torstai 23. huhtikuuta 2009

Uunilohta uudella tavalla

Aloitetaan aterianvalmistus ottamalla katkaravut sulamaan siivilään, jos muistetaan. Jos ei muisteta, sulava suolavesi valuu lohen valmistusastiaan, kuten minulle kävi. Mutta ei sekään mitään, jatketaan sitten tekemällä salaatinkastike.

Puoleen desilitraan oliiviöljyä lorautetaan valkoista balsamicoa, limettiä tai mansikkaviinietikkaa -tai kaikkia vähäsen. Pieni teelusikallinen Dijon-hunajasinappia sekä yksi murskattu valkosipulinkynsi nakataan joukkoon. Samalla tarvitaan vielä vähän sokeria, ripaus mustapippuria ja suolaa. Kansi päälle, sekoitus, ja annetaan maustua.
Pastanjauhajilta olen joskus kopioinut tällaisen kivasti erilaisen kuorrutetun lohiohjeen. Tämä oli suuri menestys viime sunnuntain aterialla. Meni kuulemma teriyakilohen vierelle sinne parhaitten lohiruokien listalle. Ohje on kirjoitettu nyt niin kuin tein sen, alkuperäinen on tuossa linkissä.
Katkaravuilla ja kylmäsavulohella kuorrutettua lohta

Meri- tai kirjolohta reilu pala jokaiselle syöjälle (kuorrutus riittää 4-5:lle)
130 g kylmäsavulohta
pussi pakastekatkarapuja
1 suolakurkku
1 prk kevytsmetanaa
1 dl hienonnettua tilliä tai kourallinen pakastettua
sekä kourallinen pakastettua persiljaa
2 rkl curryjauhetta
ripaus chilirouhetta myllystä
mustapippuria
3-4 rkl raastettua parmesaania

Leikkaa lohifilee annospaloiksi. Paista kuumalla pannulla ohuen merisuolaripauksen päällä kalat nopeasti rapeiksi molemmilta puolilta. Mausta pippurilla ja nosta palat vuokaan.
Sekoita kulhossa muut ainekset sekaisin, kylmäsavulohi ja suolakurkku kuutioituna. Juustosta voi sekoittaa mukaan puolet. Levitä sitten seos lohipalojen päälle ja raasta vielä hiukan juustoa pinnalle.
Annoin ruoan olla 225-asteisessa uunissa noin vartin, mikä oli liian kauan, alle kymmenen minuuttia voisi riittää.

Ja maistui hyvältä! Hauska ruoka, ja kuitenkin perunan ja lisukkeitten kanssa ihan tavallinen. Alkuruokana oli reilunkokoinen kasvissalaatti, jonka kruunasi hyvänmakuinen kastike.

Pikkuepeli on äkkiä haistanut oman annoksensa, joka valmistui ilman kuorrutuksia. Tuli syödyksi tosi nopeasti eikä kursailusta ollut tietoakaan!

17 kommenttia:

  1. Tuota voisin kokeilla. Teriyaki on jo ennestään tuttu.
    Ostin Stockalta vietnamilaisia riisipapereita ja aion tehdän niihin tuore kevätkäärylleet lauantai illaksi. Huomenna testataan resepti perjantai-herkuilla. Paitsi, että onkin testattava tänään koska menemme huomenna Tina Turnerin konserttiin.

    VastaaPoista
  2. Oho, teillähän on jännittävä ilta huomenna edessä! Ja kevätkääryleitä riisipaperista, kerropa sitten, miten onnistui.

    VastaaPoista
  3. Lohta uudella tavalla, katkarapujen kera, nam! Ja taas pitää kirjoittaa ohje ylös, kiitos!
    Juuri eilen söin lohta pottumuusin kanssa, ihan vain pannulla paistoin, ja runsaasti sitruunaa päälle puristin.

    VastaaPoista
  4. Tosi herkulliselta kuulostava resepti,nam, katkarapuja sekä lohta yhdessä!

    Kiva kun Silkkiturkkikin sai herkutella...

    VastaaPoista
  5. Wau! Enpä ole tullut ajatelleeksi, että lohta voi kuorruttaa lohella! Minä olen vain kermaa ja sitruunaa lorautellut ja viskannut tilliä päälle.

    Reseptisi vaikuttaa tosi houkuttelevalta, ja kuvasi saavat syljenerityksen vilkastumaan.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoiselta kuulostava resepti lohelle. Veikkaisin, että kerran tätä tehtyäni saisin tehdä useamminkin. Lohta ja muuta kalaa meillä menee vähintään kerran viikossa ja joskus tosiaan kaipaa jotain uutta kalaruokiin kun yleensä sen valmistus hoituu just kuten Celia tuossa esitti.
    Kiitos, kokkeillaan! =)

    VastaaPoista
  7. Päivi, tämänkin ruoan kanssa kävisi oikea pottumuusi parhaiten ja sen voisi maustaa sitruunalla!

    Yelian, pitääkö Bambi kalasta? Miss Turkki söisi sitä vaikka kuinka, kun on vastavalmistettua.

    Celia, tämä hyöty on noista ruokablogeista, että saa uusia vaikutteita. Tämä on varsinkin nuorison mieleen.

    Helinä, teillä taitaa olla monipuoliset lapset, syövät ennakkoluulottomasti, mikä on kivaa.

    VastaaPoista
  8. Kuulostaa hyvalta. Kirjoitin reseptin ylos jotta muistan kokeilla siella kesalla. Kiitos vinkista.

    VastaaPoista
  9. Herkulliselta kuulostaa.
    Meillä on suosikkilistan yläpäässä suolan päällä pannulla hiillostettu/savustettu lohi.

    VastaaPoista
  10. Nam.

    Näillä sivuilla tulee nälkä.
    Muillekin kuin silkkiturkkiselle. =)

    VastaaPoista
  11. Pikkujutut, lohen grillaus taitaa kuulua suomenherkkuihisi kesällä:)

    Arleena, tarkoitatko, että savustatte ulkona grillissä tuolla tavalla? Pitääkin käydä kurkkaamassa Kotona-blogista.

    Hallatar, koira on aina ihan liikuttava sunnuntaisin. Se ei ole mitenkään kova syömään ja paastoaa usein päivänkin, mutta selvästi tahtoo syödä ylimääräisen aterian yhtä aikaa muiden kanssa pyhänä.

    VastaaPoista
  12. Hitto ku herkullista, ei koskaan ole tullut tuollainen kuorrutus mieleen.

    Pemukin tykkää lohesta, mutta meillä sitä ei ole useinkaan, koska allergioiden vuoksi lohi on kiellettyjen listalla.

    VastaaPoista
  13. Ihania herkkuja on taas täällä blogissasi. Ja niin upeat kuvat niistä.
    Silkkiturkki on NIIN suloinen:)

    Blogissani on haaste sinulle:)

    VastaaPoista
  14. Noeijoo, kala-allergia ei taida edes parantua, joten ilman lohta joudut olemaan. Onhan noita muita herkkuja siitäkin edestä!

    Susanne, kiitos! Katson haastetta, mitä keksin siihen.

    VastaaPoista
  15. Me grillasimme juuri ulkona merilohta ja Koiruus sai oman osansa. Hänen pyrstössä ei vain ole sitruunapipuria. Kala on terveellistä myös koirille ja etenkin meidän Olgalle, joka täytti perjantaina jo 11 vuotta.

    VastaaPoista
  16. Joo, tuntuu että turkki kiiltää, kun saa kalanrasvaa. Ja hyväähän se tekee meille ihmisillekin.

    VastaaPoista
  17. Kamalaa kun vesi herahtaa kielelle näitä ihania ruokakuvia katsellessa! :)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...