Mikä kumma astianostovimma onkaan timantinkerääjään iskenyt? Oliko kaappien siivous niin tehokasta, että jokin patoutunut uusimisen tarve purkautuu nyt? Sen sukat makkaralla -lasin jälkeen olen täydentänyt valkoista Teema-sarjaa ja hankkinut kaksi tummanturkoosia Kartio-lasia. Jostakin syystä haluan valkoisten astioitteni kumppaniksi monenvärisiä laseja.
Ja sitten kävin muuten vaan yhtenä iltana ohikulkiessa aikaa tappamassa Marimekossa. Näin nämä pienet kupit ja se oli menoa, ne oli pakko saada. Ja kyllä niistä päiväkahvia juo, ja miksei voi tarjota jälkiruokaakin. Silkkikuikka on näitten kiva nimi, vaikken tiedä, miten se oikeastaan kuppeja kuvastaa.
Sunnuntain lounaalle tein jälkiruoaksi herkullisen raikkaan ranskalaisen sitruunatortun Sillä sipuli -blogista. Merituuli oli tehnyt tai kääntänyt tarkat ohjeet, joilla oli helppo leipoa, ja tulos oli hyvin onnistunut. Kirpakka maku ei ollut liian makea, ja kenties tomusokerihunnutus olisi suorastaan ollut maullekin hyväksi, mutta en muistanut tehdä sitä.
SITRUUNATORTTU
Tarte au citron
2,3 dl vehnäjauhoja
75 g kylmää voita pieninä paloina
0,3 dl sokeria
1 iso kananmuna
Täyte:
2 munaa
0,6 dl sokeria
1,75 dl kuohukermaa
2 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
(siivilöityä tomusokeria päälle ripoteltavaksi)Mittaa jauhot ja voipalat kulhoon ja hiero ne sormenpäillä nopeasti murumaiseksi seokseksi. Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Riko munan rakenne hyvin ja kääntele se taikinaseokseen tylpällä veitsellä. Muotoile taikina palloksi, kääri muovikelmuun ja nosta jääkaappiin tunniksi.
Laita irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperia ja voitele reunat. Kuumenna uuni 190 asteiseksi. Painele kylmää taikinaa kämmenillä jauhotetulla työpöydällä ja kauli se sitten halkaisijaltaan 23 cm:n vuokaan sopivaksi niin että sitä riittää reunoillekin. Älä venytä taikinaa. Leikkaa ylimääräiset reunat pois ja pistele pohja haarukalla. Pane taikinapohjan päälle leivinpaperi ja tähän päälle paistokuulia tai esimerkiksi kuivia papuja tai herneitä. Paista torttupohjaa uunissa 20 minuuttia.
Vähennä lämpöä 160 asteeseen. Ota leivinpaperi ja paistokuulat pois. (Paista pohjaa vielä 10 minuuttia. -Unohdin tämän vaiheen kokonaan ja se oli ehkä vain hyvä, ei paistunut liikaa.)
Tee sillä aikaa täyte. Vatkaa munat ja sokeri. Ota kermamäärästä pois 2 ruokalusikallista myöhempää käyttöä varten ja lisää loput kermat vatkattuun seokseen. Sekoita joukkoon myös sitruunoiden mehut ja kuoriraasteet. Kaada täyte paistetun piirakkapohjan päälle ja paista 10 minuuttia. Valuta säästetty kerma tortun pinnalle marmorimaiseksi kuvioksi (ei tullut kyllä mitään jälkeä) ja paista vielä 20 minuuttia niin että täyte jähmettyy.
Anna tortun jäähtyä kunnolla. Ripottele halutessasi pinnalle siivilöityä tomusokeria ennen tarjoilua.
Kirkkaan päivän ja aterian jälkeen olikin mukava seurustella nuorison kanssa ja nauttia kahvia ja sitruunatorttua.
Paitsi me, meille annettiin vain koirapuuroa!
Kuvat otti tällä kertaa Nuorempi Poika.