tiistai 2. kesäkuuta 2009

Kylmä kesäateria


Helteisenä sunnuntaina ei ollut kiirettä ruokapöytään, joten lounaalle kokoonnuttiin vasta viideltä iltapäivällä. Pääasiassa siksi, että ainoa lounasvieras nukkui hedariaan pois edellisen illan jäljiltä.

Siksi ruoka oli kylmää ja etukäteen valmisteltua. Olin leikannut paikallisen energiayhtiön asiakaslehdestä kiinnostavan kesämenyyn, jonka tarjoili kotonaan batiikkitaiteilija Sirpa Hasa. Munakasrulla, valkosipulinen porkkanaraaste ja perunasalaatti kuulostivat ideaalilta meille. Siihen kun lisää vielä tomaattisalaatin, on maku- ja väriyhdistelmä hyvä.

Munakasrullaa en sen helppoudesta huolimatta ole koskaan tullut tehneeksi. Eikä tämä kerta ei jää ainoaksi, niin helppo ja kiva ruoka se oli. Riitti kuuteen annokseen.
6 kananmunaa vatkataan kevyesti
5 dl maitoa lisätään vaahtoon, samoin
1 dl vehnäjauhoja ja
1 tl suolaa

Seos kaadetaan leivinpaperilla suojatulle pellille ja paistetaan puoli tuntia 200 asteessa.

Täytteeseen sekoitetaan

350 g kylmäsavulohta pilkottuna
200 g ruohosipuli-tuorejuustoa
loraus maitoa/ranskankermaa notkistamiseen
ja ruohosipulia tai persiljaa silppuna.

Täyte levitetään jäähtyneelle munakaslevylle ja kääritään rullalle paperin sisälle.
Perunasalaattiin
keitin ja kuutioin neljä kiinteää perunaa, pilkoin kaksi vihreää omenaa ja kaksi suolakurkkua. Alkuperäisessä ohjeessa oli tosin 4+4+4.
Kastikkeeksi

sekoitettiin kevytkermaviilipurkilliseen (ohjeessa 2 prk) sinappia, tomaattisosetta, sokeria, etikkaa ja paprikajauhetta. Tomaatin ja paprikan sijaan tosin maustoin salaatin kapriksilla ja kuivatulla ruohosipulilla.

Tästäkin riitti kuusi annosta, mutta alkuperäinen olisi ravinnut kyllä kymmenen.
Porkkanaraaste oli myös tosi hyvää!
Raastoin puoli kiloa porkkanoita ja puristin viisi isoa valkosipulinkynttä joukkoon. Mehukkaaksi raasteen teki noin 1½ dl kevytmajoneesia.
Ja muuten tabasco olisi oiva lisä tähän ja tarjoileminen yöpalana paahtoleivän päällä. Sitä on tehty useinkin joskus menneinä vuosina. Maistui kesäyönä oluen kanssa, mutta piti olla ainakin yksi päivä varoaikaa ennen töihinmenoa!



12 kommenttia:

  1. No vähä ihana menyy! Tuo porkkanaraaste versinkin, joskus kai saanutkin sitä maistaa, mehukasta.

    Sinulla on siis ollut sen verran jo aikaa, että olet saanut ruokaa laitettua, pennunhoidolta.

    VastaaPoista
  2. Noeijoo, nämä olivat helppoja tehdä, ja varsinkin munakasrulla on hauska tarjottava. Pottusalaattihan on paras tehdä edellisenä iltana. Muutenkin näistä riitti kahdeksi päiväksi.

    Vilma istuu tai makaa jaloissa keittiön lattialla, kun teen jotakin. Ei siitä sellaista vaivaa ole.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvältä! Muutenkin tykkään enemmän kylmistä ruuista, myös talvella...

    VastaaPoista
  4. Yelian, kylmänä ruokiin tulee enemmän makua, sen olen minäkin huomannut.

    VastaaPoista
  5. Ja on niin makoisat herkut, että ei auta varhaisperunoista (jos jää yli) sopii tuo salaatti, porkkanat tulevat valkosipulilla maustaen herkuiksi. Munakasrulla taas on täyttävä, mutta hyvä kesäruoka

    VastaaPoista
  6. Piti käydä jääkaapilla, kun katselin tuota munakasrullaa. Vuosia sitten oli tapana tehdä vastaavanlaista rullaa: anjovis,sipuli,juustoraaste ja persiljasilppua. Pitäisi kokeilla joskus taas.

    Tuo Bella-vuoka on ihana! Itselläni on samanlainen, tykkään niin siitä.

    VastaaPoista
  7. Arleena, Krisulla oli kerran samanlainen houkutteleva munakasrulla, jonka kopioin, mutta jäi sillä kerralla tekemättä. Täytyy kokeilla muillakin täytteillä -nyt kun munia voi syödä vapaasti.

    Rita, sinun täytteesi kuulostaa myös hyvältä.
    Bellako tuo vuoka on? Olen varmaan ostanut sen Stockmannilta joskus. Se on kaunis, voisi olla toinen isompikin.

    VastaaPoista
  8. Heippa! Munakasrulla näyttää ja kuulostaa herkulliselta, onnistuukohan tuo paistaminen myös kaasu-uunissa - jos vaikka paistelee vähemmän aikaa? Ja täytteeseen voi varmaankin käyttää myös maustamatonta tuorejuustoa (täällä valikoimaa ei ole nimeksikään), jonka maustaa sitten itse?

    VastaaPoista
  9. Outhii,tervehdys! Rullan paistaminen onnistuu varmasti uunissa kuin uunissa, varsinkin jos seuraa vieressä, ettei pala. Itse asiassa tämähän on aika samanlainen kuin tavallinen pannari. Täytteen voi tehdä miten vain, tuorejuuston sijaan majoneesikin käy, ranskankerma tai muu kankea täyte, joka 'liimaa' kaiken muun kiinni. Ja mausteet mielen mukaan, koska munakkaan maku on aika neutraali.

    Joko alkaa kohta olla oma nettiyhteys?

    VastaaPoista
  10. Kiitos vinkeistä, täytyy ottaa resepti kokeiluun. :) Netti saatiin vihdoin, itse asiassa tänään. Kyllä nyt kelepaa!

    VastaaPoista
  11. Äitini teki tuollaisen,
    minä teen jauhelihalla lauantaina.

    VastaaPoista
  12. Juhannuspöytäänpä laitan :-))
    Kiitti vinkistä!

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...