tosi hyvää savukylkeä irtomyynnistä reilun palan)
2 sipulia tai pussillinen pakastesipulia
2 valkosipulin kynttä
3 rkl tomaattipyreetä
tölkki tomaattimurskaa (Muttin Polpa di Pomodoro on parasta!)
1 l vettä
cayennepippuria
suolaa maun mukaan
hitunen sokeria (laitan 2 tl sokeria)
valkopippuria (en voi sietää, käytän mustapippuria kaikkeen)
nokare voita

- Huuhdo ensin hapankaali vedellä lävikössä. Suikaloi savukylki tai pekoni, minä poistin kyllä vielä enimmät läskitkin. Pane liha kattilaan ja anna rasvan sulaa.
- Lisää sitten joukkoon sipulit, valunut hapankaali, tomaattimurska ja -pyree, vesi ja mausteet.
- Keitä hiljalleen noin tunti.
- Tarkista maku ja nauti smetanan kanssa.

Lusikoi keiton päälle lautasella smetanaa, jos linjat sietävät. Minä lisäsin Bulgarian jogurttia, sekin sopi hyvin. Joskus aiemmin olen kirjoittanut ohjeen reunaan että Pfaffenheimin Pinot Blanc on maistunut loistavalta tämän keiton kanssa. Olisipa nytkin lasillinen...


Voihan sitä ulkoilla taas joskus muulloin, talvi jatkuu vielä.

Ainolanpuiston ankkalampi on talvella hiljainen.

14 kommenttia:

  1. Tätä keittoa pitää kyllä kokeilla. Mutta syövätkö lapset taaskaan.. Itselleni saan varmaan tehdä.

    Tein sitä Vicki Li:n ihanaa kookos-kanakeittoa ja tarjosin sitä äidillenikin, ai että se on ihanaa. Ensimmäisellä kerralla kun söin sitä yksikseni niin söin varmaan puoli kattilallista. ihan tuli ähky olo. Lämmitettynä söin sitten loput äitini kanssa.
    Tämä on varmaan yhtä hyvää..

    Voi kun pitäisi joku päivä raahautua Ainolanpuistoon asti.. Joskus käyvät pieniksi piirini, vaikkei sinne matkaa ole, olisiko kilometrin verran suorinta tietä.

    VastaaPoista
  2. Sooloilija, keitot ovat yllättävän hyviä talvella. Kana-kookoskeitto on aivan ykkösiä, tämä hapankaalikeitto on myös hyvää. Nyt en muistanut saksia kaalia pienemmäksi, mutta se auttaa. Jälkiruokana menisi hyvin laskiaispulla.

    Jonkun toisen kanssa kävelee kuin huomaamatta, mulla ei tule myöskään yksin lähdettyä tai sitten käännyn aika pian takaisin. Täällä on sitä paitsi paistanut aurinko viimeksi toissa lauantaina :(

    VastaaPoista
  3. Kiitos, hapankaali kaikissa muodoissa kelpaa erinomaisen hyvin! Ennen vanhaan, kun oli vielä pesuetta ympärillä, kasvatin kaalitkin itse ja tein pönttökaupalla hapankaalia, myinkin sitä välillä, kun ylimääräistä oli. Erilaisia sekoituksia tein, valkosipulia, porkkanaa, kuminaa ym. vaihdellen. Myös hapankurkut ovat ihania, pehmeän makuisia. Oikeastaan melkein kaikkia kasviksia voi hapattaa.

    Happaman ystävä olen minäkin: puolukoita ilman makeutusta, karpaloita, sitruunaa, juurella nostatettua ruisleipää...

    VastaaPoista
  4. Tomaattipohjaiset keitot on mun suosikkeja.Mutin tuotteet on tosiaankin parhaita, niissä ei ole sitä sitruunahappoa, joka vähän pilaa makua.Täällä ne ovat tosi kalliita!

    VastaaPoista
  5. Sullahan on hyviä hapankaalireseptejä! Juuri söimme viimeiset hapankaalilla jatketut jauhelihapihvit á la äitisi, ja vaikka puolet aineista puuttuivat kaapistani, silti tuli mainion makuisia. Tämä keitto houkuttaa myös kokeilemaan :)

    VastaaPoista
  6. Irma, olet kyllä ollut ihme tekijä monen lapsen äitinä ja kasvissyöjänä! Valmisruokia ei teillä varmaan ole syöty. Kasviskeittokirjoista olen lukenut hapattamisen ihanuudesta, mutta en ole uskaltanut vielä itse kokeilla. Valmista Rasilaisen hapankaalisalaattiakin ostan kaupasta kovaan hintaan ja laitan leivän päälle. Ja sitruunaa ihan kaikkeen.

    Yelian, purkki Mutin tomaattimurskaa maksaa marketissa ehkä 70 senttiä. Tosin hirvittää sen metallipurkki -ja itse asiassa kaikki pakkausmateriaalit nykyisin. Kotona ollessa ehtii huomata, miten kahden hengen taloudessakin kertyy melkein pussillinen pakkausmateriaaleja päivässä.

    WSE, kiva kuulla, että lihapulla maistui! Hapankaali vaan kuuluu jotenkin talveen, ainakaan tätä keittoa ei tule mieleen tehdä kesällä.

    VastaaPoista
  7. Olenkohan joskus saanut tätä, kun maku tuntuu suussa ja kuola valuu. Hapankaali on hyvää kypsennettynä, mutta meillä ei kyllä mene sellaiset ruuat, joutuu itse syömään kaiken ja se ei ole hyväksi.

    Kieli sitruunaisessa kastikkeessa on NAAMM! Sen päälle ei moni ymmärrä.

    Yllättävän lämmin keli, vain aste miinuksella täälläkin.

    VastaaPoista
  8. Eicka, nuoriso on teillä vielä sen verran nuorta, että pistävät hanttiin. Pari kertaa olen nuorempana itse keittänyt kieltä, mutta ei siitä hyvää tullut. Kotona se oli kunnon herkkua. Oikeastaan meillä oli kaikkia mielenkiintoisia ruokia jo 60-luvulla.

    Nyt tulee suojakelit vissiin teillekin. Toivottavasti heräät huomenaamulla hyvästi levänneenä ja reippaana!

    VastaaPoista
  9. kuulostaa ihanalle. tätä teen jonain päivänä varmasti.

    VastaaPoista
  10. Halpaa teillä se Mutti, täällä saa sitä erikoiskaupoista, koska paikallista tuotantoa on niin paljon, ja se maksaa maltaita.Tosin tuoreita tomaatteja on aina edullisesti täällä...

    VastaaPoista
  11. Nelle, sinun ruokiisi verrattuna mun kokkaukset on alkeistasoa. Mutta lupaan, että hyvää on.

    Yelian, talvella saa tomaateista täällä parhaimmillaan maksaa 5€ kilolta, teillähän ne vielä ovat meheviäkin.

    VastaaPoista
  12. höpsis pöpsis - tuo kuulostaa tosi hyvälle yhdistelmälle - hapankaalista tulee varmaan juuri sellainen fiilis, mitä kaipasin kun viritin tätä venäläishenkistä keittoa. En vaan tajunnut sitä itse!:)

    VastaaPoista
  13. Kuvat on komeita, mutta tuon ruoka-annoksen jätän suosiolla väliin ;)

    VastaaPoista
  14. Nelle, olisi hapankaali varmasti venäläishenkisessä keitossa juuri paikallaan.

    Lepis, nyt jäät jotain hyvää paitsi!

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...