sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Fenkoli-prosciuttosalaatti


Sitä aina ihastuu johonkin ruoka-aineeseen ja haluaa käyttää sitä jatkuvasti. Yhtenä talvena käytin paljon palsternakkaa, toisena punajuurta -ja sitä kyllä tilaan vieläkin ravintolassa aina, kun se vaan on annoksen osana. Viimeksi lauantaina tilasin ruispaneroituja ahvenia, joiden seurana oli juurespyrettä ja paistettuja punajuuria. Mutta nyt olin siis kertomassa, että olen ihastunut fenkoliin. Fenkolinsiemenetkin ovat hyviä, varsinkin kalakeitossa, mutta nyt tarkoitan koko aromaattista vihannesta.

Fenkoli ei ole kotimaista, mutta eipä ole tämän salaatin kinkut, päärynät ja sitruunatkaan kotimaisia, niin että antaa mennä. Ei sitä aina suolasilakkaa ja pottua viitti...ja tarvitaan tähän sentään vähän kotimaista ruisleipää. Fenkoli on hyvää raakanakin, mutta tällä kertaa yhdistetään marinoitu ja uunissa paahdettu kasvis kylmään salaattin makean päärynän ja suolaisen kinkun kanssa. Se kun kruunataan vielä yrteillä, sitruunankuorella ja ruiseleipämuruilla, aletaan olla asian ytimessä.

Repäisin salaatin ohjeen taannoin jostakin lehdestä ennen kuin heitin sen pois, enkä millään muista, mikä lehti se olisi ollut. Liekö väliäkään, mutta salaatti on hyvää ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Kahdesti on jo syöty.

FENKOLI-PROSCIUTTOSALAATTI  4:lle
500 g fenkolia eli kaksi keskikokoista tai pienehköä
70 g ilmakuivattua kinkkua eli yksi pakkaus. Porokin käy.
Yrttiöljy:
3 rkl oliiviöljyä
½ ruukkua basilikaa hienonnettuna
2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 tl sormisuolaa
Lisäksi:
2 päärynää
ruukku rucolaa (laitoin lautaselle vihreää salaattia ja rucolaa)
Muruseos:
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna (tai parin oksan lehdet)
2 rkl oliiviöljyä
1 dl tummaa leipämurua (raastamalla tai veitsellä kuutioituna)
Päälle:
4 tl juoksevaa hunajaa ( ei ollut, joten heitin reilun lusikallisen muscovadoa muruseokseen)


Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa fenkolit neljään osaan pystysuuntaan ja poista kanta. Jos uloimmat osat ovat vaurioituneet, poista, muuten nekin voi käyttää. Leikkaa fenkolit viipaleiksi, myös varrenpätkät.
Sekoita yrttiöljy ja marinoi fenkolia siinä 5 minuuttia. Paahda uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.


Revi ilmakuivattu kinkku tai poro kasvisten päälle ja jatka paahtamista 5 minuuttia, kunnes kinkku on rapeaa. 


Sekoita sirtuunankuori, rosmariini ja oliiviöljy pannulla ja paista leivänmurut rapeiksi seoksessa.
Jaa rucola lautasille. Levittelin alle hiukan salanova-salaattiakin. Kuori ja lohko päärynät säteittäin lautasille. Nosta päälle fenkoli-kinkkuseosta ja koristele leivänmuruilla. Valuta päälle hunajaa.


Työläs salaatti tämä on keittiöhenkilökunnalle, mutta ruokaisa ja mielenkiintoinen kylmän ja lämpimän, suolaisen ja makean liitto. Tuoreet yrtit tuovat oman kivan lisänsä. Tämä on vaan yksinkertaisesti hyvää!







8 kommenttia:

  1. Tuo pottu ja suolasilakka tämän postauksen makumaailmassa yllätti niin, että remahdin nauramaan -junassa.. No mutta jos fenkolista tykkää niin varmasti hyvä, mulla joku siinä maussa tökkii, hajuvesmäinen maku? Toisaalta olen syönyt hyvääkin fenkolia mm. israelilaisittain laitettuna salaattina. En osaa reseptiä, Marja varmaan tietäis.
    Tämä on kuitenkin aika houkuttava.
    Eikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulisihan tästä hyvää ilman fenkoliakin! Rapea parmankinkku revittynä salaatin ja päärynäviipaleitten päälle olisi sellaisenaankin hyvää. Tai sitten voi kuullottaa reilusti sipulia.

      Poista
  2. Nyt taitaa iskeä sellainen illan pikkunälkä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sulla on siihen oikeat lääkkeet jääkaapissa;)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Päärynä on aika ihana lisä tähän, kannattaa kokeilla:)

      Poista
  4. Salaateista pidän erikoisesti. Tämän salaatin yhdistelmä kuulostaa hyvältä hedelmäiseltä.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...