sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Macbeth


Vietin eilisen iltapäivän oopperassa. Kolmetuntinen kului kuin siivillä eläytyessä Macbethin pariskunnan kiemuroihin, tuohon Shakespearen ja Verdin verenhimoiseen kertomukseen vallanhimosta ja sen seurauksista. En tuntenut tarinaa etukäteen, mutta tekstitys auttoi pysymäään tapahtumien tasalla.

Laulajat olivat hyviä, etenkin Jenni Lättilä, joka lauloi Lady Macbethin osan. Eniten nautin kuitenkin taas oopperakuorosta, joka soi aina upeasti, esityksessä kuin esityksessä. Pidin kovasti yksinkertaisen tehokkaasta lavastuksesta ja valoista, joita tulee seurattua aina vaan tarkemmin.

Edellinen näkemäni ooppera oli myös Verdiä, La Traviata, josta kirjoitin muutaman innostuneen sanan. Silloin ohjaajana oli Vilppu Kiljunen, nyt Ville Saukkonen, mutta kumpikin ovat halunneet tuoda esityksen nykyaikaan. Ja siinä on minusta ongelma.


Puvustus oli tällä kertaa Kalle Kuuselan tekemä. Siinä huomio kiinnittyi Lady Macbethin Jackie O -tyylisiin 60-luvun asuihin. Niitä käyttäisin vaikka itsekin! Muitten pukuihin ei ollut sen kummemmin paneuduttu, vaan ne olivat huomaamattomia ja arkisia. Olisin toivonut varsinkin Macbethin, joka sentään oli kuningas, asujen ilmentävän sitä jotenkin. Kun nyt kuitenkin ollaan näyttämöllä. Noidat sentään oli upeasti puettu ja maskeerattu.

Tarina tapahtuu 1000-luvun Skotlannissa, on kirjoitettu 1500-luvulla ja sävelletty 1800-luvulla.  Saisihan se näkyä. Okei, ihmisen mieli ei muutu eivätkä valtataistelut ole mihinkään maailmasta hävinneet, mutta nykyaikainen vaatetus saa katsojan ajattelemaan enemmän eduskuntavaaleja ja demokratiaa. Varsinkin kun verenhimoinen Lady Macbeth käyttää samantyyppisiä kotelomekkoja kuin pääministeri Mari Kiviniemi, niin ajatus kaikkien kilpailijoiden tappamisesta on vähän kaukaa haettu. 


Pitää oikein pakottautua ajattelemaan vähän laajemmin, ajatella poliittisia murhia muualla ja kulisseissa meilläkin hyörittyjä vehkeilyjä toisten nujertamiseksi. Vai viittaako Jackie O -tyyli Kennedyn murhan aikaisiin tapahtumiin? Sopisiko silloin paremmin myös aikakauden musiikkityyli, paremmin kuin Verdin romantiikka?

Macbeth on puettu pukuun tai kotivillatakkiin ja villasukkiin, mutta lopussa hän kuitenkin saapuu näyttämölle täydessä haarniskassa. Lady vaeltaa samaan aikaan unissaan myös pitkässä laahuspuvussa. Mieluummin näkisin tämän todella hienon oopperaesityksen  tällaisissa epookkivaatteissa ja -ohjauksessa. Keskisuomalaisen arvostelussa ihmeteltiin panssarivaunua ja lavalla hoipertelevaa bimboa, samaa ihmettelin minäkin. 


Tai sitten olen tullut vanhaksi ja kaipaan vanhanaikaisia juttuja. En tosiaankaan halua nähdä Ylpeyttä ja ennakkoluuloa nykyversioina!

Mutta, ettei totuus unohtuisi: kylmät väreet kulkivat pitkin selkäpiitä pelkästä ihastuksesta useita kertoja! Kokonaisuus oli nautittava ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille täkäläisille.(Kuvat Matti Salmi, Keski-Suomen alueoopperan sivuilta lainattu)

4 kommenttia:

 1. On se elämys päästä seuraamaan oopperaesitystä!
  Vain pari kertaa olen oopperassa ollut. Tykkään kyllä. Autolla ajaessa tulee usein Yle-ykköseltä kuunneltua myös oopperamusiikkia. Vaikka tyyriitä ovat liput, niin on kyllä sen fäärti.

  VastaaPoista
 2. Miten olet noin paljon kuvia siellä ottanut, hui, minä en varmaan ois kehdannut ottaa kameraa esille..

  Minulla on paikkoja, joissa en kehtaa kaivaa kameraa esille lainkaan. En konserteissa, en teattereissa enkä aina kaikissa juhlissakaan.. Mutta jos pystyy kuvaamaan huomaamattomasti niin silloin se on ok..

  VastaaPoista
 3. Rita, en tule käyneeksi juurikaan konserteissa nykyisin, joten oopperassa pidän elävästä orkesteristakin kovasti. Ja se kuoro...

  Sooloilija, ei siellä saanut tietysti kuvatakaan! Nämä kuvat on lainattu Alueoopperan sivuilta, et varmaan huomannut tekstin alla olevaa riviä:)
  Olisi kiva, jos kehtaisi kaivaa kameran esille kaupungilla ja kuvata ihmisiä. Mutta kun ei.

  VastaaPoista
 4. Aijoo, aina ei kaikkea huomaa.. Ajattelin, että olit ilman salamaa ottanut nämä kuvat kun ovat saman sävyisiä kaikki..

  Ei tosiaan kehtaa kaupungilla kuvata ihmisiä, ei oikein ulkomaillakaan, vaikka siellä hieman helpommin.

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...