tiistai 20. joulukuuta 2011

Jouluinen punajuurilaatikko


Tätä joulunajan herkkua söimme viime sunnuntaina pojan toivomuksesta. Punajuuret ja sinihomejuusto sopivat tunnetusti hyvin yhteen ja hautuvat tässä kerman kanssa pehmeäksi, laatikoksi parissa tunnissa. Punajuurilaatikkko on kuulunut jo muutaman vuoden ajan joulun suosikkeihimme. Sain ohjeen aikoinaan työkaveriltani ja ihastuin heti. Valmistus on yksinkertaista ja laatikko hautuu itsekseen uunissa. Kuten kuvasta näkyy, olen paistanut tämänkin aika hyväksi.

Ajattelin muutenkin jakaa joulun runsaita makuja tänä vuonna vähän laajemmalle aikajaksolle, joten en tee tätä enää joulupöytään. Löysin viimevuotiset muistiinpanoni jouluruoista, ja siellä ehdottelin täksi vuodeksi runsasta kalapöytää keitetyn perunan kanssa ja kinkun seuraksi vain jouluruukkua. Sitä täytyy vielä vähän miettiä, ja kysellä anopinkin mielipidettä. Ainakin yksi pieni äitien tekemä lanttulaatikko on aatoksi varattu, ja pieni perunalaatikkokin voi maistua.

JOULUINEN PUNAJUURILAATIKKO
6:lle pääaterialla, 10:lle lisäkkeenä

1 kg eli 4-6 suurta raakaa punajuurta
1-2 hapahkoa omenaa
1-2 puna- tai keltasipulia
170g tai maun mukaan Aura-juustoa
2-3 dl kuohukermaa (tai kevyempää)
1 tl timjamia kuivattuna, tai tuoretta silputtuna
hiukan mustapippuria

Raasta kuoritut punajuuret ja omenat raastimen karkealla terällä. Tässä muuten kannattaa kaivaa yleiskone esille! Silppua sipuli pieneksi ja sekoita joukkoon. Murenna  vielä aurajuusto mukaan, lisää mausteet ja kerma ja sekoita. Tästä annoksesta tulee yksi iso tai kaksi pienempää uunivuokaa.

Paista 200 asteessa 1-2 tuntia. Loppuajasta voi olla tarpeen suojata pinta foliolla.

Tein nuo isommat määrät ja seos mahtui isoon Kokki-vuokaan. Siitä riitti reilut annokset ainakin kuudelle. Kilon painoinen kalkkunarulla mahtui samaan uuniin ja oli laatikon hyvä ja mieto seuralainen.





2 kommenttia:

  1. Ja tämä täällä etsii nyt punajuuria ja jotain homejuustoa. Tätähän on siis kokeiltava.
    Meillä ei ole vielä tietoakaan joulunruokalistasta, mennään sillä mitä kaupasta saa.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti löydät jostakin ainekset, tämä saattaa maistua lapsillekin.

    Puhuttiin pojan kanssa, jonka avovaimo ei ole jouluihmisiä, että nuori perhe voi tehdä ihan omat jouluperinteensä. Itsekin alan vähitellen kallistua modernimpaan suuntaan. Monen sukupolven ajan kaupunkilaisena mietin, miksi pitäisi olla olkikoristeita ja puulusikoita...

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...