tiistai 5. marraskuuta 2013

Päivä toiveitteni mukaan


Vietin tässä vasta syntymäpäivää, ja kuten kuvasta näkyy, asiaa ei tietenkään kannattaisi enää kovin mainostaa. Olen kuitenkin niin lapsellinen, että toivoin lahjaksi päivää minun toivomusteni mukaan. Pääsin siis Hotellí Paviljonkiin erinomaiselle aamiaiselle perheporukalla. Viihtyisän pehmeän ympäristön ja hyvän ruoan lisäksi arvostin sitä, että kahvi, tee ja maito tuotiin kannuissa jokaiselle oman tilauksen mukaan. -Kuvassa muuten ei olla enää syömässä, vaan taidemuseon aulassa.


Aamiaisen, tai oikeastaan siis brunssin jälkeen olin toivonut seuraa taidemuseokierrokselle. Kaupungin taidemuseossa oli Olli Marttilan näyttely Muistikuvia Litorinamereltä, Keski-Suomen museolla Onni Kososen muistonäyttely ja Aalto-museon nyt voi kiertää aina siinä samalla. Ratamoon ei tälläkään kerralla tullut lähdettyä, suurimpana syynä se, ettei sen lähelle voi mihinkään jättää autoa ainakaan luvallisesti.Näistä kaikista Olli Marttila oli se, jota eniten odotin ja josta pidin. Muut näyttelyt jättivät tällä kertaa kylmäksi. Marttilankaan varhaisemmat työt eivät niin kovasti houkutelleet, mutta nämä pastellityöt parilta viime vuosikymmeneltä pysäyttivät katselemaan tarkemmin.


Muistan joskus opiskeluaikoina seisoneeni paikallisen Sirius-Gallerian näyteikkunan takana ihailemassa Marttilan maalausta, jossa oli mustalla taustalla ruskeaihoinen mies ja kuunsirppi. Ajattelin silloin, että jonakin päivänä saan hankittua rahat sen ostamiseen. No sitä päivää ei tullut, ja maalauskin katosi parempiin koteihin ikkunasta. Jotain samaa näissäkin kuvissa silti on.Tämä talo on tuttu monista töistä. En liene ainoa, joka ottaisi vaikka kaikki nämä taulut omille seinilleen.


Tätä kuvaa ihailimme miniän kanssa kimpassa. 
Sen olisimme molemmat mielellämme ottaneet/ostaneet.


Marttilalle ominta omaa on ollut savulla sävytetyt paperit ja maanläheisistä väreistä itse tehdyt liidut. Esitteen mukaan hänestä tuli pastellimaalari 1990-luvulla. 
Myrkyttömien ja itse tehtyjen pastellivärien käytön kautta syntyi teoksille tyypillinen maaväriasteikko, jota sittemmin ovat täydentäneet ja syventäneet Suomen maaperästä saatavat värit sekä maalaaminen savulla tai savella.
Louis 2008.
Tämä viimeinen taulu on kaikkein vaikuttavin.


16 kommenttia:

 1. Onnea vaan syntymäpäivän johdosta. Tuollaiset oman mielen mukaiset päivät ovat mieleenpainuvia, varsinkin lähipiirin kanssa koettuna. Mielenkiintoisia töitä ja harmooniset sävyt. Pastellit ovat mulle tuntematon aluevaltaus ja koska näköjään törmään niihin nyt toistuvasti, ei auta kun kokeilla. Kunhan ensin saan tämän kodin siirrrettyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Pastellitöitten pehmeys ja värien joskus pumpulimainen toisiinsa sulautuminen on jotenkin vastustamatonta. Vietin lapsena pitkiä aikoja äitini pastelliliitulaatikon äärellä ihailemassa värejä. En tiedä, teinkö niillä mitään muuta, tai sainko tehdä. Nythän mulla on omakin laatikko, mutten ole tehnyt silläkään mitään. Parasta vaan tyytyä meikkilaatikkoon, sillä osaan työskennellä parhaiten;D

   Poista
 2. Myöhästyneet onnittelut!

  Voi miten mielenkiintoinen näyttely Holvissa! Ihanan pehmeitä teoksia ja nuo itse tehdyt värit kiinnostavat kovin. Harmi etten taida ehtiä käymään. Täytyypä tarkistella aikataulujaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin oli yllättävää tuo värien itse tekeminen. Se juuri on taiteilijaelämässä mielenkiintoista, tai näyttää olevan, että voi paneutua johonkin asiaan intohimoisesti. En osaa kuvitella, minkälaista on, kun se on työtä, josta pitää saada elantokin.

   Poista
 3. Onnittelut syntymäpäivästä! Kiva se on käydä hotellissa aamupalalla tai brunsilla, se on ihanaa luksusta ja kyllä niillä ruuilla pärjää pitkälle päivään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Perheen kokkina ja vierasaamiaisten ja brunssien järjestäjänä minusta on maailman ihaninta päästä aamulla valmiiseen pöytään. Kaunis ja hyvin tehty ruoka yhdessä syötynä on myös aikamoinen lahja. Ja muuten nälkä tuli vasta illalla!

   Poista
 4. Myöhästyneet synttärionnittelut!
  Hieno toiveiden päivä.
  Tuo viimeinen taulu vaikuttavin, todellakin.
  Kiitos mahtavasta postauksesta / taide-elämyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta olisi kiva osata analysoida taidetta, mutta enpä osaa. En osaa eritellä yhtään, mikä tuossa viimeisessä taulussa puhuttelee, mutta joku vaan.

   Poista
 5. Wautsivau mitä töitä! " Ostaisin" nuo KAIKKI! ( ..siis jos ois rahaa..) Olipas Sinulla oikea TOIVEIDEN PÄIVÄ. Onnea minunkin puolestani, koko sylillinen!
  Upea, upea postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, niin minäkin ostaisin! Jotkut taiteilijat vaan kolahtavat. Mietin itsekseni, onko näissä jotain hellyttävän naivistista, mikä puhuttelee, vaikka en varsinaisesti siitä tyylisuunnasta niin välitäkään. Värit ja niiden säästeliäs käyttö nyt ainakin viehättävät.

   Poista
 6. Oi, onnittelut syntymäpäiväsi johdosta! Näyttely vaikuttaa todella kiinnostavalta.., Kiitos kun veit myös lukijat upeiden tööiden eteen!

  Sain kivan 'vuosi kuvina -haasteen ja antaisin sen eteenpäin muun muassa sinulle, mikäli sinua tällainen kiinnostaisi... osoitteessa: kaisareetta-t.blogspot.fi/2013/11/vuosi-kuvina-haaste.html.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Vuosi kuvina -haaste on mielenkiintoinen. Sulla on itselläsi kaunis näkymä valittuna, siinä vuodenkulkua on hyvä seurata. Olen kuitenkin lakannut osallistumasta jatkuviin juttuihin, minulla se tahtoo mennä suorittamisen ja pakon puolelle ja siitä olen opettelemalla opetellut eroon.

   Jonnekin on hävinnyt kuvausintokin. Kun en nyt monen vuoden valokuvauskurssien jälkeen enää ilmoittautunut mihinkään, on järjestelmäkamera päässyt vain pari kertaa kevään jälkeen ulkoilemaan;)

   Poista
 7. Onnea vaan syntymäpäivää! Päivää voi aina viettää mutta vuodet unohtaa! Hyvä idea synttäripäivän viettoon. Meillä on päviväni muistaakseni syntmäpäivät ihan lähekkäin, vai onko peräti sama päivä? Minulla on 4.11. Oma syntymäpäiväni sattui maanataiksi ja se oli vapaapäivä. Vanhempani ja siskoni kävivät kylässä, muuten päivä ohitettiin rauhallisesti. Viikonloppuna tapasin tutun naisporukkani joten juhlimiset pidettiin siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja onnittelut sinullekin! Me ollaan synnytty peräkkäisinä päivinä, minä ensin, ja muistaakseni samana vuonna. On ihanaa että vielä on vanhemmat elossa ja tulevat syntymäpäiväkahville:)

   Poista
 8. Kiitos kuvista, melkein kuin olisi itse ollut näyttelyssä. Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan näitä kuvia siksikin, että voin itse katsella niitä vielä kotona. Näyttelyssä tulee kerralla niin paljon, ettei sitten enää muista. On aina kamalaa, kun jossakin ulkomaisessa museossa ei saa ottaa kuvia edes ilman salamaa. Tuntuu kuin koko kokemuksesta menisi jotakin hukkaan, kun ei voi nautiskella kuvista jälkeenpäin. Kai on tarkoitus ostaa museokaupasta ne kirjana;)

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...