tiistai 1. helmikuuta 2011

Sitä sun tätä lupaavan viikon aluksi


Nyt kevään värejä kehiin sen kunniaksi, että on helmikuun ensimmäinen päivä! Minun kalenterissani se tarkoittaa kevättalvea ja kaiken pimeän väistymistä.  Ja tänään  tosiaan näyttää juuri siltä kuin helmikuussa parhaimmillaan vain voi: aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja onnistuu jo lämmittämään ulkoilijan poskiakin. Pakkasta on lempeästi vain muutama aste ja eilen satanut lumi on peittänyt viikonlopun myrskytuulen jäljet näkymättömiin.

Talitinttien cityslangi kaikuu puissa. Tämän paremmaksi ei voi talvi tulla!


Ulkomaanvieraamme saapui eilen, ja asuu meillä nyt vajaat kaksi viikkoa. Hän on siis miehen kollega ja ystävä, ja kyse on työvierailusta. Meidän mies asui heillä viime syksynä saman ajan. Onneksi tunnemme toisemme jo noin kymmenen vuoden ajalta, joten turhia jännityksiä ei ole ja voimme ottaa rennosti. Koko perhe kävi täällä viimeksi toissa kesänä. 

Outoa silti, että näen yhtäkkiä pölyä ja likaa siellä, missä sitä ei ennen ole huomannut. Kummasti sitä alkaa katsoa kaikkea vieraan silmin. Ihan kuin mies mitään sellaista näkisi. Rätti kourassa olen siksi  täysin tapojeni vastaisesti pitkin päivää huomannut kulkevani.


Koska herrat tulivat Helsingistä vasta yhdentoista aikaan illalla, olin varannut pientä iltapalaa. Keskisuomalaisessa oli vasta mainionnäköinen riista-kasvispaistoksen ohje ja pakastimessa sattui olemaan Pirkan poro-jauhelihaa, joten tein tällaisen mehukkaan ja ison paistoksen.

Kuva: Kotikokki.net

 Oli aika työläs, mutta ehdottomasti vaivan väärti! Vähensin riisit puoleen ja lisäsin nekin pannulle keittämisen sijaan. Lisäsin itse vielä pienen pussin käsiteltyjä pakastesieniä joukkoon. Piirakasta tuli iso, noin 12 annosta, ja maku oli täyteläinen ja kerrassaan ihanan talvinen. Joku tempranillo-punaviini tai maukas olut olisi tämän mainio kumppani.



Onneksi on vapaa viikko. Työviikko ja touhuntäyteinen viikonloppu veti kyllä aika piippuun,  vaikka kaikki oli kivaa. Kivaakin pitää olla vain kohtuullisesti enkä voi antaa itseni innostua kovasti mistään. Elimistö pyörähtää siitä heti ylikierroksille.


Kiloklubi toimii kohdallani edelleen. Nyt on menossa neljäs viikko 1600 kalorin ruokavaliolla.  Siinä on niin paljon varaa, että saa syödä oikeaa ruokaa tarpeeksi. Painoa on pudonnut vajaat kaksi kiloa ja vyötäröltä lähtenyt se viisi senttiä, mitkä lähtivät melko pian. Hirveän hidasta siis, ja pientä sahaustakin, kun päivittäin puntaroi. Ilman mittauksia en kuitenkaan huomaisi mitään eroa enkä taatusti viitsisi jatkaa, joten punnitus on tärkeä minulle. Samoin ruokien tarkka mittaus, olen niin suurpiirteinen muuten.

Poropiirakassa on muuten 327 kaloria palassa, jos triviatietoa tarvitaan. Ja minähän tarvitsen. Reseptin saa syötettyä Kiloklubin ohjelmaan ja siitä saa tarkan energiamäärän.


Tämä perhoskämmekkä kasvaa vanhempieni keittiön ikkunalla Oulussa. Käymme siellä joka kevät koulujen hiihtoloman aikaan ja aina se silloin kukkii. Ehkä se kukkii aina, en tiedä. Nämä kuvat ovat kuitenkin kolmelta eri vuodelta. Kohta eli kuun lopussa on taas aika suunnata nokka kohti Oulua, ollaanko siellä valmiina?




15 kommenttia:

  1. Ihania kuvia, jotka rytmittävät hienosti kuvaustasi helmikuusta. Olkoon se valon ja ilon kuukausi. Ainakin siellä on lupaava alku!

    VastaaPoista
  2. Valon ja ilon kuukautena helmikuuta tosiaan ajattelee. Hankia ja aurinkoa siihen on aina kuulunut, usein talven kovimmat pakkaset myös. Mulle kyllä se puoli jo riittäisi.

    VastaaPoista
  3. Suloiset kuvat. Ja piirakka oikein herahti suuhun makuna. Niin mehevän näköinen! Ohje kokeiluun.

    Mukavia, vähän erilaisia päiviä vieraan kanssa.

    VastaaPoista
  4. Katseltiin teidän rohkelikko mäykkyjä, kun kahlasivat umpihangessa. Hurjaa menoa.
    Kuvaukselliset orkideat.

    VastaaPoista
  5. Kukkii se! Uskomaton kasvi, hyvä hoitaja.

    Toivottavasti ehditään tavata, on aika kiireisiä viikkoja koko kevään. Mulla ei ole kevätlomaa kuin vasta pari virkavapaapäivää huhtikuun lopussa.

    eikka

    VastaaPoista
  6. Täältähän löytyy keväisiä kuvia, niin ihania ovat orkideat uskomattomine väreineen.
    Kevätaurinko paljastaa kaikkea kamalaa, ikkunat ovat ulkopuolelta aivan viiruiset, pölyhiukkasia leijuu ilmassa laskeutuen somasti kirjahyllyyn.

    Hauskaa valoisaa helmikuuta sinulle!

    VastaaPoista
  7. Kauniit orkideakuvat, täydelliset.

    VastaaPoista
  8. Ihanat orkideat! Onnea laihduttamiseen!

    VastaaPoista
  9. Kiitos kun laitoit valo-kuvia, kun valitin pimeistä kuvista. Kuvittelen siis että laitoit ne ihan minun ilokseni. Parhaat sävärit sain toisesta ja kolmannesta kuvasta, jossa näkyy miten aurinko heijastuu kimalteluna kuin lumihangen pinnasta.
    Mekin ollaan menossa Ouluun hiihtolomalla, ehkä osa ajasta ollaan yhtä aikaa.
    Meri

    VastaaPoista
  10. Turkoosinvihreä sopii kevääseen ja näköjään erityisen hienosti perhoskämmekkään. Pidetään ote! Muista juoda paljon vettä!

    VastaaPoista
  11. Sooloilija, illalla punaviinin kanssa tuo piirakka on aivan omiaan. On ollut hyvää ja kuosissa vielä seuraavinakin päivinä, tänään vasta syötiin loppuun.

    Nettimartta, menisin vaikka perässä lumihankeen, niin paljon me siitä tykätään:)

    Eikka, pitkään saat lomaa odottaa, ja pääsiäinenkin menee melkein vappuun asti. Yritetään kuitenkin tavata jossakin välissä, vaikka taas lounaalla:)

    Manteli, kaikkea omituista se kevätaurinko tosiaan paljastaa vaikka keittiönkaapeista. Ennen en huomannutkaan, kuinka likaisia ne ovat.

    Arleena, tahtoisin itsellenikin tuollaisen orkidean, vaan en ole löytänyt ihan täydellistä yksilöä vielä.

    Miranda, laihduttaminen onkin nyt haasteellista, kun on vieras. Täytyy tehdä illalla kunnon ruokaa eikä viitsi laskea kaloreita kovin tarkasti. Puhumattakaan siitä sveitsiläisestä suklaasta, jota sain tuliaisiksi.

    Meri, kyllä ajattelin sinua näitä valo-kuvia valitessani;) Mulla on nyt lainassa kirja Kai Fagerströmin ja Heikki Willamon tosi tummista kuvista, joihin olen kamalan ihastunut.
    Soitellaan vielä noista loma-aikatauluista. Meillä on tarkoitus käydä toisessakin mummolassa samalla reissulla.

    Rva Pioni, vettä tuleekin juotua, se auttaa suolistoakin. Pari kiloa on lähtenyt eka kuukauden aikana, mutta ei huomaa vielä vaatteista.

    VastaaPoista
  12. Aivan fantsuja orkideakuvia.

    VastaaPoista
  13. Aivan ihania kuvia!
    Tuota piirakkaapa pitäisi kokeilla. Sattumoisin pakastimessa on tarvittavaa hirvenjauhelihaa.
    Tsemppiä kilojen karkotukseen!

    VastaaPoista
  14. Rita, taikina on samanlainen kuin joulutortuissa, mutta siis maukas ja onnistuu hyvin. Täytteen maku on aivan täydellinen, kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...