perjantai 8. marraskuuta 2013

Haaste Rouva Pionilta


Tihkusateessa ei viitsi paljon ulkona kulkea, eikä varsinkaan koira, joka kääntyy jo ensimmäisen risteyksen jälkeen kotiin. Nyt on siis hyvin aikaa miettiä vastauksia haasteeseen, jonka Rouva Pioni heitti Kaikenkirjavasta puutarhastaan.

1)  Mitä sinulle merkitsee pyhä/mikä sinulle on pyhää?

Pidän siitä, että arki ja pyhä eroavat toisistaan. Kaupat saisivat minun puolestani olla sunnuntaisin kiinni. Pyhä saa ollakin pysähtynyttä ja erilaista, ja se voidaan pyhittää ulkoilulle, lepäämiselle, ihmisten tapaamiselle tai muulle itselle tärkeälle ja voimaa tuovalle jutulle.

Mutta mikä muu on pyhää? Perhe. Rakkaus. Luonto.


2)  Mistä asioista nautit eniten vapaa-aikanasi?

Toivoisin, että voisin sanoa, että nautin monipuolisesta liikunnasta, muuta ei, vain kävelyä. Oikeasti luuhaan mielelläni kaupungilla, hoitelen asioita, käyn salaattilounaalla ja kahvilla. Tutkin kosmetiikkaa, kiertelen kauppoja, käyn katsomassa taidetta tai kirjastossa lukemassa lehtiä. Juuri koskaan ei tule tuttuja vastaan, mutta jos tulee, on vielä hauskempaa. Toisaalta nautin hirveästi kotona olosta. Nuorempana ajattelin, että en saa ikinä olla tarpeeksi kotona. Nyt osa-aikaisena saan.


3) Mikä tällä hetkellä on itsellesi elvyttävintä arjen keskellä?

Tavallisesta poikkeava elvyttää: elävä musiikki, teatteri, ihmisten tapaaminen, hyvä kirja, elokuva tai joku muu taide-elämys. Pieni matka välillä on hyvin virkistävä. Kuuntelen kotona ollessa musiikkia ja hankin uuttakin. Nyt olen löytänyt uuden iPhone vitosen myötä sen hyvätasoiset korvanapit ja voin kuunnella musiikkia luureistakin, mistä en ennen välitänyt. Juuri nyt kuuluu Leonard Cohenin Closing Time.

4) Mainitse jokin sinulle merkittävä musiikkikappale.

Emerson, Lake ja Palmerin Lucky Man vuodelta 1970 on tärkeä. Rakastin ELP:a ja varsikin Greg Laken ääntä. Suhtauduin musiikkiin intohimoisesti ja olin ennen varsin hyvin perillä rock-genrestä varsinkin progressiivisen rockin tekijöistä. Siihen aikaan piti tilata ulkomaisia lehtiä R-kioskille ja käydä hakemassa ne ennen muita. Levyt piti tilata suoraan kauppaan. Neljästä viikkosiivouksesta kotona sain tienattua aina rahat uuteen levyyn. Uutuuksien kuuleminen radiosta oli vaikeaa, kun Heikki Harma, Jake Nyman ja Tero Liete soittivat (kuunneltavaa) musiikkia vain tunnin-pari viikossa. Heidän asiantuntemuksensa avulla omakin maku kehittyi.

Kaksikymmentävuotiaana. Oi aikoja.
5) Mainitse jokin sinulle merkittävä kuvataiteellinen taideteos.


Olen joitakin kertoja haltioitunut täydellisesti jonkun taiteilijan töitten edessä. Se on mielestäni taiteen syvin tarkoituskin, saattaa ihminen kosketuksiin sisimpänsä kanssa. Kun joku koskettaa sydänjuuria myöten, kokemus jotenkin puhdistaa. Sen jälkeen on taas uusi ja parempi ihminen vähän aikaa.

Outi Kirves valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 1988 ja kävin Tamperella katsomassa hänen puupiirroksiaan, joissa oli suuria ja värikkäitä puunlehtiä. Se näyttely täytti minut suurella ilolla ja vaikutti vuosikausia elähdyttävästi. 
Mark Rothkon punaiset seinänkokoiset työt yhdessä huoneessa Tate Galleryssä olivat pysäyttävä kokemus. Samoin Jan Vermeerin työt Amsterdamissa. Toisaalta mikä tahansa yksittäinen työ voi vaikuttaa yhtä voimakkaasti.


6) Onko sinulla turvavaate/turvavaatteita? Millainen se/ne ovat?

Marimekosta hankitut mustat kapeat housut ja Marimekon musta vinohelmainen trikootunika. Musta-harmaapalloisella hyvinlaskeutuvalla huivilla asustettuna olen turvassa. Toinen samanlainen setti on tummansiniset farkut ja tummansininen Birger et Mikkelsenin tunika, jossa on kiva rypytys miehustassa. Tärkeintä on, että makkarat ei näy.

7) Lapsuusmuisto, joka tulee mieleesi ensimmäisenä.

Lapsuudenkotini iso pihamaa. Tuntuu että olin siellä aina ja aina oli kesä. Seurana vaari, joka muuten oli ikäiseni, kun synnyin. Minusta hän oli ikivanha leskimies eikä puhunut paljon, mutta oli kyllä hyväntahtoinen myhäilijä. 


8) Unelmasi tai haaveesi tällä hetkellä.

Tiedän että unelmilla, varsinkin paperille kirjatuilla unelmilla on tapana toteutua. Mutta missä se kesämökki järven rannalla viipyy? Saisiko edes matkat Roomaan, Firenzeen, Sienaan ja Luccaan?

9) Pystytkö näkemään itsesi vanhana? Millainen olet?

En pysty. Mutta jos aikoo elää, pitää tulla vanhaksi. Nyt jo nautin siitä, miten olen viisastunut nuoruusvuosista. On ihanaa olla kokenut ja tuntea itsensä. Nyt jo tiedän todeksi sen lukemani asian, että vanhana ihmisessä on kaikki iät. Toivon hartaasti pysyväni elävänä loppuun asti.


10) Mikä sinusta on parasta lähestyvässä vuodenajassa?

Tykkään kaikista kahdeksasta vuodenajasta ja jatkuva vuodenajan muutos on mielestäni parasta Suomessa. Tämä sateinen pimeä välivaihekin vaan kuuluu elämään, mutta sitten talvi pelastaa. Mennyt vuosi oli minusta ilmastoltaan paras ikinä, mutta näin olen sanonut monesti.


11) Miten suhtaudut joulunodotukseen?

Odotan joulua ja pidän valmisteluista. Mies mietti jouluvalojen esiin kaivamista heti marraskuun alussa. Ehdotin että odotamme vielä hetken, mutta kohta on aika avata joulukaappi. Parasta joulussa on sen odotus, kaksi viimeistä viikkoa ennen joulua. Kuusikin näyttää silloin parhaimmalta.


Tästä saa joku muukin ottaa haasteen mukaansa, nämä Rouva Pionin tekemät kysymykset olivat hyviä.


10 kommenttia:

 1. Nämä vastaukset ovat väreilyttävän ihania.
  Hieno Lady olet.
  Virtuaalihalaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itse olet ihana! Tämmöisiin on kiva vastata, mutta epäilen, että vakkarilukija tietää minusta jo tarpeeksi ja kirjoitan aina samoista asioista. Kysymykset olivat hyviä!

   Poista
 2. Minustakin kaupat voisivat olla pyhänä kiinni, kyllä sitä ihminen yhden päivän ilman kauppaa pärjää. Joulutressiä ei podeta täälläkään vaan juuri nyt on alkamassa paras aika vuodesta, vielä kun tulisi vähän lunta valaisemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulun aikaan harmittaa, jos ei ole lunta, se vaan kuuluu tunnelmaan. Ja stressi pysyy pois, kun ei tarvitse olla kokopäivätöissä:)

   Poista
 3. Tätä oli ihana lukea! Vahvistuu vain kuva sinusta fiksuna ja viisaana naisena.
  Hyviä kysymyksiä ja vastauksi! Tämmösten kysymysten pohtiminen kehittää/parantaa itsetuntemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos! Äitini on opettanut nauttimaan taiteesta, hänen kanssaan on ollut yhteinen hupi käydä taidenäyttelyissä ja hänen kanssaankävin Tate Modernissakin. Olen yrittänyt samalla tavalla raahata omaa jälkikasvua, mutta pojat eivät ole innostuneet. Mies kyllä lähtee aina mielellään mukaan.

   Poista
 4. Hieno ha mielenkiintoisesti toteutettu haaste! Kuvat valloittivat myös - jälleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoihinkin kysymyksiin tulee kivasti erilaisia vastauksia. Tartutko haasteeseen?

   Poista
 5. Eksyin ensimmäistä kertaa blogiisi ja halusin kommentoida: kirjoitit todella kauniisti kohdassa 9). Kopioin sen talteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys Tyyne Inkeri! Olen lukenut oikeasti vanhojen ihmisten haastatteluja ja he sanovat monesti, että kaikki iät ovat kaiken aikaa läsnä. Omasta äidistäkin näen sen.

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...