Tämän jutun kuuluisi alkaa lähikuvalla, jossa bloggaaja pitää sirolla kädellään näkkärinpalasta, jolla on pieni keko jotain herkullisen näköistä itse tehtyä tahnaa. Jotain terveellistä. Sellainen ajatus kävikin mielessä, ja ainahan olisi voinut lainata vaikka miniän kättä, mutta kun leipominen osui jouluvalmistelujen aikaan, niin ei nyt ehtinyt tahnaa tuunaamaan. Mutta näkkäri, veljet että se on hyvää!
Olen saanut maistaa tätä herkkua pari kertaa ystäväni H:n luona, ja viimeksi pyysimme koko porukka jo reseptiä. H. tarjosi tätä muuten Jamie Oliverin meetwurstitahnan kanssa. En tiedä, mistä näkkäriohje on kotoisin, mutta se näyttää poikkeavan monista muista netin versioista siinä, että kananmunat on korvattu tässä kiehuvalla vedellä ja ruisjauhoilla. Niin tai näin, molemmilla tavoilla tulee varmasti hyvää.
Olen kaikenlaisen terveellisen ja niin ollen myös siementen ja pähkinöitten suuri ystävä, mutta en käytä niitä läheskään niin paljon kuin toivoisin. Niinpä kaappeja kaivellessani huomasin entiset pussit auttamatta vanhentuneiksi ja ostin uudet. Kalliitahan nämä eivät onneksi ole. Näkkärin valmistaminen on myös äärimmäisen yksinkertaista.
SIEMENNÄKKÄRISekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kiehuva vesi ja hunaja ja sekoita huolellisesti lusikalla taikinaksi.
1.5 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
0.5 dl auringonkukansiemeniä
0.5 dl seesaminsiemeniä
0.5 dl pellavansiemeniä
0.5 dl kurpitsansiemeniä
2 maustemittaa suolaa (laitoin vajaan teelusikallisen ruususuolaa)
1 tl hunajaa
2 1/2 dl kiehuvaa vettä
Levitä pöydälle leivinpaperi ja sudi sille hiukan öljyä.
Kaada taikina paperille ja levittele sitä lusikalla litteämmäksi.
Kauli taikinaa kahden leivinpaperin välissä ohueksi suorakaiteeksi.
Alempaa paperia voi joutua välillä suoristamaan.
Taikinalevyn on hyvä olla tasainen ja melko ohut. Liian ohut kerros toisaalta repeilee päällimmäistä paperia irrotettaessa.
Vedä sitten ylempi paperi irti tasaisesti kaksin käsin, ei pystysuoraan, vaan taaksepäin.
Leikkaa pizzaleikkurilla tai terävällä veitsellä ruuduiksi ennen uunia.
Paista keskitasolla 160 asteessa 60 minuuttia.
On tärkeää paistaa levyä tarpeeksi kauan, siis vähintään tunti. Jos levy saa hiukan väriä, se saa samalla rutkasti lisää makua ja rapeutta. Ensi kerralla kokeilen kyllä kiertoilmalla, ja loppuun enemmän alalämpöä, sillä nyt jäi keskikohta vähemmälle paistolle. Ehkä se jäi paksummaksikin eikä siksi rapeutunut kunnolla.
Ja eikun uutta satsia tekemään!
Tarjoile jonkun hyvän levitteen, tahnan tai juuston kanssa. Tai syö ihan sellaisenaan.
Meillä kotona minä olin ainoa, joka tykkäsin tästä. Mies ei suostunut edes maistamaan, ei myöskään poika. En ymmärrä! Saa nähdä, tykkäsikö kumpikaan niistä, joille annoin tätä lahjaksi. En sitten joulun aikaan tarjonnut näitä enää kenellekään, syystä että olin syönyt itse kaikki jäljelle jääneet palaset. Vähin äänin, pois kuleksimasta.
Suuri suosikki. Mulle.
Oi ihanaa! Kiitos tästä. Kokeiluun!
VastaaPoistaTämä käy hyvin vehnänvälttäjillekin:)
PoistaOlen tehnyt muuten samalla reseptillä, mutta korvannut ruisjauhon tattarijauhoilla. Niistä tulee oma makuvivahde, josta kaikki eivät pidä. Minä kyllä tykkään eivätkä pääse meilläkään nämä siemennäkkärit vanhentumaan. Musta näiden päällekään ei välttämättä tarvii laittaa mitään, maistuvat ihan sellaisenaankin.
VastaaPoistaSellaisenaan minäkin näitä napostelin, pelkästään jo paahdetut siemenet ovat niin hyviä. Tattari on vähän tuntemattomampi, muistelen äidin joskus lapsena tarjonneen tattaripuuroa, kammottavan makuista, mutta nyt aikuisena voisi suhtautua jo toisella tavalla;)
PoistaKaikki ainekset löytyisi kaapista : ) Kun ei voi syödä pähkinöitä, tulee käytettyä siemeniä jugurtissa ja rahkassa. Tuohon käynee myös siemensekoitus (jossa on kylläkin kuivattuja karpaloita mukana), lisää vaan pellavan- ja seesaminsiemeniä.
VastaaPoistaVoi kun saisin aikaiseksi tehdä, hyvä välipala töissä olisi. Päälle sopinee myös kaapista löytyvä vegaanilevite, joku tomaatti-basilika-kikherneköhän se oli. Kaikenlaista uutta tulee kokeiltua, kun perheen käy kotona.
Lepposia loppuvuoden päiviä! T. eikka
..perheen kasvissyöjä käy kotona.. Jäi pois :D
PoistaMikä tahansa siemensekoitushan tähän käy, ei se niin nuukaa. Nuorten mukana vanhempien repertuaari laajenee sopivasti, kuulee aina jotakin uutta. Avokado ja tomaatti olisi hyvää vaikka sellaisenaan tuossa päällä:)
PoistaPian nähdään!
Meillä kyllä maistui! Ja hyvää oli.
VastaaPoistaKiva että maistui! Yritän ehtiä keskiviikkona tekemään vähän Ouluunkin mukaan:)
PoistaKiitos reseptistä. Itseni on pitänyt kokeilla näkkärin tekoa jo iät ja ajat, mutta aina se jää. Kunhan selvitään tammikuusta ja kylppärin kunnostuksesta niin aion kokeilla. :)
VastaaPoista