tiistai 20. joulukuuta 2011

Rahkatorttuja ja helppoja pipareita


Hei, jouluni on pelastettu: sain leivottua tortut voista! Piparkakkuihin piti käyttää Oivariinia. Eiku oikeasti, naurattaa tämä kohu, että voi on loppu. Loppuhan se on nyt marketeista täältäkin, mutta olin ostanut paketin virolaista voita jo aikaisemmin. Mutta jos ei voita ole, ei se minua haittaa. Huvittavaa on sekin, kun televisiossa opetetaan, miten saa sähkövatkaimella tehtyä kermasta voita, kun on niin kauhea pula. Haloo!


Itse en erota voilla leivottua margariinilla leivotusta, enkä ole niitä koskaan rinnakkain maistellutkaan. Vältän tavallisesti niin voita kuin kovetettuja margariinejakin aina kun voin, mutta viime vuosina olen ostanut joululeivontaan voita. Ei karppausmielessä, vaan ihan vaan siksi, että muutkin niin tekevät. Pullomargariinia käytän edelleen kakkuihin ja pullaan, ja leivon nykyään harvoin. Sitä ei kyllä postauksistani uskoisi...


Rahkavoitaikina ja Helppo piparkakkutaikina tuli tehtyä jo illalla valmiiksi jääkaappiin lepäämään, joten aamulla sain aloittaa suoraan kaulimen kanssa heilumisen.  Tuota mainittua piparkakkutaikinaa voi muuten suositella: se valmistuu kädenkäänteessä, maku on parempi kuin valmistaikinassa ja piparien rakenne ihanan rapea. Taikinaa on yhtä helppo käsitellä ja kaulia kuin valmistaikinaakin, siis helpointa kylmänä. Löysin ohjeen muuten Kanelia ja kardemummaa -bloggaajan ihanasta joulublogista.


Jostakin syystä tykkään hyväksi paistetuista, vähän tummista leivonnaisista. Torttujen ja piparkakkujen pitää olla minulle pieniä, yhden suupalan kokoisia. Poromuotilla tein pikkuisia mäyräkoiria jahtaamaan jänistä. Vähän töpöhäntiä näyttävät vaan olevan koko sakki.


Muuten homma etenee hitaasti, mutta varmasti. Lahjakori on täyttynyt ja kuusi seisoo koristeltuna ja valaistuna paikallaan. Tunnelma on sen ansioista jo rauhoittunut.

Ajattelin tänään, että oikeastaan joulu on vain yksi viikonloppu muitten joukossa. Sitä varten vaan tehdään enemmän ruokahankintoja ja valmisteluja etukäteen. Mutta jos olisin tämänkin viikon töissä, tuntisin varmasti paniikkia, koska kaikki valmistelut pitäisi tehdä väsyneenä iltaisin. Itseni tuntien muutaman päivän loma ennen joulua on tarpeen.


4 kommenttia:

 1. Mulla on mennyt ihan ohi koko voikohu. Onko se loppu karppauksen takia vai! Tänään kiinnitin kyllä kaupassa huomiota että voita ei ollut, oisin ottanut leipomiseen mutta mulle kelpaa kyllä leivontamargariinikin sen kerran kun vuodessa leivon.

  VastaaPoista
 2. Multa jää nyt tänä jouluna noi leivontapuuhat kokonaan väliin. Ei voipulan vuoksi vaan siksi, että en kykene kieltäytymään, jos itse leivon. En leivo = en lankea!

  VastaaPoista
 3. Voipula se on täälläkin päin Suomea. Kauppojen voihyllyt ammottavat tyhjyyttään ja ihmiset ovat kuulemma hamstranneet voita kotiinsa. Pojan anoppikin kertoi jonkun kyläläiset ostaneen kymmeniä paketteja pakkaseen. Mitä hullua? Voihan härskiintyy pakkasessakin, kun tarpeeksi kauan säilyttää. Tekisin joululeivonnaiset voista, jos sitä olisi. Nyt ostin laktoositonta Floraa. Eiköhän se joulu tule ilman voitakin?

  VastaaPoista
 4. Henrietta, monet uskovat, että voi on terveellistä ja margariini epäterveellistä. Näistä on tosiaan tullut uskonasioita:)

  Päivi, hattua nostan sulle, jos pystyt näin välttämään houkutukset! Itse en edes yritä, meillä on nyt jatkuvasti vieraita, tai siis lapsia ja anoppi, joten kaikenalaista tarvitaan. Kokonaan herkuista kieltäytyminen on liian vaikeaa:)

  Aikku, voi maistuu minustakin hyvältä vaikka sellaisenaan, mutta ilmankin tulee toimeen. Hamstraus on nykyaikana huvittavaa, kun ruoka ei kuitenkaan ole loppumassa.

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...