perjantai 13. helmikuuta 2015

Hentoa väriä


Hennon vaaleanpunaiset ja keltaiset tulppaanit myivät itsensä minulle sillä hetkellä kuin näin ne. En  voi kuvitella paremmin kirkkaaseen helmikuiseen talvipäivään sopivaa väriyhdistelmää. Sopivasti vielä lähellä ystävänpäivää.

Kokeilin huvikseni Olympuksella (Stylus XZ-2), kannattaako sillä ottaa raakakuvia. Asia tuli esille yhden oivallisen kuvaajan eli Murusii-blogin Päivin kanssa kommenttilaatikossa muutama päivä sitten. Olen Nikonilla ottanut kuvat jo jonkin aikaa enimmäkseen raw-muodossa yksinkertaisesti siksi, että niistä saa aidomman näköisiä ja toisaalta voi muokata haluamaansa suuntaan paremmin. Kamera pakkaa kuvaa liikaa jpeg-muodossa ja se näkyy varsinkin väreissä.


Nämä kuvat olen ottanut melkein peräkkäin. Tarkkaan katsoen huomaan nyt siirrelleeni kukkia vähän;) Ylin kuva on raw-muodossa ja tämä alempi Jpeg fine. Olen lisännyt jälkeenpäin kumpaankin hieman valoa ja terävyyttä.  Värit ovat ylimmässä kuvassa selvästi herkemmät ja täsmälleen aidot, alemmassa on liikaa väriä. Se juuri minua harmittaa näissä jpeg-kuvissa: niissä on liikaa kontrastia ja värikylläisyyttä.


Toisaalta tiedostokoko on raakakuvissa hurjat 18,4 Mt, kun pakatuissa jpg-kuvissa on  4,4 Mt. Kuvia mahtuu muistikortille paljon vähemmän ja tiedostokoko pitää ehdottomasti muistaa pienentää ennen blogiin tuontia. Näissä blogikuvissa on enää alle 100 kilotavua. 

Pikku-Olympuksen kenno ei myöskään riitä kaikkeen: nämä kuvat olen ottanut makroasetuksella ISO 200, ja täysikokoiseksi suurennettuna ne näyttävät tietokoneen ruudulla rakeisilta. Silti aion jatkaa näin ihan vaan värien aitouden takia.

Kysynkin itseltäni, miksi ihmeessä käytän niin mielelläni tätä pokkaria, vaikka Nikon on ladattuna ja valmiina käyttöön sekin?10 kommenttia:

 1. Hei, tyhmä kysymys ihmiseltä joka ei tiedä mitään valokuvauksesta: säilyvätkö kuvien sävyt samanlaisina, kun muutat ne raw-muodosta pienemmiksi blogia varten? Ja vielä tyhmempi kysymys: onko tuo tavallista pokkarissa, että on mahdollisuus valita raw-muoto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollenkaan tyhmä kysymys! Kyllä kuvan kaikki näkyvät ominaisuudet säilyvät samanlaisina, kun kuva pienennetään 800 pikseliin blogia varten ja samalla tiedostokokoa pienennetään. Sitä kuvaa vaan ei enää voi suurentaa, siihen ei paukut riitä. Ensimmäinen blogini oli Vuodatuksessa ja sen kuvatila tuli täyteen vuodessa, kun en osannut pienentää tiedoston kokoa. Nyt on Picasa-albumeissani noin 8000 kuvaa ja olen käyttänyt 2,4% ilmaisesta tallennustilasta.

   Entisissä pokkareissani ei ole ollut raw-muotoa valittavana enkä usko, että on edelleenkään. Tämän nykyisen valitsin juuri monipuolisten kuvausmahdollisuuksien takia, sillä otan matkoilla paljon kuvia eikä tulisi mieleenkään kuljettaa järjestelmäkameraa mukana. Tosin niitähän on jo pienenäkin, ja tämä pokkari maksoi saman verran kuin nekin. Edelleen olen muuten sitä mieltä, että paras kamerani on ollut Panasonicin superzoomi: kevyt ja monipuolinen, jolla sai loistavia kuvia.

   Poista
  2. Aijaa! Kiinnostuin heti tuosta Panasonicin Superzoomista, kun pitäisi lähiaikoina hommata uusi pokkari (olen kohtalaisen tyytyväinen vanhaankin mutta se ei varmaan kauan enää toimi; järjestelmäkameraan ei ole varaa). Mikä malli sinulla tarkalleen ottaen oli? Olin ymmärtävinäni googlauksen perusteella että Panasonicilla on useitakin Superzoomeja :) Hajosiko omasi (miten?) kun puhut menneessä aikamuodossa, vai mikset sitä enää käytä?

   Poista
  3. Ostin 2008 pitkään hinkumani järjestelmäkameran ja annoin vuoden vanhan Panasonicin siskolle. Sen jälkeen olen hankkinut jo monta muutakin kameraa;) Olympuksen kanssa vertailin Sonyn RX100 -mallia, molemmat maksoivat silloin viisi-kuusisataa. Suosin itse siis laadukasta pokkaria, joka mahtuu käsilaukkuun. Superzoomi näyttää järkkäriltä ja vie tilaa, mutta on kevyt.

   Pitää siis miettiä, mitä itse haluat, mitkä ovat omat tarpeesi. Mitä ja milloin kuvaat. Ja tietysti, paljonko olet valmis maksamaan:)

   Poista
  4. Kiitos vastauksesta. Toiveeni ovat siis melko vaatimattomat varojen vähyyden takia. Käytössäni on ollut Canon Ixus 60, joka on jo tosi vanha, mutta kokemukseni mukaan se ei ole ainakaan huonoimmasta päästä pokkareita. Talvella sisällä otetut kuvat ovat toki ihan surkeita :) Haluaisin vain tässä omassa varallisuusluokassani hyvän pokkarin = hyvä hinta/laatu-suhde. Nuo sinun pokkarikuvasi olivat huikean hyviä :)

   Poista
  5. Ixukset ovat hyviä kameroita, minullakin on yksi. Kannattaa tosiaan huomata, että jo pari vuotta aitten julkaistut kameramallit ovat tiputtaneet hintansa siinä ajassa jo ainakin puoleen. Eihän se kameran laatu ole siitä mihinkään hävinnyt.

   Poista
 2. Onpa ihanan hempeän sävyisiä tulppaaneja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hempeys näissä juuri viehättääkin:)

   Poista
 3. Hurmaavat kuvat. Tuotat niillä paljon iloa!

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...