lauantai 27. joulukuuta 2014

Siemennäkkäriä ja kaulimista


Tämän jutun kuuluisi alkaa lähikuvalla, jossa bloggaaja pitää sirolla kädellään näkkärinpalasta, jolla on pieni keko jotain herkullisen näköistä itse tehtyä tahnaa. Jotain terveellistä. Sellainen ajatus kävikin mielessä, ja ainahan olisi voinut lainata vaikka miniän kättä, mutta kun leipominen osui jouluvalmistelujen aikaan, niin ei nyt ehtinyt tahnaa tuunaamaan. Mutta näkkäri, veljet että se on hyvää!


Olen saanut maistaa tätä herkkua pari kertaa ystäväni H:n luona, ja viimeksi pyysimme koko porukka jo reseptiä. H. tarjosi tätä muuten Jamie Oliverin meetwurstitahnan kanssa. En tiedä, mistä näkkäriohje on kotoisin, mutta se näyttää poikkeavan monista muista netin versioista siinä, että kananmunat on korvattu tässä kiehuvalla vedellä ja ruisjauhoilla. Niin tai näin, molemmilla tavoilla tulee varmasti hyvää. 

Olen kaikenlaisen terveellisen ja niin ollen myös siementen ja pähkinöitten suuri ystävä, mutta en käytä niitä läheskään niin paljon kuin toivoisin. Niinpä kaappeja kaivellessani huomasin entiset pussit auttamatta vanhentuneiksi ja ostin uudet. Kalliitahan nämä eivät onneksi ole. Näkkärin valmistaminen on myös äärimmäisen yksinkertaista.


 SIEMENNÄKKÄRI

1.5 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
0.5 dl auringonkukansiemeniä
0.5 dl seesaminsiemeniä
0.5 dl pellavansiemeniä
0.5 dl kurpitsansiemeniä
2 maustemittaa suolaa (laitoin vajaan teelusikallisen ruususuolaa)
1 tl hunajaa
2 1/2 dl kiehuvaa vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kiehuva vesi ja hunaja ja sekoita huolellisesti lusikalla taikinaksi.

Levitä pöydälle leivinpaperi ja sudi sille hiukan öljyä.

Kaada taikina paperille ja levittele sitä lusikalla litteämmäksi. 

Kauli taikinaa kahden leivinpaperin välissä ohueksi suorakaiteeksi.
Alempaa paperia voi joutua välillä suoristamaan.

Taikinalevyn on hyvä olla tasainen ja melko ohut. Liian ohut kerros toisaalta repeilee päällimmäistä paperia irrotettaessa.
Vedä sitten ylempi paperi irti tasaisesti kaksin käsin, ei pystysuoraan, vaan taaksepäin.

Leikkaa pizzaleikkurilla tai terävällä veitsellä ruuduiksi ennen uunia.
Paista keskitasolla 160 asteessa 60 minuuttia.


On tärkeää paistaa levyä tarpeeksi kauan, siis vähintään tunti. Jos levy saa hiukan väriä, se saa samalla rutkasti lisää makua ja rapeutta. Ensi kerralla kokeilen kyllä kiertoilmalla, ja loppuun enemmän alalämpöä, sillä nyt jäi keskikohta vähemmälle paistolle. Ehkä se jäi paksummaksikin eikä siksi rapeutunut kunnolla.

Ja eikun uutta satsia tekemään! 

Tarjoile jonkun hyvän levitteen, tahnan tai juuston kanssa. Tai syö ihan sellaisenaan.


Meillä kotona minä olin ainoa, joka tykkäsin tästä. Mies ei suostunut edes maistamaan, ei myöskään poika. En ymmärrä! Saa nähdä, tykkäsikö kumpikaan niistä, joille annoin tätä lahjaksi. En sitten joulun aikaan tarjonnut näitä enää kenellekään, syystä että olin syönyt itse kaikki jäljelle jääneet palaset. Vähin äänin, pois kuleksimasta. 

Suuri suosikki. Mulle.




10 kommenttia:

  1. Oi ihanaa! Kiitos tästä. Kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. Olen tehnyt muuten samalla reseptillä, mutta korvannut ruisjauhon tattarijauhoilla. Niistä tulee oma makuvivahde, josta kaikki eivät pidä. Minä kyllä tykkään eivätkä pääse meilläkään nämä siemennäkkärit vanhentumaan. Musta näiden päällekään ei välttämättä tarvii laittaa mitään, maistuvat ihan sellaisenaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisenaan minäkin näitä napostelin, pelkästään jo paahdetut siemenet ovat niin hyviä. Tattari on vähän tuntemattomampi, muistelen äidin joskus lapsena tarjonneen tattaripuuroa, kammottavan makuista, mutta nyt aikuisena voisi suhtautua jo toisella tavalla;)

      Poista
  3. Kaikki ainekset löytyisi kaapista : ) Kun ei voi syödä pähkinöitä, tulee käytettyä siemeniä jugurtissa ja rahkassa. Tuohon käynee myös siemensekoitus (jossa on kylläkin kuivattuja karpaloita mukana), lisää vaan pellavan- ja seesaminsiemeniä.

    Voi kun saisin aikaiseksi tehdä, hyvä välipala töissä olisi. Päälle sopinee myös kaapista löytyvä vegaanilevite, joku tomaatti-basilika-kikherneköhän se oli. Kaikenlaista uutta tulee kokeiltua, kun perheen käy kotona.

    Lepposia loppuvuoden päiviä! T. eikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..perheen kasvissyöjä käy kotona.. Jäi pois :D

      Poista
    2. Mikä tahansa siemensekoitushan tähän käy, ei se niin nuukaa. Nuorten mukana vanhempien repertuaari laajenee sopivasti, kuulee aina jotakin uutta. Avokado ja tomaatti olisi hyvää vaikka sellaisenaan tuossa päällä:)

      Pian nähdään!

      Poista
  4. Meillä kyllä maistui! Ja hyvää oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että maistui! Yritän ehtiä keskiviikkona tekemään vähän Ouluunkin mukaan:)

      Poista
  5. Kiitos reseptistä. Itseni on pitänyt kokeilla näkkärin tekoa jo iät ja ajat, mutta aina se jää. Kunhan selvitään tammikuusta ja kylppärin kunnostuksesta niin aion kokeilla. :)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...