sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Isänpäiväkuakkua


Työpaikallani lopetti tai siirtyi uusiin tehtäviin muuan taitava ja pidetty nuori nainen. Olin itse vapaaviikolla, kun hän tarjosi kakkua viimeisenä päivänä. Mutta kakkua kehuttiin sen verran vuolaasti vielä seuraavallakin viikolla, että kiinnostus heräsi. Kuulemma kinuskikastike sekoitettuna juustokakkumassaan sopi erittäin hyvin raikkaaseen puolukkapäälliseen.

Eiku kokeilemaan isänpäiväksi. Ja minähän tykkäsin! Pohjan Domino-keksit maistuivat mukavalta puolukan kirpeyden rinnalla. Täytteessä ei kinuskia oikeastaan erikseen erottanut, vaikka sitä oli sentään koko purkillinen. Oma vuokani oli halkaisijaltaan liian iso, 28 cm, joten kakusta tuli litteä, ja toinen 24-senttinen vuoka taas liian pieni. Sittenkin pitäisi hankkia vielä se 26-senttinen vakio, jota on yllättävän vaikea löytää.

POHJAAN käytin
200 g Domino-täytekeksejä, mutta voi käyttää muutakin
50 g sulatettua voita / juoksevaa rasvaa (voi jähmettää pohjan ehkä paremmin)

Murskaa keksit monitoimikoneella -ihana laite! Lisää sitten rasva lusikalla sekoittaen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja sipaise reunat öljyllä. Silloin täyte irtoaa ehkä helpommin reunoista. Painele keksiseos ison lusikan pohjalla tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.

TÄYTTEESEEN tarvittiin
4 liivatelehteä (meni vahingossa 5), siis aluksi likoon kylmään veteen

250 g eli purkki rahkaa
2 dl eli purkki kinuskikastiketta
1.5 tl vaniljasokeria

Sekoita nämä keskenään kulhossa. Kuumenna sitten mikrossa ½ dl vettä tai sitruunamehua. Puristele liivatelehdet ja liuota yksitellen  kuumaan nesteeseen. Valuta hieman jäähtynyt neste nauhana rahkan joukkoon samalla hyvin sekoittaen.

2 dl kuohukermaa tai 20 % vispikermaa vatkataan toisessa kulhossa.

Sekoita kermavaahto viimeisenä muun seoksen joukkoon. Levitä seos sitten tasaiseksi kerrokseksi vuokaan, folio päälle ja siirrä jääkaappiin jähmettymään.

Kakun päälle voi jo vajaan tunnin kuluttua levittää pari desiä puolukoita, ei haittaa, vaikka olisivat osittain jäisiäkin. Keitä sitten hyytelösokerista pakkauksen ohjeen mukaan parin desin kiille. Anna vähän jäähtyä ja lusikoi kiille puolukoitten päälle. Kiille jähmettyy pian jääkaapissa.


Toimii hyvin jälkiruokana, kahvia odotellessa.


8 kommenttia:

  1. Me puolukan ystävät :) Puolukasta saa tehtyä kaikkea ihanaa! Luinko oikein, että kakussa ei ollut lainkaan tuorejuustoa? Hyvää varmaan näinkin ja raikasta.
    Minä tein just karjalanpiirakoita(synttärisankarin toive) ja osan piirakoista täytin puolukkaseoksella, kuten mummoni aikanaan.

    VastaaPoista
  2. No ei siinä juustoa ole ollenkaan, enkä tiedä, unohtiko työkaverini vain kirjoittaa sen. Mutta kyllä tämä näinkin toimi. Tuorejuusto toisi kyllä kakkuun täyteläisyyttä siinä missä rahka vähentää kaloreita;)

    Puolukkaa ruiskuorissa -miksei!

    VastaaPoista
  3. Herkulliselta kuulostaa.
    Minulle on akilleen kantapää tuo viimeinen pisara eli kiille. Siinä olen epäonnistunut ja pelottaa aina ryhtyä kiilteen levittämiseen. Toisaalta voihan sen jättää poiskin. Kyllä ne puolukat pysyvät siinä pinnalla ilmankin.
    Tosin leikatessa tulee rumaa jälkeä.

    Minä tein omena-puolukkahillo-jogurttikakun. Pitääpä postata se jossain vaiheessa. Otin kuvat, nyt se kakku on jo syöty.

    Tulipa kuin vahingossa tällainen pitkä kommentti. Mikähän puheripuli nyt yllätti

    VastaaPoista
  4. No hitsi, kohta en enää tule blogiisi, kun täällä on aina näitä houkuttimia... ;) Eiku, kiitti vaan jälleen herkulliselta vaikuttavasta vinkistä =)

    VastaaPoista
  5. Aah mitä herkkuja näissä viime postauksissa. Ainoa joka itselläni on väikkynyt mielessä viime aikoina on tuo irish coffee, onneksi ei ole siihen aineita.
    Tuo Vilima on kyllä hellyttävän näköinen vauvanpaidassaan, suloinen pikku pullukka vaikkei edes ole kovin pullea.
    Meri

    VastaaPoista
  6. Voisitko laittaa jonkus varoituslapun johkin että aiheuttaa kuolan valumista tämä blogi. Juustokakku on mun suuristasuurin herkkuni. Voi hitto mulla ei ole mitään hyvään ja tukehdun kohta kuolaani:)

    VastaaPoista
  7. Onneksi ehdin juuri syödä, nälkäisenä tätä kakkua ei kyllä passaa katsella.

    VastaaPoista
  8. Arleena, kiille on minusta helppo tehdä sillä hyytelösokerilla. Nyt meinasi vaan käydä köpelösti, sillä kaadoin nesteen suoraan puolijäisten puolukoitten päälle. Se siirsi puolukat pois paikoiltaan ja alkoi heti hyytyä. Tuli kiire parannella lopputulosta;)

    Ruska, harjoittelin samalla kakun valaisemista. Ruokakuvat ovat hyvin vaikeita, niihin pitäisi joskus paneutua kaikessa rauhassa eikä sekuntia ennen syömistä.

    Meri, Vilmu näyttää ihan erilaiselta vaate päällä, ei ollenkaan niin koiralta.

    Henrietta, juustokakku kuuluu minunkin suursuosikkeihini. En harrasta ollenkaan täytekakkuja, sen sijaan juustokakut ja piirakat saavat veden kielelle. Enkä koskaan voi unohtaa ensimmäistä teini-ikäisenä saamaani piparipohjaista juustokakkua, Ameriikan ihmettä!

    Pirkko, puolukka on raikkaan näköistäkin ainakin sen silmissä, joka pitää pirtästä mausta. Ei siis meidän mies, joka ei yhtään tykkää puolukasta. Ehkä ei siis kovin fiksu valinta minulta isänpäiväkakuksi...

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...