sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Terveisiä meidän äidiltä


Olen ihan hulluna tähän orkideaan, jonka äitini oli nyt saanut uudestaan kukkimaan keittiön ikkunalla. Sen kanssa on hyvä harjoitella kuvaamista.

Sain myös uuden reseptin mamman lihapullista tai oikeastaan jauhelihapihveistä, jotka olivat niin hyviä, että tarjosin niitä tänään sunnuntailounaalla. Juju piilee miedossa, mutta yllättävässä makuhdistelmässä. Näihin käytetään aurinkokuivattuja tomaatteja ja hapankaalia ja taikina maustetaan kanelilla. Suolaa ei tarvita kovin paljoa, riippuu tottumuksesta ja hapankaalista.

Äiti katsoo aina kolmosen ruokaohjelmat aamulla, joten vaikutteita voi olla, mutta hän sanoo kyllä reseptiä omakseen.

ÄIDIN UUDET LIHAPULLAT

Puoli kiloa jauhelihaa, käytin hirveä ja porsasta
5 rkl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 muna
1 tl kanelia
½-1 tl suolaa
hiukan mustapippuria
n. 2 dl hapankaalia huuhtaistuna ja valutettuna
4-6 aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
pari rkl tomaattien öljyä, jos vähärasvaista lihaa
1 punasipuli silputtuna (sitä ei kuulemma tarvitse kuullottaa)

- Sekoita ensin korppujauhot kermaan turpoamaan, siihen mausteet ja muna sekä lopuksi kaikki muutkin ainekset. Möyhennä taikina kädellä tiiviiksi lihapullataikinaksi.
- Muotoile pihveiksi tai pulliksi ja paista uunissa 225 asteessa kypsiksi.

Tällä kertaa tein lihamurekkeen leipävuokaan ja laitoin sen uunipellille lohkoperunoitten viereen. Paprikasta, parsakaalista ja sipuleista tein lämpimän kasvislisäkkeen kastikkeeksi.

Jälkiruokana tarjosin vanhaa talvibravuuriani kalvottomiksi leikattuja appelsiiniviipaleita maustettuna yhdellä-kahdella passionhedelmällä, sokerilla, vaniljauutteella ja korkillisella konjakkia. Aina toimii, menee kuin häkä, sairaan hyvää jne! (Vicki, tämä toimii muuten myös pomelolle, olen kokeillut.)


Pitkän koiralenkin jäljiltä olimme niin nälkäisiä, etten ehtinyt ottaa kuvia missään välissä ennen kuin kaikki oli syöty ja huokailimme pojan ja koiran kanssa tyytyväisinä sohvalla. Mies teki ristisanoja pöydän ääressä, kuten joka sunnuntai.



10 kommenttia:

  1. Taas hyvät reseptivinkit, sinulta ja äidiltäsi. Olette aikamoisia ruokamaakareita!
    Täällä olin tänään niin laiska, että kävin kuopuksen kanssa mäkkärillä.. Se on jo laiskuuden huippu! Mutta joskus näin meidän perheessä. Erikoistilanne kun on vain toinen lapsista kotona. (Söin kananuggetteja, rapeita olivat).

    VastaaPoista
  2. Miten kaunis orkidea!
    Jälkkäri kuulostaa superherkulliselta;just tänään tulikin ostettua passionhedelmiä, voisi kokeilla tätä.

    VastaaPoista
  3. Vasta syötiin, mutta nälkä tuli tuota reseptia lukiessa.

    VastaaPoista
  4. Kuulostipa tuo jauhelihamureke hyvältä.

    VastaaPoista
  5. Sooloilija, me käydään miehen kanssa joka lauantai kaupunkireissulla ulkona syömässä, usein halvalla. Tärkeintä on saada vapautus pakollisista hommista edes joskus. Mullekin maistuisi nyt mäkkäri, varsinkin ranskalaiset.

    Yelian, mehukkaat appelsiinit ovat ihanaa talvisyötävää. Passion passaa siihen yllättävän hyvin.

    Kari, ainahan hyvä ruoka maistuu. Tätä kannattaa kokeilla.

    Arleena, unohdin kokonaan mainita ohjeessa, että hapankaalin voi leikata saksilla pienemmäksi. Minä ainakin saksin sitä vähän siivilässä, pitkät suikaleet ovat hankalia.

    VastaaPoista
  6. Jopas onkin erikoisia makuyhdistelmiä. Valitettavasti tämä jää kokeilematta tuon kaalin takia. Ne allergiat...

    VastaaPoista
  7. Nyt vasta seurasin perässä tänne "uuteen" omanepuuhun - missähän välissä putosin vanhasta puusta?

    No, päivitetty linkkeihin, nyt et pääse enää karkuun.

    VastaaPoista
  8. Lepis, harmi jos et voi käyttää hapankaalia. Se on aika erikoinen herkku ja siitä saa ihanaa keittoa tomaatin ja pekonin kanssa.

    Mari, tervetuloa takaisin! Täällä pyörähtää jo kuudes kuukausi käyntiin:D

    VastaaPoista
  9. Vielä tuosta kauniista orkideasta! Uskaltaisikohan ostaa? Ettei mene raha hukkaan jos se heti kuolee. Oysin kukkakaupassa oli paljon kauniita orkideoita myynnissä tänään, hinta 19.90 ! Pidän kalliina hintaa.
    Pitää vielä tsekata Stokkan orkideatilanne ja hinta..

    VastaaPoista
  10. Sooloilija, mulla ei orkideaa ole ollut ruukussa, vain oksana. Mutta äiti oli istuttanut sen oikeaoppisesta pienehköön lasiseen kukkapurkkiin ja kastellut ohjeen mukaan. Ilmeisesti sitä kastellaan harvoin ja ehkä upottamalla. Saattaa tykätä tasalämmöstä ja auringosta, eteläikkunalla.

    Mulla on kaikki kukat sellaisia, jotka voi kastella silloin, kun sattuu muistamaan.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...