tiistai 17. kesäkuuta 2014

BM IV: Muumioita, seinämaalauksia ja kosmetiikkaa


Faraoitten aika kesti muinaisessa Egyptissä kolmetuhatta vuotta ennen ajanlaskun alkua. Huikean pitkä aika korkeakulttuurille, joka kuitenkin muutamassa vuosisadassa hävisi kristinuskon leviämisen myötä. Enempää en vaivaa faktoilla, antakaa mielikuvituksen viedä!

Näissä seinämaalauksissa on eläimiä, ruokaa, juomaa ja kukkia. Ne ovat elämänmakuisiaja viehättäviä.

Mitä tässä mahtaa olla tekeillä, mitä naiset ovat tekemässä?

Tässä on menossa karjanlaskenta vuodelta 1400 e.a.a.Upeasti maalattuja puuarkkuja. 
Kaikki on muuten kuvattu suojalasin takaa, mikä osittain selittää kuvanlaatua.

Viihdettä mukaan tuonpuoleiseen.

Kenkiä!

Taas tuhansia vuosia vanha koru, jonka voisi pukea päälleen tänäänkin.

Vasemmalla on astioita, joissa on säilytetty kosmetiikkaa ja värejä. Oikealla samoin, noilla lusikoilla on otettu aineita.

 Kaikki palsamoidut eivät tietenkään olleet faraoita, vaan muumiointi oli muinaisessa Egyptissä tavallinen tapa säilöä ruumiit kuolemanjälkeistä elämää varten.
Eläimiäkin palsamoitiin kissoista ja linnuista lähtien. Tässä söpö vasikka/lehmä/härkä tms.
Älä säikähdä muumioita, ei se pelottanut näitä pieniä koulutyttöjäkään. 
He keskustelivat sen äärellä vilkkaasti tutkien tuhansia vuosia vanhaa ruumista joka puolelta.8 kommenttia:

 1. On ne huikeita! Mietin, että ruumiinpelkoni ei koske muumioita sen takia, että eiväthän ne näytä ruumiilta, ne ovat muumioita. Jotekin Egyptiläiset olivat niin paljon edellä muita omana aikanaan, että on todella sääli, miten kristinusko tuli ja syöksi kaikki tällaiset alleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoa on, että kokonaiset korkeakulttuurit voivat hävitä. Onneksi on ollut näitä hautalöytöjä, joista on päästy vähän jyvälle muinaisista ajoista. Vaikka toisaalta oudolta sekin nyt kuulostaa, että britti-löytöretkeilijät ovat nämä kaikki tavarat rahdanneet pois löytömaistaan. Niissä ei vaan silloin ole ollut ehkä niin kehittynyttä yhteiskuntarakennetta ja varallisuutta löytöjä entisöimään ja säilyttämään.

   Nyt lupaan, että museopostaukset loppuvat tähän! Olen koko päivän kuvannut kosmetiikkaa ja tuoksuja:)

   Poista
 2. Mulle tulee ensimmäisenä mieleen, että miten röyhkeästi britit kehitysmaaherroina ovat ryöstösaaliina kuskanneet muumiot omilta sijoiltaan vieraaseen maahan. Ehkä ovat tuolla paremmassa säilössä silti olleet sodilta ym. lähi-idän selkkauksilta? Minua kiinnostaisi Etelä-Amerikan vanhoihin kulttuureihin tutustuminen paikan päällä. No, en ole kyllä Egyptissäkään käynyt ja taitaa jäädä käymättäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ajat muuttuvat, voi olla edessä näitten aarteitten siirto takaisin synnyinsijoilleen. Voisi Egyptin turismi saada aikamoisen lisäyksen. Mutta kun vieläkään eivät osaa elää rauhassa eikä sinne uskalla mennä! Koko homma vaatii sitä paitsi paljon rahaa.

   Poista
 3. Hienoja, korut ovat tosiaan aika moderneja iästään huolimatta. Sopisivat tähän päiväänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, näyttäsivät vielä moderneilta:)

   Poista
 4. Valtavissa museoissa ei ehdi/jaksa nähdä kaikkea. Siksi suuntaankin egyptologisille osastoille ensimmäisenä, jotta ainakin näen ne. Juontaakohan kiinnostus juurensa jostain pienehköstä vierailevasta muumionäyttelystä, johon äitini ei minut lapsena Helsingissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Egyptin historiaa on tullut televisiostakin enemmän, siksikin se on herännyt eloon mielessä enemmän kuin vaikka assyrialaisten.

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...