perjantai 16. tammikuuta 2009

Tahtoo karkkia!


Ihan paska päivä. Koko päivän on ollut huono olo, väsyttänyt, kolottanut ja nenä ollut tukossa. En ole sairastanut pariin vuoteen flunssaa eikä tämä nytkään ihan siltä tunnu. Mitä lie.

Kotona ei ole mitään hyvää syötävää. Lounaaksi tylsää eilistä purjo-perunakeittoa ja omena. Ei keksejä, ei suklaata, ei jäätelöä, ei edes pähkinöitä. Pakastimessa ei ole mitään vierasvaraa -koskaan. Kaapissa on vain pussillinen koiralle ostettuja kuivattuja siankorvia.

Silloin on leivottava äkkiä jotakin iltapäiväkahville. Pelastus on RAPARPERI-KEIKAUSKAKKU. Ainekset löytää aina kotoa ja pakastetulle raparperille on muutenkin vaikea keksiä käyttöä. Tämä Sikke Sumarin ohje on ollut Maku-lehden numerossa 3/2004. Erinomainen pikajälkiruoka muuten sunnuntailounaillekin, silloin jäätelöpallon tai vaniljavaahdon kanssa.

Kardemumma on tämän kakun salaisuus, sinänsähän keikauskakkuun käy mikä tahansa hedelmä, omena ja ananas nyt tavallisimpina. Tässä on maut kohdallaan.


RAPARPERI-KEIKAUSKAKKU


Vuokaan:
50 g voita
1½ dl fariinisokeria
3-4 raparperinvartta tai pieni pussillinen pakasteesta

Levitä voilastut vuoan pohjalle (voi käyttää pullomargariiniakin) ja ripottele sokeri tasaiseksi päälle. Kuori ja viipaloi raparperit ja lado vuokaan. Käytän pienehköä, halkaisijaltaan 22 cm vuokaa tähän, ei missään tapauksessa irtopohjaista!

Taikina:
100 g voita (tai sitä pullomargariinia)
1 dl sokeria
2 munaa
1 rkl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1½ dl vehnäjäuhoja (käytän täysjyvää)

Sekoita pehmeä voi ja sokeri käsin puuhaarukalla. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Valuta seos tai levitä kahdella lusikalla raparperin päälle vuokaan.

Paista 180-asteisessa uunissa puolisen tuntia, keramiikkavuoka ja jääkylmät raparperit vaativat enemmänkin aikaa, ehkä jopa vartin lisää alalämmöllä.

Anna jäähtyä hetki, kumoa vadille ja tarjoa vaniljajäätelön kanssa. -Jota meillä ei siis ollut. Orvon näköinen kuva.


Mutta nyt on jo ilta. Kävin kaupassa, enkä vieläkään muistanut ostaa mitään hyvää. Jos sittenkin kokelisi niitä siankorvia?

14 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjevinkistä, siis ei siankorvista vaan tuosta keikauskakusta. viime syksynä tein samanlaista omenista.

    Täällä on mennyt sinunkin edestä tuoretta pullaa, jäätelöä, ja light-limukkaa. Onneksi ei yhtään karkkia. Sitä meni eilen. Huomenna heräämme taas uuteen päivään, erilaisin eväin.

    terveisin Optimisti?

    VastaaPoista
  2. Keikauskakut on aina yleensä tosi herkullisia, ja varmaan käy hyvänä lohturuokana...

    VastaaPoista
  3. Minä myös kiitän ohjeesta, ei ole raparperia, muistaakseni sitä ei saa kaupastakaan. Mutta ananasta saa ja aprikooseja. Jospa jommasta kummasta väsäisi joku kerta. Oli nimittäin nopena helppo ohje.

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköistä ja kuuulostaa niin helpolta, etä miekin voisin tehdä. Raparpereja mulla tosin ei ole, mutta jostain muusta sitten. Laitoin sulle vielä yhden kommentin edelliseen postaukseen. Mukavaa viikonloppua, mie lähden Matkamessuille. Tietenkin.

    VastaaPoista
  5. Hienoa. Nytpä löytyi käyttöä viime kesänä pakastetuille raparpereille, joita en koskaan tahdo muistaa, kun ovat ihan pakastearkun pohjalla. Vaikuttaa helpolta ja nopealta tekemiseltä, mikä sopii kyllä minulle. Hieno ilma ulkona, tulossa mahtava kuvauspäivä! Ei paljoa malta sisällä oleskella.

    VastaaPoista
  6. Makian näläkää täälläki. Vaan suolaisella meni ohi illalla, pistaasipähkinöitä, broilerinkoipea. Yäk mikä olo.

    Muisti on lyhyt -kylmä kanankoipihan on herkullista aamulla, voi kuvitella olevansa piknikillä!

    Ei sentään siankorvia, niin syvällä vielä olla. Ehkä tämä päivä tuntuu jo paremmalta. Toisaalta, flunssallekin kai pitää se aikansa antaa. Silti sitä vaan leivotaan tuollaisia herkkuja. Ananasta ois kaapissa, mutta laiskuus estää aloittamasta.

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta, kakkua voisi vaikka kokeilla tämän viikonlopun makeannälkään (ja raparperin himoon).
    Siankorvat jätän nyt suosiolla..
    Hyvää viikonloppua! :)

    VastaaPoista
  8. Ikävää, jos flunssa iskee, mutta ehkä raparperitorttu auttaa. Mä ostan mielelläni rusinapaketin jemmaan, siitä voi ottaa, kun makeanhimo iskee. Meilläkin on nyt tosi vähän herkkuja kaapissa eikä meillä pakastimessakaan yleensä ole mitään vierasvaraa. Marjoja kyllä löytyy ja niistähän saa vaikka mitä (jos jaksaa tehdä, mä olen aika saamaton nykyään).

    VastaaPoista
  9. Kiitos runsaista kommenteista, ystävät! Toivotan makeaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Kirjoitin ohjeen ylös, kokeilen heti.
    Makeaa vaihteeksi on mennyt, syy on puoleen hintaan joulun jälkeen myytävien konvehtien. Ostin muovikassillisen suklaarasioita, kaik mänt. Mitäpähä onnii hyvvää, niinku Mumma sano.

    Vai on kaikki nyt nurinpäin. Jos päädyt siankorviin niin kasta niitä ensin edes sokerissa. Ja muista että huonon päivän jälkeen tulee aina hyvä.

    VastaaPoista
  11. Ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin ne siankorvat! :-D
    Oli pakko tulla kurkkaamaan blogiasi kun näin että kaimakin löytyy blogimaailmasta.

    VastaaPoista
  12. Muovikassillinen suklaarasioita kuulostaa ruhtinaalliselta, ilmeisesti lohtua tarvitaan talven keskellä sielläkin, Meri.

    Kutri, tervehdys! Siankorvapussi on edelleen korkkaamatta ja odottaa oikeaa omistajaansa, joka tulee tänään :)

    VastaaPoista
  13. Tätä mulle ja!

    VastaaPoista
  14. Pieni sokeripläjäys on välillä hyväksi, Krisu!

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...