torstai 29. joulukuuta 2011

Lepoviikko


Joulun jälkeen tuntuu kuin olisi jossakin välitilassa, joten välipäivät on sille hyvä nimitys. Ollaan kahden ison juhlan välillä. Jouluun panostan aina paljon, joten sen jälkeen en halua ajatella mitään uusia järjestelyjä, eikä tarvitsekaan. Yleensä olen ollut väliviikon töissä, mutta saan lomailla. Ulkona kummallinen vesikeli on vaihtunut räntäsateeksi ja lupaa siis pakastumista; nyt vielä näyttää ihan pääsiäiseltä.


Sisällä ei näytä pääsiäiseltä. Kuten kuvasta näkyy, olen lopultakin hankkinut ison paperisen joulutähden makuuhuoneen ikkunaan. Olen havitellut sitä jo oikeastaan muutaman vuoden, mutta aina se on jäänyt, vaikka kyse ei ole mistään kalliista hankinnasta. Nyt sen sai Clasulta muutaman euron alennuksella ja mukaan lähti. Olen tyytyväinen! Tähti ikkunassa on niin kovin kodikas näky.


Yksi joulun täydellisistä yllätyksistä oli tämä yrttitarha, jonka sain vanhemmalta pojalta lahjaksi. Katselin etukäteen isoa pakettia ja yritin arvailla, mitä se voisi sisältää, mutta en millään keksinyt. Minulla on usein ollut keittiön pöydillä osittain käytettyjä yrttipurkkeja teemamukissa kasvamassa uusia lehtiä, joten tarpeeseen tämä tulee. Kuvan ruohosipuli ja rucola on muuten juuri asetettu paikoilleen, joten ne eivät ole vielä ehtineet virkoontua.

Laatikossa on pohjalla vettä ja pieni pumppu nostaa sitä kiertämään yrttien alle. Kasvivalo taas varmistaa vihreän kasvun. Laite on täysin äänetön. Vielä en ole selvittänyt, pitääkö tavallisille yrteillekin käyttää kasviravinnetta vai vain siemenestä asti alustalla kasvatettaville. Laatikossa tuli mukana kaksi ravinnepussia.
Onko jollakin kokemusta tästä?


Toinen kuviin osunut joululahja on valokuvaukseen liittyvä. Kuvassa tuolilla oleva Lumisoftin 5-in-1 -heijastin on kätevä valon hallinnassa tai siis minun kohdallani sen alkeitten opettelussa. Tämä viisi erilaista pintaa vetoketjun alla sisältävä vekotin taittuu kätevästi pieneksi lätyksi, jonka saa pakattua pussiin. Kuvan kultapinta heijastaa lämmintä valoa esimerkiksi kasvoille (kannattaa kokeilla alhaalta päin, häivyttää varjoja ja ryppyjä) ja hopea heijastaa peilin tavoin. Muita pintoja ovat valkoinen, musta ja läpiampuva valkoinen, jota voi käyttää valon pehmentämiseen. Tämä tulee käyttöön.


Joulukoristeitten siirtyminen yläkaappin on edelleen vaiheessa, puolimatkassa näköjään. Kävin hankkimassa pari uutta säilytyslaatikkoa entisten ikivanhojen tilalle. Kaappieni pitää olla järjestyksessä, eikä yhtään haittaa, jos säilytyslaatikotkin ovat nättejä. Rähjääntyneet keltaiset vaihtuvat siis metallikulmaisiin valkoisiin. Pöytien kanssa en jostakin syystä ole yhtä tarkka, ne eivät ole koskaan järjestyksessä, vaan täynnä kaikenlaista arkielämässä tarpeellista tavaraa.


Hyasintin viimeinen kukka on vielä voimissaan. Siitä on riittänyt iloa jo monta viikkoa.13 kommenttia:

 1. Tuo yrttitarha on kaunis. Minulla oli kesällä yrttejä ikkunalaudalla, mutta nyt on lauta autiona. Iloista uutta vuotta!

  VastaaPoista
 2. Yrttejä jo jouluna siis parempia ensi vuonna. Oikein mukavaa tulevaa vuotta!
  ps. jos tuo Hyasintti on vielä voimissaan niin pakasta tyhjään maitopurkkiin ja laita parvekkeelle, (poista purkki) kukkii pitkään;)

  VastaaPoista
 3. Kirjailijatar, minulla taas ei ole ennen ollut kasvivaloa. Saapa nähdä, miten yrtit nyt menestyvät.
  Iloista uutta vuotta sinnekin!

  Ari, mainio idea pakastaa kukka ja viedä ulos:)
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 4. Minä sain viime jouluna samanlaisen lahjaksi. Kyllä taisin laittaa yrteille ravinnetta, mutta nyt se on loppu. Innostuin laittamaan yrttejä vähän liian tiuhaan ja niihin tuli keväämmällä jotain ötököitä.

  Oikein hyvää uutta vuotta Katriina!

  VastaaPoista
 5. Yrttitarhan minä myös haluan ja taidan sen hankkia keittiön ikkunalle.
  Olet niin hyvä kuvaaja ja apuvälineitäosaat käyttää, kuvat ovat loistavan hienoja.
  Joulu on ohi ja nyt ollaan jo uuden vuoden kynnyksellä.

  Hyvää Uutta Vuotta sinne.

  VastaaPoista
 6. Itsekin olen ottanut rauhallisesti välipäivät; kun päästiin anoppilasta tielle kaatuneiden seitsemän puun takaa pois, on meno jatkunut ylityövapaaviikolla rauhallisin merkein myös kotona.

  Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
 7. Omenaminttu, minullekin jäi vielä epäselväksi, mistä noita ravinteita voi tilata lisää. Taidan nyt lisätä veteen kuitenkin ensimmäisen pussin.
  Hyvää uutta vuotta sinullekin!

  Arleena, leveä ikkunasyvennys on kaunis paikka yrteille, ja teillä taitaa sellainen olla.
  Käytin kuvissa irtosalamaa pienemmällä teholla, ja heijastin valon kääntyvän pään avulla katon tai seinän kautta. Sillä tavalla saa pehmeää ja niukkaa lisävaloa, joka antaa kynttilänvalon näkyä. Amarylliksiä valaisin myös tavallisilla lampuilla. -Mutta aikaa siihen menee;)
  Hyvää uutta vuotta sinullekin!

  Lumo, olipa hurjat myrskynjäljet! Onneksi ei puut kaatuneet kenenkään päälle. Kyllä tämä viikko aika hiljaista saa olla kaiken tohinan jälkeen.
  Onnellista uutta vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
 8. Yrttitarha on mainio; olen siitä kuullut paljon kehuja. Ottaisin meillekin sellaisen heti, jos vain sille löytyisi paikka.

  Heijastin on mainio apuväline kuvaukseen. Ostin hiljattain sellaisen itsellenikin. Vielä enemmän siitä on iloa jos saa apulaisen pitelemään sitä sopivassa paikassa oikeassa asennossa. Salamatyöskentely on täälläkin harjoitteluvaiheessa: opettelen käyttämään irtosalamaa yhdessä kameran yhdysrakenteisen kanssa kummankin tehoa vaihdellen. Hauskaa leikkimistä!

  Onnellista Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
 9. Ina, apulainen on minullakin kovin vastahankainen. Ei suostu pitelemään heijastinta tai salamaa eikä koirastakaan ole apua. Hankin nyt uuden jalustan, joten voin käyttää vanhaa salamalle.

  Hyvää uutta vuotta, hyvin valaistua ja kirkasta!

  VastaaPoista
 10. Kauniita kuvia jälleen!

  Toivotan hyvää ja menestyksekstä uutta Vuotta! :)

  VastaaPoista
 11. Toivotan sinullekin ihanaa uutta vuotta, Kati!

  VastaaPoista
 12. Pähee yrttilaatikko! Tahtoo kans...

  VastaaPoista
 13. Ruska, laatikossa kasvaa nyt minttua ja rucolaa ja näyttävät menestyvän:)

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...