lauantai 17. maaliskuuta 2012

Paradiso


Vieraita tulossa perjantai-illaksi, kauppaan pääsee vasta neljän jälkeen, ja kaiken pitää olla nopeasti valmista. Mitä ihmettä sitä keksii? Mieleen pulpahtaa monta kevättalveen sopivaa ruokaa, mutta kaikki ovat liian työläitä ja monimutkaisia perjatai-illaksi, kun aikaa on vain reilu tunti. Pitää keksiä jotakin, jota on kokeiltu ennenkin ja hyväksi todettu: paratiisipasta!

Tämä mutkaton hyvänmielenruoka löytyy kierrekansivihkosta, johon olen kerännyt Gloriasta leikattuja aarteita yhdeksänkymmentäluvulta. Ruokia, joita on keitelty ensin moneen kertaan reseptin antajien keittiössä ja sitten moneen kertaan nautittu meilläkin ystävien kanssa. Tämä on juuri yksi niistä ikisuosikeista. Ohjeen lehteen on aikanaan antanut kuvanveistäjä Laila Pullinen, mutta ihan tavallinen italialainen klassikkohan se on. 

Ainekset ovat halpoja, mutta niitten pitää olla hyviä. Siihen italialainen ruoka perustuu: yksintertaiseen kokkaukseen erinomaisista raaka-aineista. Tämän olen juuri lukenut Saku Tuomisen BASTA! -kirjasta, joka muuten on niin ihana, että on ihan pakko ostaa itsellekin.


PARATIISIPASTA
neljälle
Tortellineja tai rigatoneja, muukin käy, mitä nyt kaapissa on.
100 g pekoniviipaleita
1 purjo
valkosipulia maun mukaan
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
puoli pussia vihreitä herneitä, tai tuoreita, jos on saatavilla

  1. Laita kuivapasta kiehumaan suolaveteen ja valmista sen kypsyessä kastike.
  2. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja purjo renkaiksi. Paista pekonia hitaasti pannulla, lisää sitten purjot ja pilkottu valkosipuli. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä ja hauduta hetki purjoja pehmeäksi. Ihana tuoksu pökerryttää jo tässä vaiheessa!
  3. Kaada pannulle kerma ja kiehauta. Lisää lopuksi herneet ja kuumenna taas.
  4. Rouhi mausteeksi mustapippuria ja maista suola.
  5. Valuta pasta ja siirrä tarjoilukulhoon. Kaada päälle puolet kastikkeesta ja sekoita pastan joukkoon. Kaada sitten loput kastikkeesta ruoan päälle ja rouhi vielä päälle mustapippuria.

Itse tykkään juoda tämä kanssa keskitäyteläistä italialaista punaviiniä, ei mitään kallista.


Viime tipassa muistin ottaa kuvankin.

Tämän ruoan ehtii tehdä vaikka syöjien odotellessa, kun alkuruoka on syöty. Pasta kypsyy nopeasti, varsinkin tuorepasta.  Vaikka vihaan läskiä sen kaikissa muodoissa, on tällä kertaa hieno homma, jos saa ostettua kaupasta hyvää savukylkeä. Sen maku yhdessä valkosipulin, tuoreen purjon ja herneiden kanssa on kerrassaan herkullinen! Kerman voi jättää poiskin, ja käyttää vähän enemmän oliiviöljyä.



Jälkkäriä en sen kummemmin ehtinyt ajatella, mutta Ben & Jerry's hoiti sen puolen hienosti.


P.S. Inhoan noita sanavahvistuksia, jotka ovat muuttuneet nyt jotenkin vaikeasti luettaviksi. Välillä saa ihan tosissaan tavata, mikähän kirjain olisi kyseessä. Olin IHAN varma, että olin laittanut sanavarmistuksen pois omasta blogistani jo kauan sitten. Nyt tarkistaessani asiaa huomasin, että on se vaan minullakin päällä. On varmaan mennyt uudestaan päälle jossakin päivityksessä. 
Mutta ei ole enää!

16 kommenttia:

  1. Tuorepastasta saa nopeasti hyvää ja herkullista. Lisäksi voi laittaa sieniä tai broilerisuikaleita, kermaa ja siinäpä se sitten alkaa ollakin, kun vielä nakkaa mausteet joukkoon.

    Jälkiruokakin kuullostaa erittäin hyvältä. Ei ruoanlaiton aina tarvitse olla monimutkaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreet sienet tai vaikka pakastekantarellit tekevät pastasta jumalten ruokaa!

      Poista
  2. Tuli nälkä tätä lukiessa ja alkoi kuola valua. Ben & Jerry's oli minulle uutta. Täytyypä etsiä ensi viikolla marketista ja ajaa sitten kiireesti kotia.

    Meillä on possunlapa hellanuunissa ja uuniperunoita muhimassa. Chileläistä Merlottia on juomana. Midsommerin murhan jälkeen nautitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinasin repiä hiukseni, kun Midsomer jäi niin keljusti kesken! Inhoan sitä, että ne on jaettu kahteen osaan, eikä toista välttämättä muista katsoa.

      Teillä on herkkuruokaa lauantaina. Possunlavasta kai saa sitä ylikypsää, haarukalla riivittävää lihaa?

      Poista
  3. Kiitos, että otit sanavahvistuksen pois.
    Tuo pasta kuulostaa taivaalliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tajusin lopulta tarkistaa omatkin asetukset, kun olen ollut niin ärtynyt noitten sanavahvistusten kanssa. Olen tietoisesti pitänyt ne pois, mutta nyt pääsi käymään köpelösti;)

      Poista
  4. Pasta on tosiaan nopea , mutta aina niin hyvä ruoka tarjottavaksi.
    Kuulostaa hyvältä tuo kokoonpano.
    Noita sanavahvistuksia inhoan myös minä. En ymmärrä, kuin ka bloggerissakin bloggaajilla on se. Nimittäin roskapostisuodatus on niin loistava. Se heittää kyllä tarpeettomat ja asiattomat roskiin.
    Vuodatuksen systeemiä en tunne, luulisi sielläkin olevan mahdollista selvitä ilman sanahirviöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä bloggerin uudet sanahirviöt ovat tosi hankalia, joskus olen kolmeenkin kertaan yrittänyt ja luovuttanut sitten. Ja ohjelman oma suodatus toimii tosiaan mainiosti, yhtään roskapostia ei pääse läpi:)

      Poista
  5. Pastasta on helppo saada hyvä illallinen nopeasti. Miltei mikä tahansa kaapista löytyvä tuntuu sopivan pastan kanssa. Miedän "parisuhdepastammekin" muovautuu sen mukaan, mitä kaapista löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parisuhdepastajuttu oli tosi kiva! Ja pasta sopii siihen hiilaripitoisena lohturuokana mitä parhaiten.

      Poista
  6. Muistelen, että Gloria-lehdessä oli 90-luvlla juttusarja "10 parasta ruokaani" eri ihmisiltä ja ne reseptit tosiaan olivat parhautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri se sarja oli alan juttujen aatelia! Ja siitähän on tehty viisi kirjaakin, jotka minulla ensimmäistä lukuunottamatta on kotona.

      Poista
  7. Jokohan sitten minäkin onnistuisin kommentoimaan, kun en saa edes kotikoneelta kommentteja läpi. Herkullista ruokaa taas, ehkä vois vähitellen syödä tauon jälkeen pastaakin.
    Eikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän siinä kommentoinnissa on ollut vikana? Nyt kuitenkin tuli läpi.
      Pastansyönnissä oli mullakin taukoa syksystä asti. En tosin vieläkään aio ruveta sen enempää sitä käyttämään, koska olen alkanut syödä taas leipää ja se on jo mulle lihomisen ensimmäinen aste. Odottelen motivaatiota uuteen repäisyyn vielä ennen kesää. Seuraavat kahdeksan pitäisi saada karistettua.

      Poista
  8. Minäkin olen tuskaillut sanavahvistusten kanssa muiden blogeissa, mutta eipähän ole pälkähtänyt päähäni, että omassanikin voisi olla sellainen. Täytyy tarkistaa heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka on pannut omansa pois, niin tässä on ollut varmasti jotain päivityksiä. Olin ihan nolo, kun itselläkin oli vielä päällä.

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...