torstai 18. joulukuuta 2008

Joulun tuoksuva juurespaistos


Kuva lainattu täältä

Meillä on syöty jouluruukkua jostakin yhdeksänkymmentäluvulta asti ja siitä on tullut supersuosittu. Yrteillä maustettu ruoka ei tuoksu varsinaisesti joululta, vaan enemmän talviselta ja täyteläiseltä ja modernilta, joten siitä ovat myös lapset ja nuoret tykänneet.

Alkuperäinen ja varmaan levinnein ohje on kotoisin Valiolta. Juurekset, kerma, juusto ja yrtit muhitetaan tuoksuvaksi paistokseksi uunissa, josta leviää hurmaava tuoksu taloon. Ruukkua ei kannata tehdä etukäteen pakastettavaksi, vaan vasta samana päivänä. Kokeiltu on ja maku ja rakenne kärsivät selvästi. Ei myöskään kannata tehdä kevytversiota mistään prosentti-kasvirasvasta, ei onnistu sekään. Eli kaikki kalorit mukaan, niin maistuu oikealta. Kerran vuodessahan se joulu vaan on!

Valio on julkaissut tästä myös toisen version, jossa kuohukerma ja punaleimaraaste on korvattu maidosta ja Koskenlaskijasta keitetyllä juustokastikkeella ja juureksia täydennetty punajuurella, yhtä hyvää sekin on.

Tästä riittää kahteen vuokaan ja kahdelle päivälle tai sitten kahdeksalle muulla kuin jouluaterialla.

       JOULURUUKKU
Teen siis tämän annoksen kahteen astiaan, koska yksi pienempi ruukku riittää jouluna aika isolle porukalle. Tai vaihtoehtoisesti kannattaa tehdä puoli annosta. Silti meidän väki odottaa jouluruukkua kaikkein eniten kinkun ja kalojen jälkeen.
½ kg porkkanaa
½ kg lanttua
200 g selleriä
2 isoa sipulia
½ rkl suolaa
2 tl timjamia
1 tl salviaa
1 tl rosmariinia
½ tl mustapippuria
2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja
200 g punaleimaista emmental-raastetta


Kuori kasvikset ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä suola ja mausteet. Kaada kerma kattilaan, lisää jauhot ja kuumenna sekoittaen. Lisää raastettu juusto ja sekoita kunnes juusto sulaa, lisää mausteet.
Kippaa juurekset noin kahden litran astiaan. Levitä juustokastiketta päälle. Peitä kannella tai alumiinifoliolla ja paista 175 asteessa 2,5–3 tuntia. Poista kansi loppuvaiheessa, jotta paistos saa väriä.



Näitä täyteläisiä makuja ei jaksa syödä kovin montaa päivää. Tapanina kita halajaa jo kummasti jotain raikasta sekä tietysti pestospagettia ja parmesaania...



8 kommenttia:

  1. Totta on, että mausteinen jouluruoka alkaa maistua öklöltä aika pian. Juuresruukusta minäkin pidän ja punajuurilaatikosta aurajuustolla. Viime jouluna tein punajuurivuokaa, mutta se ei ihan onnistunut, kun en raastanut riittävän ohuiksi punajuuria. Mutta aurajuustohan tekee hyvän ruuasta kuin ruuasta. Oletko muuten maistanut Aura Goldia, on vielä parempaa, sellaisenaan.

    eicka

    VastaaPoista
  2. Oon maistanut, hyvää.
    Minä sain punajuurilaatikon ohjeen viime jouluna yhdeltä työkaverilta ja siitä tuli suussasulavan ihanaa. Nestettä oli vain liikaa. En keksi, mihin se jouluruokien sekamelskassa enää mahtuisi, paitsi jos muita laatikoita ei enää (toivottavasti) riittäisi tapanina, niin sitten. Tai juuri niin taidan tehdä, laatikot veks ja keitetyt perunat ja punajuurilaatikko tapaniksi, sinäpä sen sanoit! Lohi ja kinkku kyllä riittävät pitkälle ensi vuoteen, siitä on mies pitänyt huolen.

    VastaaPoista
  3. Tuo sinun juuresruukkusi on taivaallisen hyvää. Kerran olen itse tehnyt, mutta tulos ei vetänyt läheskään vertoja sinun kokemuksella ja rakkaudella hauduttamaasi. Taisin tehdä vähän sinne päin.
    Olenkin opetellut noudattamaan ohjeita säntillisemmin ruokaakin laittaessa.

    VastaaPoista
  4. No, tämä on juuri semmoinen jouluruoka, jota itsekin voisin lähteä kokeilemaan. Toisin tuo paistoaika tuntuu minusta omituisen pitkältä, mutta luotan kyllä Katriinan kokemukseen. Riippuisko vähän siitä, mikä kokoisiksi paloiksi ne juurekset jättää?

    Mutta onhan sitä jouluna toki aikaa paistella juuresvuokaa, kunhan kukaan ei ole yhtä aikaa kinkunpaisto puuhissa. Taidamme kokeilla tätä tänä jouluna.

    VastaaPoista
  5. Vaikuttaa herkulliselta! Tähän ohjeeseen en olekaan törmännyt, johtuneeko sitten siitä, etten juurikaan noita reseptejä metsästä, vaan teen "omasta päästäni" mitä milloinkin (en aivomuhennosta, heh). 32 vuotta kasvissyöjänä ja aikoinaan neljä lasta ruokkineena (myös kasvisravinnolla, maitotuotteita kylläkin)ovat laittaneet kyllä mielikuvituksen liikkeelle. Tätä voisikin kokeilla. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  6. Meri, toisen tekemä ruoka maistuu aina paremmalta, siitä se johtuu :D
    Olen itsekin toisaalta huomannut, että ohjeita noudattaessa saa uudenlaisia elämyksiä.

    Anitta, pitkä paistoaika hauduttaa juureksista parhaat maut esille koosta riippumatta, pidetäänhän perunalaatikkoakin kauan uunissa, vaikka tehdään kypsistä aineksista. Pinta saa saada reilusti väriä, siitä tulee myös makua.

    Irma, jotenkin tämä yrtintuoksuinen juureslaatikko on jouluinen olemukseltaan.
    Kasvissyöjän mielikuvitus joutuu minusta todella koetukselle, sinulla on ilmeisesti luovuutta riittänyt. Minusta on ihana käydä syömässä kasvisravintoloissa ja katsoa, mitä ovat keksineet. Harmi kun Jyväskylässä on enää vain yksi.

    VastaaPoista
  7. Great menu! Excellent good food!
    Congratulations!!!!

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...