sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Suopea sunnuntai



Katkaisin tänään amaryllikseni. Varsi oli kasvanut jo hyvin pitkäksi, mutta vahinkohan se  silti oli. Nyt nautitaan lopusta loistosta maljakossa ja hankitaan ensi tilassa uusi pieni valkoinen ja varotaan kastelemasta sitä liikaa.

Löysin Kodin ykkösestä  lasimaljat pöytäkynttilöille. Tietysti isot kaarevat maljat olisivat olleet tyylikkäämmät, mutta olisivat myös vaatineet ison säilytystilan jostakin. Siksi otin mieluummin nämä. Kaappini ovat tiukasti pakattuja eikä sinne mahdu enää mitään.


Harjoittelin vähän kuvaamista. Kynttilät ovat aina ylivalottuneet, tässä alemmassa tosin vain vähän, mutta sitten ei taas riitä valoa kukille. Vaikka jalustani on halpa ja heppoinen, on siitä sentään iloa. Voi opetella ottamaan hiukan parempia kuvia kuin ennen. Tässä kokeilussa olen käyttänyt käsisäätöjä ja radiolaukaisinta.

Ruokakuvat on päivällä näpsäisty pikkukameralla. Poro-leipäjuustopata on Valion Kerma-lehdestä aikoinaan irti leikattu ohje, jolla on ollut käyttöä monena talvena. Maku on erinomainen. Sen seurana maistuu hyvä perunamuusi, punajuuriraaste ja puolukka.

   
Poro-juustopata 3 - 4 annosta (tein tämän kaksinkertaisena)

2 rkl       voita
1 pak (240 g)      poronkäristystä
1/2 tl       suolaa
1/4 tl       mustapippuria
1/2 pussia (à 200 g)      pakastesipulia
1 dl       vettä
2 (220 g)      suolakurkkua
2 dl       Valio ruokakermaa
1 pak (220 g)      Valio juustoleipää

Sulata voita ja öljyä pannussa. Lisää jäinen käristysliha kuumalle pannulle ja ruskista tasaisesti. Mausta. Lisää sipuli, kuullota. Lisää vesi ja anna kiehua hetken ja kaksi.
Lisää suolakurkku kuutioina ja kerma. Anna kypsyä muutama minuutti.
Lisää viimeiseksi juuri ennen tarjoilua kuutioitu juusto. Kuumenna, mutta älä keitä, jotta juusto ei sitkisty. Juusto sulaa ihanasti lämpimän padan pinnalla.
Tarjoa perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa.
VINKKI Tarkista lihan kypsymisaika pakkauksesta, käristyslihan kypsymisajoissa on eroa.

Minä olin ostanut 750g:n suomalaisen poronkäristyspakkauksen, jonka kyljessä käskettiin kypsentää lihaa 1½ tuntia! Onneksi tunti riitti hyvin.

Muusin teen usein Oolannin pakasteperunamuusista, vaikka kokonaan itse tehty on aina parempi.


Punajuuriraasteen idean kuulin työkaverilta. Hän oli raastanut kaksi raakaa punajuurta ja maustanut raasteen hyvällä tummalla balsamicolla. Siinä kaikki. Omaan raasteeni silasin balsamicon lisäksi tilkalla sitruunaista oliiviöljyä. Suosittelen!

Edit. 21.1.2012: Raakaa punajuurta ei nykyisin suositella syötäväksi sellaisenaan, joten  kannattaa ehkä valita punajuuri vaikka valmiina lohkoina purkista.



21 kommenttia:

  1. Onpa nätit kuvat ja herkullisen näköinen ruoka. Meilläkin syötiin tänään poroa. Tehtiin eilen poropiirakka, johon lisämakua toi koskenlaskija.

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos taas!
    Olin nimittäin hukannut juuri tuon reseptin jo aikaa sitten. No nyt perhe taas saa sitä ja punajuuriraaste täytyy kokeilla.
    Ostin Riepulille valjaat, jotta saisin vetämisen lopettamaan, seurauksella, että koira häviää kuin p...u saharaan kun näkee moisen härvelin ja kun lisänä on vielä villapaita, niin koira jähmettyy paikalleen kuin suolapatsas:o Lisäksi hätäpäissäni ostin lähikaupasta uudenlaisia naksuja... Riitu nosteli ne tyylikkäästi pitkin keittiön lattiaa, siis meidän koira jonka luulin olevan kaikkiruokainen

    VastaaPoista
  3. Missy E, poropiirakka on herkkujen aatelia, Koskenlaskijan kanssa siinä on varmasti maut kohdallaan.
    Nyt pakastuukin lupaavasti, tulee oikein jouluinen porokeli toivottavasti sinnekin!

    Tuula, toistaiseksi ei ole tullut eteen syötävää, joka ei olisi Vilmalle maistunut. Siitä voi tulla vielä läski vanhana. Herkuilla houkuttelemalla saan talvipuvunkin päälle.
    Joko Riitulla on ollut eka juoksut?

    VastaaPoista
  4. Seuraavaks tota samaa mutta keittona! Wicked!

    VastaaPoista
  5. Milljoona, kyllä, se on sitä Outi Pakkasen keittoa. Aivan huippua.

    VastaaPoista
  6. Ylempi amaryllis-ja-kynttilät-kuva on mielestäni parempi, amaryllis on enemmän keskiössä. Valintoja, valintoja ;)

    VastaaPoista
  7. Amaryllis on kaunis myös maljakossa ;) Aina on mukavaa kokeilla uusia juttuja. Mutta nuo ruuat, nam! Ehdottomasti täytyy kokeilla.. Eilen illalla tehtiin nuorisolle pitsaa ja oli jäänyt vähän poroa jäljelle - olipas hyvää pitsassakin!

    VastaaPoista
  8. Kauniit kuvat kynttilöistä ja amarylliksestä. Maljakko ja lasiset kyntteliköt sopivat yhteen hyvin, tulee kaunis erilaisten muotojen symbioosi.

    Ruoka kuulostaa herkulliselta. Punajuurisalaattia pitää kokeilla, ainut huono puoli on että käsin raastaen aika työlästä. Mutta ei se ylipääsemätöntä ole.

    VastaaPoista
  9. Ylin kuvahan on täydellinen, kaunis ja tyylikäs!

    Ja, voi kuinka kauniin viihtyisä kattaus ja herkullinen! Tuli nälkä.

    VastaaPoista
  10. Ylin kuva on minustakin kaunis.

    Nama sinun ruokapostauksesi aiheuttavat aina nalka, nalka reaktion..

    VastaaPoista
  11. Kauniita kuvia ja hyviä ruokia. Ihanaa että sinulla on kunnolla lomaa tiedossa.

    VastaaPoista
  12. Itsellä on vielä pitkä matka kuvaamisen opettelussa, nämä kuvasi aivan upeita. Kynttilöiden kuvaamista olen harjoitellut tosissani, mutta ilmeisimmin jalusta olisi yksi ratkaisu - käsi ei jaksa niin pitkää valotusaikaa?
    Ja nälkä tuli. Muutama purkkiporonkäristys jemmassa, onnistuisikohan siitä...
    Irlannin aamusta mukavaa viikkoa toivotellen
    Heljä

    VastaaPoista
  13. Kaunis asetelma! Ja keittoreseptiä on kokeiltava!

    VastaaPoista
  14. Voi mitkä herkut, tuo ruoka on maistamatta.

    Kynttiläkuvissasi on joulun tuntu, juhlava. On muuten kauniit nuo lasit kynttilöillä.

    Kaipailisin jo meidänkin pöytään poroa ainaisen hirven sijaan.

    -minäkin "lomailen" vaihteeksi täällä viltin alla sairaana. Miten tuntuu, että nykyään sairastetaan enemmän, töissä ihmiset sairastaa ja kotona kans.

    -eikka

    VastaaPoista
  15. Hyvät kuvat, varsinkin ylempi, jossa amaryllis loistaa paremmin. Tausta on hyvä! Oliko sinulla musta tausta vai saitko sen syntymään jotenkin aukkoa säätämällä?

    Ruokaohjeestasi minulle tuli hillitön nälkä!

    VastaaPoista
  16. Tosi kauniita molemmat amarylliskuvat, en osaisi laittaa niitä paremmuusjärjestykseen jos pitäisi, onneksi ei tarvitse:)

    Salaman tehoa pienentämällä saa aika mukavasti sisäkuvia ilman jalustaa.

    VastaaPoista
  17. Krisu, kukan täytyy saada vähän valoa, olen samaa mieltä. Olen harjoitellut harmillisen vähän kurssin aikana eikä kyllä taidotkaan ole karttuneet.

    Elisa, poro on mainiota pizzassa. Siinä tosin maistuu mikä tahansa hyvältä:)

    Arleena, kahdesta punajuuresta tuli ihan riittävä lisäke kuudelle, joten yksikin raastettava voi riittää kahdelle. Hanskathan siinä myös tarvitaan.

    Rita, kiitos, minustakin tuo kuva onnistui.

    Pikkujutut, kiitos, tämä ruoka oli hyvää vielä tänäänkin.

    Meri, olen oikeastaan ihan jatkuvasti lomilla, mutta kerrankin niin. Joulun alla on parasta loma-aikaa.

    Heljä, kannattaa ilman muuta käyttää jalustaa tai asettaa kamera vaikka kirjapinon tai kukkavaasin päälle ja laukaista vitkalaukaisulla.

    Taru, kannattaa kokeilla. Aina en raski ostaa suomalaista poroa, vaan halvempaa riistakäristystä tai saksanhirveä. Ruoassa en juuri huomaa eroa.

    Eikka, nuoremman pojan tyttöystävä kertoi pikkuveljensä valittaneen kotona, että kun aina joutuu syömään riistaa ja tuoretta kalaa! Eli vaihtelu virkistää, vaikka söisi ostereita.
    Viltti on ihan paikallaan tänään, mutta toivotan silti paranemista ja parempaa oloa jo illaksi!

    Ina, sammutin kaikki valot takana olevasta makuuhuoneesta. Aukko on noissa kuvissa 6 ja 8, joten sekin himmentää taustaa. Valkotasapainoa en älynnyt edes kokeilla, se on automaatilla.

    Inkivääri, uusi kääntyvä salama on tilattu, mutta ei vielä tullut. Juuri joulun aikaan sillä on käyttöä. Kameran omasta salamasta en oikein tykkää.

    VastaaPoista
  18. Pakkasterveisiä Mikkelistä! Eipä ole Riitulla juoksuja ollut. Saas nähdä miten pärjätään. Juoksuhousut ostin heti, kun kuulin Vilman juoksuista... reaktio: kiireesti pois jalasta ja sängyn alle piilottamaan ne! Nyt pakkasilla -18 ulkona käynti on ollut ripaskan tanssimista kun kaikkia käpäliä ei saa yhtäaika ilmaan ja ei päästä edes nurkan taakse asioita tekemään, vaan suoraan rapun pieleen ja salamana sisälle.

    VastaaPoista
  19. Olet sentään saanut kurssin käydyksi, vaikka sanoitkin ettet ole saanut harjoiteltua. Siinä olen kyllä toista mieltä! Luulen että sinulla on itsesi suhteen harvinaisen korkea itsekritiikki sillä kuvaat todella hienosti ja taitavasti. Kuvasi ovat harkittuja kokonaisuuksia, värit ja muodot paikallaan!
    Ruoan suhteen olet myös mestari; kuvien ja reseptien perusteella ainakin! Minun kärsivällisyyteni ei riitä oikein kummassakaan kunnon opetteluun. Kuvat onnistuvat joskus samoin kuin ruoatkin - ja joskus taas eivät sitten ollenkaan:-)

    VastaaPoista
  20. Vilma on kaunis koira ja olet ottanut siitä mukavaia kuvia. Koiran lisäksi meidänkin talosta löytyy rampautunut valkoinen amaryllis, ei ihan katkipoikki mennyt, mutta nuppuja repeytyi raa'asti irti... mikä kohtalo :/

    Sinulla kiva blogi kun on ruokaohjeita välissä ^^

    VastaaPoista
  21. Tuula, eilen oli tälläkin huvittavan näköistä tanssia ulkona, kun tassut meinasivat nousta ilmaan kaikki yhtä aikaa. Ei tullut housujen käytöstä meillä mitään. Tänään Vilma ei suostunut käytämään talvipukuakaan. Sain sen juuston avulla päälle, mutta sitten koko koira vetäytyikin piiloon. Ilman pukua sitten kyllä kirmattiin muina miehinä ulkona.

    Maaretta, oikeassa olet, itsekritiikkiä mulla riittää vaikka jaettavaksi asti. Kiitoksia hienosta tunnustuksesta, tuntuu mukavalta saada joskus tällaista palautetta!

    Tuuluska, kiitos! Amaryllis on yllättävän kiva vaasissakin, ja kestää.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...