tiistai 27. joulukuuta 2011

Muhkean mehevä porkkanakakku


Tämä porkkanakakkujen kuningatar on varsinainen blogisuffailun helmi: Nelle kirjoitti yhtenä päivänä blogissaan porkkanakakun koruttomasta kauneudesta. Hän oli löytänyt ohjeensa Rva Patalinnulta, joka luonnehti kakkua lähes täydelliseksi. Tämä taas oli löytänyt ohjeen Täti Moonikan majatalosta. No sellaista kakkuahan on kokeiltava, jota kaikki noin kehuvat! 

Porkkanakakun ystävänä päätin leipoa sitä joulunalusviikon iloksi. Kakusta tuli valtavan iso ja mehevä ja se tuntui vaan paranevan jääkaappisäilytyksessä. Oikeastaan leivontapäivänä ei kannata edes maistaa -hyvää se oli silloinkin, mutta vielä murenevaa. Myöhemmin kakku tiivistyi ja maut tulivat paremmin esille. Ja meillä tästä riitti viikoksi.

Nelle oli lisännyt omaan kakkuunsa ananasmurskan tilalle puoli desiä viskiä, ja voin kuvitella alkoholin sopivan makuun hyvin, portviininkin vaikka. Kuorrutuksena on kaksi purkkia tuorejuustoa ja se kannattaa: paksu kuorrutus on ihan parasta.

Tähän asti PARAS PORKKANAKAKKU
8 dl hienoa porkkanaraastetta eli 4-5 isoa porkkanaa
1,5dl mantelirouhetta (80g)
0,5 dl kookoshiutaleita
4,5dl vehnäjauhoja, osa kokojyvää tai grahamia
3,5dl ruokokidesokeria
4 kananmunaa
1 prk ananasmurskaa (227g)
2 dl  rypsiöljyä, korvasin määrästä 0,75 dl turkkilaisella jogurtilla
3tl kanelia
1tl kardemummaa
1tl inkivääriä
2tl leivinjauhetta
1tl soodaa
Kuorrutus
400g maustamatonta Philadelphiaa, mutta 2 prk kevyt-Violaa toimi myös hyvin
2dl tomusokeria
1.5 rkl sitruunamehua

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon öljy. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda, mausteet, kookos ja mantelirouhe ensin keskenään ja sitten varovasti taikinaan. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja valutettu ananas. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan; 26-senttiseen irtopohjavuokaan menee täydellisesti. (Itse kyllä rutistin leivinpaperin Sikke Sumarin tapaan nyrkkiin ja levitin sen vuoan pohjalle ja reunoille. Käy ihan hyvin porkkanakakullekin.) Paista 175-asteisessa uunissa 55 min. Tarkista kypsyys tikulla, niin että siihen ei enää tartu taikinaa.
Anna kakun rauhassa mehevöityä seuraavaan päivään jääkaapissa (siis alkujäähdyttelyn jälkeen).
Sekoita kuorrutteen aineet keskenään ja levitä seos kylmän kakun päälle. Kevennetty tuorejuustokin käy hyvin, jos haluat vähentää energiamäärää. Juustomassan paksuus ja ihanan sitruunainen maku kruunaa syömisen ilon!

Var så god!
Ota vaan vielä toinenkin pala...

15 kommenttia:

  1. Olen pari kertaa kokeillut porkkanakakun tekoa ja epäonnistunut täysin. Tämä näyttää kyllä niin herkulliselta, että täytyy varmaan viikonloppuna leipoa ;)

    VastaaPoista
  2. Sunan, tämä ohje on helppo kuin mikä ja siinä on paljon syötävää. Jos teet pieneen 22-senttiseen vuokaan, voisi puolet annoksestakin riittää. Tykkään yleensä porkkanakakusta, koska siinä on hyvä suutuntuma, mutta tässä sitä on vielä enemmän:)

    VastaaPoista
  3. Porkkanakakku on hyvää ja kuten sanoitkin, maku vain paranee vanhetessaan. Kakun kanssa voi käydä kyllä niin, että kun se olisi parhaimmillaan niin kakkua ei ole enää ole :)

    VastaaPoista
  4. En ole paakari, mutta porkkanoita säilön. Kevyt etikkaliemi niin säilyy hyvin ja maku on raikas.

    VastaaPoista
  5. Aikku, vaikka söin itsekin joka päivä tätä kakkua, ja tarjosin vieraille, kesti se silti viikon:)

    Ari, etikkaporkkanoista en ole kuullutkaan, mutta varmaan ovat hyviä:)

    VastaaPoista
  6. Minäkin olen porkkanakakun ikuinen ystävä. Taidanpa panna tämän ohjeen talteen, sillä aina silloin tällöin leivotuttaa niin kamalasti.

    VastaaPoista
  7. Njamiii :) Sinulla on aina näitä ihania herkkuja valmiiksi testattuna. Kiitos tästäkin houkutuksesta.

    VastaaPoista
  8. Olen kahviloissa käydessäni aina ottanut porkkanakakkua ja se on jäänyt vaivaamaan minua. Osaisinkohan tehdä itse? Tuo kyllä innostaa kun kehut helppotekoiseksi..taidan kokeilla nyt Uudeksi Vuodeksi. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
  9. Kirjailijatar, se on kumma vietti tuo leivotuttaminen, ja kun se iskee, on parasta olla muutama uusi ohje kokeiltavana:)

    Ruska, näissä blogeissa kiertäneissä ohjeissa on juuri parasta se, että ne on monessa suussa todettu hyväksi:)

    Anna, tämä ohje ei tosiaankaan ole vaikea toteuttaa: osaat kuitenkin käyttää sähkövatkainta ja mitata aineet oikein, joten herkullisia hetkiä!

    VastaaPoista
  10. Hei, erinomainen kakku. Minä tein yhden alkuviikosta. Ja nyt
    jo toisenkin vietäväksi ensi viikolla mökille. Makoisaa ensi vuotta sinulle.

    VastaaPoista
  11. Reija, tervehdys! Kävin lukemassa kivaa blogiasi ja löysin hyviä kuvia, jotka lämmittävät vanhan oululaisen sydäntä:)
    Hyvää uutta vuotta sinullekin!

    VastaaPoista
  12. Niin herkulliselta vaikutti tämä ohje, että päätin tätä kokeilla. Ja herkkuahan tämä oli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on paljon aineksia ja kakku on valtava, mutta sehän on vain plussaa! Huomasinkin että olit tehnyt sen muffinsseiksi: hyvä idea:)

      Poista
  13. Perään voisi lisätä vielä maailman paras...oli meinaan todella mehukas ja herkullinen. Voi myös pakastaa, mielestäni maku vain parani ja mehustui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hyvä vinkki tuo pakastaminen. Kakku on niin iso, loput voisi hyvin pakastaakin. Tai menee se kyllä muutenkin...

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...