lauantai 3. marraskuuta 2012

Zygopetalum kukkii


Hankin tammikuussa itselleni ensimmäisen orkidean. Siihen mennessä olin ihmetellyt kameran kanssa kotona käydessä aina äidin ainakukkivaa vaaleaa kaunotarta keittiön ikkunalla. En ollut ihan varma,  tykkäänkö kukkivista kukista ylipäätään kotona ja viitsinkö ottaa riesaksi mitään hoidettavaa kasvia.


Yllättäen orkidea ei vaadi mitään hoitoa, tai olen ymmärtänyt, että ne voivat hyvin kun ei liikaa kastella tai hyysätä. Sehän meiltä sujuu. Olen muistanut upottaa ruukun melkein joka viikonloppu yhdeksi yöksi veteen. (Sisäruukku on toisessa ruukussa, jonka täytän vedellä, joten ei ole liian vaikeaa.) Olen joskus jopa lisännyt veteen orkidearavinnetta. 

Ja nyt ihmeekseni Zygopetalum alkoi lokakuussa taas kukkia, tuolla omintakeisella rumankauniilla tavallaan. Ensin tuli yksi kukka ja pian samaan varteen kasvoi kolme. Ovat nyt kukkineet jo kolme viikkoa. On siitä iloa.


18 kommenttia:

 1. Wau, kuinka kaunis!
  Ei ole onnistunut itseltäni orkidea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei ollut liian kallis, ajattelin, että jos ei onnistu, ei onnistu. Ehkä auttoi, etten yrittänyt mitään;)

   Poista
 2. Onpa kaunis ja erikoinen kukka!

  Itselläni on useampi perhoskämmekkä eli helpoin ja tavallisin orkideoista. Ne ovat kukkineet monta vuotta niin yksinkertaisella hoidolla, että upotan ne veteen kerran viikossa ja kuten sinäkin, joskus olen laittanut orkidealannoitetta mukaan. Niissä on myös se hyvä puoli, että kukinta-aika on todella pitkä, saa nauttia eksoottisista kaunottarista kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä orkideassa on tuuhea lehdistö, vähän jukkapalmun näköinen, joten kukkavana on melko huomaamaton. Kukka ei myöskään ole kasvattanut vielä ainakaan pitkää vartta. Saa nähdä, mitä siitä tulee:)

   Poista
 3. On kyllä kaunis! Itse en ole koskaan saanut orkideaa uudestaan kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sitä pitäisi jaksaa odottaa. Äitini sanoi, että hänen orkideansa kukkii aina, kun hän on juuri heittämässä sitä roskiin. Tämä on kuulemma toistunut monta kertaa eri kukkien kanssa.

   Poista
 4. Sen täytyy tuntua hyväktä, kun orkidea alkaa kukkimaan! Itseltä ei onnistuisi, kaikki kukat on pitänyt hävittää, toisaalta myös allergian vuoksi. On se kaunis ja arvokkaan oloinen kukka.

  Eikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että se ainkaan hyvän hoidon takia kukkii, pyrin välttämään sellaista. Hoitamattomuus on valttini. Tämäkin tuoksuu, mutta vain lähellä. Teillä ei oikeastaan kaivatakaan kukkia, kun ei ole ikkunalautaa. Meillä on tässä olkkarissa sopiva paikka muutamalle, muualla ei ole.

   Poista
 5. Ompas huikean hieno väritys! Onnea kukittamisen onnistumisesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä on mielenkiintoinen, jos ei kyllä hempeä:)

   Poista
 6. Onpa hieno orkidea ja erikoinen kukinta. Mulla on kolme orkideaa. Vaaleanpunaisen olen perinyt äidiltä, valkoisen ostin tähän kotiin muuttaessani ja keltaisen olen saanut tyttäreltä. Se on pieni poikanen, joka on kasvanut tyttären orkidean kylkeen. Äidin orkidea kukki hänen eläessään kaksi vuotta putkeen. Toin sen äidin lähdettyä kotiini kukkivana, mutta nyt se on ollut viisi vuotta kukintalakossa. Luulen, että kastelen liian vähän näitä omiani. Kokonaisia viikkoja jää välillä väliin... Töissä mulla on yksi orkidea, joka aloittaa joka marraskuu kukinnan. Niin nytkin taas. Muistan ehkä siellä hoitaa eli kastella säännöllisemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan niin, että orkidea ei kuki täällä kesällä? Luin ettei niitä kannattaisi pitää auringossa, mutta saisivatko valoa tarpeeksi sisemmällä huoneessa?

   Jostakin syystä muistan kylvettää orkidean lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, mutta muut kukat jäävät kastelematta viikoiksi.

   Poista
 7. Kyllä kukkiva orkidea on aina kaunista katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, tähän asti olen ihaillut niitä vain toisilla:)

   Poista
 8. Mulla olisi pari odottamassa roskista, mutta nytpä annan ruman kukan olla rauhassa ja odotan uutta kukkimista. Toivottavasti kukkiminen tapahtuu pian, sillä suojaruukkuihin vaihtuu amaryllikset hyvin pian, jos ei tuloksia ala tulla. Taidan olla vielä laiskempi kukkakasvattaja kuin sinä. En nimittäin muista kastella edes yhtä kertaa viikossa. Tuota upottamista olen kyllä harrastanut epäsäännöllisen säännöllisesti, tosin vaan puoli tuntia tai niillä main kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan tuosta ravinteesta apua ja pitemmästä upottamisesta? Äitini tiesi kertoa, että kivipöly tekee hyvää hänen kämmeköilleen, mutta sen saanti on sattumanvaraista.

   Toisaalta, ite en jaksa kauaa katsella, jos joku kukka kituu, niin se saa lähteä;)

   Poista
 9. Siitäkös se on kiinni, että pitää koko yön kestävä kylpy tarjota, minä olen vaan antanut kolme vartia liota ja sitten takaisin ikkunalaudalle. Pitää varmaan kokeilla...

  Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hoitanut sen kukan mukana tulleen kortin mukaan, ja jostakin kuullut, että on helpointa upottaa yöksi. Lycka till!

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...