sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Silkkikuikka ja sitruunatorttu


Mikä kumma astianostovimma onkaan timantinkerääjään iskenyt? Oliko kaappien siivous niin tehokasta, että jokin patoutunut uusimisen tarve purkautuu nyt? Sen sukat makkaralla -lasin jälkeen olen täydentänyt valkoista Teema-sarjaa ja hankkinut kaksi tummanturkoosia Kartio-lasia. Jostakin syystä haluan valkoisten astioitteni kumppaniksi monenvärisiä laseja.

Ja sitten kävin muuten vaan yhtenä iltana ohikulkiessa aikaa tappamassa Marimekossa. Näin nämä pienet kupit ja se oli menoa, ne oli pakko saada. Ja kyllä niistä päiväkahvia juo, ja miksei voi tarjota jälkiruokaakin. Silkkikuikka on näitten kiva nimi, vaikken tiedä, miten se oikeastaan kuppeja kuvastaa.


 Sunnuntain lounaalle tein jälkiruoaksi herkullisen raikkaan ranskalaisen sitruunatortun Sillä sipuli -blogista. Merituuli oli tehnyt tai kääntänyt tarkat ohjeet, joilla oli helppo leipoa, ja tulos oli hyvin onnistunut. Kirpakka maku ei ollut liian makea, ja kenties tomusokerihunnutus olisi suorastaan ollut maullekin hyväksi, mutta en muistanut tehdä sitä.

SITRUUNATORTTU
Tarte au citron

2,3 dl vehnäjauhoja
75 g kylmää voita pieninä paloina
0,3 dl sokeria
1 iso kananmuna

Täyte:
2 munaa
0,6 dl sokeria
1,75 dl kuohukermaa
2 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
(siivilöityä tomusokeria päälle ripoteltavaksi)
Mittaa jauhot ja voipalat kulhoon ja hiero ne sormenpäillä nopeasti murumaiseksi seokseksi. Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Riko munan rakenne hyvin ja kääntele se taikinaseokseen tylpällä veitsellä. Muotoile taikina palloksi, kääri muovikelmuun ja nosta jääkaappiin tunniksi.

Laita irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperia ja voitele reunat. Kuumenna uuni 190 asteiseksi. Painele kylmää taikinaa kämmenillä jauhotetulla työpöydällä ja kauli se sitten halkaisijaltaan 23 cm:n vuokaan sopivaksi niin että sitä riittää reunoillekin. Älä venytä taikinaa. Leikkaa ylimääräiset reunat pois ja pistele pohja haarukalla. Pane taikinapohjan päälle leivinpaperi ja tähän päälle paistokuulia tai esimerkiksi kuivia papuja tai herneitä. Paista torttupohjaa uunissa 20 minuuttia.

Vähennä lämpöä 160 asteeseen. Ota leivinpaperi ja paistokuulat pois. (Paista pohjaa vielä 10 minuuttia. -Unohdin tämän vaiheen kokonaan ja se oli ehkä vain hyvä, ei paistunut liikaa.)

Tee sillä aikaa täyte. Vatkaa munat ja sokeri. Ota kermamäärästä pois 2 ruokalusikallista myöhempää käyttöä varten ja lisää loput kermat vatkattuun seokseen. Sekoita joukkoon myös sitruunoiden mehut ja kuoriraasteet. Kaada täyte paistetun piirakkapohjan päälle ja paista 10 minuuttia. Valuta säästetty kerma tortun pinnalle marmorimaiseksi kuvioksi (ei tullut kyllä mitään jälkeä) ja paista vielä 20 minuuttia niin että täyte jähmettyy.

Anna tortun jäähtyä kunnolla. Ripottele halutessasi pinnalle siivilöityä tomusokeria ennen tarjoilua.



Kirkkaan päivän ja aterian jälkeen olikin mukava seurustella nuorison kanssa ja nauttia kahvia ja sitruunatorttua.











Paitsi me, meille annettiin vain koirapuuroa!






Kuvat otti tällä kertaa Nuorempi Poika.

9 kommenttia:

  1. Sitruunatortut ovat niin hyviä ja raikkaita.
    Eikö noille suloisille hauveleille olisi nyt edes pienen murusen voinut antaa? Hm!

    VastaaPoista
  2. Oi herttinen, kuinka julmaa, vain koirapuuroa nyyh! ja toiset noin natisti yrittaa nayttaa kilttia ja anovaa naamaa. On teilla kylla sulosia koiria :-)

    VastaaPoista
  3. Ihana kahvihetki... Tämä postaus saa minut hankkimaan pitkästä aikaa leivontatarvikkeitakin. Lähipuodin runebergintortut ei enää kelpaa, ei!

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköinen sitruunatorttu ja maistui varmaan raikkaalta. Koirulitkin tunsivat kuonossaan tämän ihanan tuoksun kaipaavista katseistaan päätellen.

    VastaaPoista
  5. Hyvännäköinen sitruunatorttu ja varmaan maistui.
    Katselin tuon tortunvalmistumista LIV:ltä, mutta en jaksa etsiä ohjeita. Nythän se löytyy täältä.

    VastaaPoista
  6. Ihanan näköinen sitruunatorttu, jota en leivo, en leivo, en leivo... vyörärölle on muodostunut sellainen pelastusrengas, että nyt on tehtävä jotain. Kohta painan saman verran kun synnyttämään mennessäni. Eilen tuli tehdyksi mutakakkua, toissapäivänä persikkapiirakkaa. Perso makealle?

    VastaaPoista
  7. Namis miten herkullisen näköinen torttu.. harmi vain kun olen gluteiiniallerginen :) hmm mutta vois kai tuon tehdä noista gluteiinivapaista jauhoistakin hmm täytyypä kokeilla. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  8. Ihania astioita on vaikea vastustaa:) Sama koskee kaikkea hyvää syötävää..

    VastaaPoista
  9. Omenaminttu, koirien tapaan kumpikin hauva napittaa vieressä kuin ei olisi ikinä ruokaa saanut. Kohta ne oikein vaativat ja sitä yritän välttää.

    Enkunalma, syövät muuten tuota itsetehtyä koirapöperöä kuin hullu puuroa! Se on omaankin suuhuni maukasta kokojyvää, porkkanaa ja lihaa.

    Kati, tuo sitruunatorttu onnistuu helposti, ja taikina varsinkin on ihana valmistaa. Munan sekoittaminen todella onnistuu noin veitsellä hakaten.

    Manteli, tuli mieleen teidän fretit, nousevatko ne pöydille syömään vai lukitaanko ne joskus häkkiin?

    Arleena, ai se oli Livillä, minulta meni ohi. Onnistunut ja kirpakka on, juuri minun makuhermoihini iskee sopivasti.

    Aikku, minulta on mennyt jo ohi se, mitä painoin synnyttämään mennessä...Yritän nyt ensin sinne takaisin, koko 90-luvun pysyin siinä. Olisi kauheaa, jos joka vuosikymmenellä kipuaisi seuraavalle painokymmenelle!

    Kaarnikka, gluteenittomista jauhoista ei ehkä saa yhtä rapeaa ja kovaa reunaa, mutta muuten ihan varmasti yhtä hyvää.

    Tarja, kaappitilan puute on hyvä ostamisen ehkäisijä, se puute vaan tuli juuri korjattua;)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...