sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Jäytää


Juuri kun polvikipu parani, alkoi takahammas särkeä uudelleen hoidosta huolimatta. Alkuviikosta sitten parannettin polvea pitkävaikutteisella kukonhelttauutteella ja loppuviikosta melko kivuliaan jakson jälkeen otettiin haljennut takahammas pois. Onneksi lähti helposti, vaikka sain varmuuden vuoksi viikossa peruutusajan suukirurgille. Nyt syön panadolia enää leukaluun jälkijomotukseen, ja se sentään loppuu pian. 


Olen aina pitänyt hyvää huolta hampaista, joten on ollut vähän nielemistä, kun yhtäkkiä on kaksi takahammasta pitänyt poistaa halkeamisen takia. Se kuulostaa ärsyttävän vanhalta ja rapistuneelta, ja tuleekin mieleen joku Noita Nokinenä. 

Viisikymppisen vaivat ovat tavallisia, näitä on monilla muillakin, eikä näihin kuole. En vaan ole tottunut jatkuvaan kipuun. Keväällä alkanut polvikipu on ollut lievää yösärkyä tai sitten jokaisella askelella tuntuvaa. Se ei ole vielä ollut vaikeaa. Hammaskipu onkin toista, vaihtelevaa ja leukaluussa jäytäessään uuvuttavaa. Kylmäpussi auttoi paljon, ja siinä ajattelin samalla, etten olisi halunnut olla samassa tilanteessa sata vuotta sitten. Nyt on sentään apu lähellä.


Vesisade sitoi omalta osaltaan sisälle, joten hiljainen hipsutteluviikko on ollut. Siksi tuli pakottava tarve tehdä pitkästä aikaa omenapiirakkaa, iso pellillinen vielä vähän niin kuin lohdutukseksi. Siitä onkin riittänyt päiväkahviseuraa moneksi päiväksi. Ohje hyppäsi vastaan uudesta Pirkka-lehdestä, ja muuten täysjyvävehnästä leivottuna piirakasta tuli tosi hyvän makuinen. 


11 kommenttia:

 1. Eivät sitten tehneet muovista sulle uutta hammasta ? Minulla on kaksi silleen korjattu. Puolet lohkesi pois kun vanhat amalgaamit ne rapauttaa. Ihan aidolta hampaalta näyttää. Komea piirakka...piti leipoa, mutta myös eipä ehtinyt.Mun polvi särkee öisin ilmanvaihteluja, ei taida johtua vanhuudesta kun on niin tehnyt jo 20 vuotta.

  Särytöntä tulevaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voinut nyt korjata mitenkään, kun hammas oli haljennut ihan juuren kärkeen asti. Takahampaita ei ole kuulemma välttämättä tarpeen korvatakaan, mutta implantin voi omalla kustannuksellaan teettää. Hintaa tulee 2500-3000 euroa kappaleelta, sanoi hammaslääkäri. Ja mulla on molemmilla puolilla alhaalla nyt sama tilanne...

   Poista
 2. Onpa herkullinen piirakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapiirakkaohjeita on valtavasti, ja kyllä tämä paikkansa lunastaa;)

   Poista
 3. Onko hammaskipu jo helpottanut siis? Vietin viime vuonna viikon erämaassa hammassäryn kanssa ja se ei ollut kovin kivaa, kipu vaatii huomiota koko ajan. Onneksi on noita hoitoja tai poiston mahdollisuus nykyisin, ei tarvi ite tongeilla vetää hammasta pois..

  Voi kun polvisärkysi antaisi periksi, onhan jatkuva jomotuskin ajan kanssa stressaavaa. Kävin just fysioterapeutilla ja reisilihasohjeita sain taas polvenkin kunnossa pitoon. Hyvin pieniä liikkeitä.

  eikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että sait sinä uusia ohjeita vaivojen kanssa pärjäämiseen! Toivottavasti se reisikipu on jo parempi, samoin muutkin.

   Mulla on nyt loppunut leukaluun jomotus, tänään ei enää tarvinnut kipulääkettä. Polvi on ollutkin jo toista viikkoa kivuton, sehän parani sillä hampaan puudutuksella;) Ja varmaan jotain tekemistä on hyaluronaatillakin. Olen huomannut, että kun suunsa aukaisee, niin kuulee että aika monella muullakin on erilaisia hoitoja vaivaaviin niveliin annettu, vaikka ei ulkonäöstä uskoisi.

   Poista
 4. Auts noiden hammasvaivojen kanssa. Minulla on nyt alakutoset päällystetty keraamisilla laatoilla ja hintaa tuli noin 1000 euroa hammasta kohden. Jos joku hyvähampainen ostaa kalliin laukun, sitä kummeksutaan. Jos minä panen kahden luivittonin verran hampaisiin, olen fiksu ja järkevä. Muovi ei ole nimittäin niin hyvä ja kestävä materiaali kuin silloin 90-luvulla uskottiin. Se ei kestä purupinnoilla.

  Seuraavaksi ensi vuonna tehdään kakkosetuhampaan kevytsillan paikalle implantti. Toinen kakkonen on jo implanttihammas ja sen laitosta tuli niin kauhea implanttikammo, että olen monta vuotta kerännyt rohkeutta toisen laittoon. Pakkohan se on. Joskus pentuna olen kaatunut niin, että etuhampaiden juuret ovat menneet poikki ja tämän vuoksi kakkoshampaat eivät pysyneet paikallaan. Ensin mätänivät kuolleet juuret, sitten ei hampaat pysyneet suussa kun ei ollut juuria.

  Olen niitä ihmisiä, jotka menevät ennemmin synnyttämään kuin hammaslääkäriin. Nyt en mene kuitenkaan enää kuin hammaslääkäriin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kuullutkaan keraamisista laatoista, mutta voi kuvitella, että ovat kestävämpää tekoa kuin muovi. Purennassa on hurjan kova voima.

   Implanttien laiton ajattelinkin olevan aika kivuliasta, vaikka kuinka puudutetaan. Ainakin jälkikivun on pakko olla kovaa, kin luuhun käydään käsiksi. No, ei tule ihan heti mulle, on niin kallista. Sen sijaan hammaslääkäri ehdotti mieluummin yhden vinossa olevan poskihampaan oikaisuhoitoa. Sitä menen seuraavaksi kyselemään joltakin.

   Poista
  2. Koska etuleuassa on niin vähän luuta, implantin ympärille täytyy siirtää luukudosta poskesta. Se vasta kipeä on puudutuksen haihduttua.

   Poista
 5. Voi harmistus! Toivottavasti olo on jo parempi...
  Iloa viikonloppuusi!

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...