sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kevättalven kevyt lounas



Nyt pääsiäisen lähestyessä alkoi kummasti tehdä mieli karitsan jauhelihasta tehtyjä kreikkalaisia lihapullia. Kreikassa en ole käynyt vieläkään, mutta onneksi voi silti tehdä ruokia, joissa on vaikutteita sieltä. Lihapullista tuli kaikista mausteista huolimatta melko miedon makuisia. Tsatsiki oli mainio kumppani niille ja erinomaisen maukas Nicola-peruna hyvä tausta kaikille.  Perunaa on tullut syötyä aika harvoin, joten ehkä siksikin se maistuu niin hyvältä. Tomaattisalsaan silppusin mukaan yhden paprikankin. 

Otin noin kuukausi sitten taas käyttöön IndoorGarden-yrttilaatikkoni. Nyt siellä kasvaa basilikan ja sitruunamelissan lisäksi vielä minttua. Viimeksimainitut kasvavat hullun lailla, samoin timjami, johon lopulta kyllästyin ja leikkelin pakastepusseihin ja hävitin loput. Tämän päivän ruokiin pääsi omenakakkua lukuunottamatta kaikkiin minttua. 
Pienet pääsiäislihapullat 
400 g karitsan jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
½ dl korppujauhoja
1 dl:n kermaviiliä / jogurttia / piimää
1 muna
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
1 tl kuivattua oreganoa
silputtua lehtipersiljaa puoli kourallista (onneksi oli pakkasessa valmiiksi silputtua)
mintunlehtiä silputtuna vaikka kourallinen
fetajuustoa, jos kotona on, meillä ei ollut
Turvota korppujauhot kermaviilissä ja sekoita mausteet ja muna joukkoon. Lisää jauheliha ja upota sormesi taikinaan. Pursottele sitä sormenväleistä, kunnes kaikki on kunnolla sekaisin. 
Muotoile kostein käsin pieniä tai isompia lihapullia leivinpaperilla suojatulle pellille. Tämä taikina mahtuu yhdelle pellille. Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia palleroitten koosta riippuen. Irrottele ne sitten paperista ja nostele kauniiseen tarjoiluastiaan.
Tarjoile tsatsikin ja tomaattisalsan kera. 


Aika tavallista ja moneen kertaan nähtyä, mutta hyvää ja kevyttä ruokaa. Me ainakin tykättiin! Jälkiruoaksi tein Bombayn aurinkoappelsiineja Gordon Ramseyn tapaan, mutta ne taidan postata myöhemmin erikseen. (Kyseessä on oikeasti yksinkertainen ruokalaji, vaikka kuulostaa hienolta.)


Sunnuntain päiväkahville on oltava jotakin leivonnaista, sen kerran kun  saa ruokavieraita. Nuoriso ei sitä paitsi ollut käynyt moneen viikkoon, ja kun olemme tottuneet tapaamaan sunnuntaisin, ei moinen tule muina aikoina mieleenkään.

Siis omenakakkua syksyllä pakastetuista omenaviipaleista. Tosi kätevä tapa säilöä omenasatoa, minun kohdallani ei siis omaa satoa, vaan ystäviltä saatua. Siskon anoppi kertoi joskus pakastavansa viipaleet raakana. Upotin siis nyt pussillisen sulatettuja omenaviipaleita tavallisen omenakakkutaikinan joukkoon. Omenoitten päälle murustin vähän muscovadosokeria ja lopuksi valmiin tortun päälle tehtiin vielä huntu tomusokerista. Tuli mehevä kakku.


3 kommenttia:

  1. Pääsiäisenä pyrin lammasta aina muodossa tai toisessa syömään. Lihapullana voisi ollakin mukava vaihtoehto. Meillä ei muut lampaasta välitä? Itse olen aivan lapsesta saakka tykännyt lampaanlihasta. Etelänmatkoilla aikuisena taas opein uudestaan lampaanlihalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lampaanpaistin kanssa en ole mikään nero, joten sen jätän nykyisin paremmille kokeille. Fileet taas ovat niin kalliita, etten ole vielä koskaan ostanut. Taidan mennä pääsiäisen ilman lammasta siis, toivottavasti sinä saat omasi jossakin muodossa;)

      Poista
    2. Ja lammaspata, sehän on todellista herkkua!

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...