lauantai 11. lokakuuta 2014

Museokuvia kesältä


Olisikohan tämän entisajan hovipuvun vastine tänä päivänä elokuvamaailman punainen matto? Kuninkaan hovin vastineena Oscar-gaala? Upeasti käsintehtyjä ja käsinkirjottuja design-vaatteita ja hyvin kalliita ja harvojen saatavilla molemmat.

Kuvassa mantua, jota on käytetty hovipukuna. Täällä parempi kuva samasta aiheesta.

Miesten muotia menneiltä ajoilta

Herrojen kenkiä

Tavallinen arkipuku säätyläisnaiselle

Miesten vaate juhlaan tai hoviin, jossakin kaukana, kauan sitten.

Olisiko 1700-lukua?

Dubletiksi sanottu miesten juhlapuku 1600-luvulta


Vuodevaatteita. Verhot sängyn ympärillä ovat olleet käytännölliset, ne ovat pitäneet lämmmön sisällä ja ehkä ötökät ulkona. Ne ovat myös suojanneet katseilta. Makuuhuone ei itse asiassa ole ollut edes  käsitteenä kovin kauan käytössä, Suomessakin ne ovat yleistyneet vasta viime vuosisadalla. Ennen vuode saattoi olla samassa huoneessa kaiken muunkin oleskelun kanssa. Kaikilla ei tietenkään ollut edes sänkyä, onnekkailla vain paikka, johon päänsä kallistaa. Wikin mukaan ylipäänsä vuoteet alkoivat yleistyä vasta keskiajalla. Siihen asti varmaan nukuttiin oljilla.


Tämä yksilö on The Great Bed of Ware vuodelta 1590. Näin sen Victoria ja Albert -museossa kesällä. Kokoa sillä on 3x3 metriä, se on siis valtava ja uskomattoman upeasti koristeltu sisäpuoleltakin. Linkissä olevan videon mukaan tuollainen sänky oli kuin huone huoneessa. Sänkyä on käytetty Waren kaupungin useissa majataloissa aikanaan ja useampikin pariskunta on saatu siis sovitettua sinne yöksi eli se siitä yksityisyydestä:)
Sotamuotia Euroopassa ja Japanissa (alla)


2 kommenttia:

 1. Oi ja voi...

  Hyvin ja laadukkaista materiaaleista tehty vaate on kestänyt säilytystä kaikki nämä vuosisadat. Mitenkähän Henkkamaukka selviäisi...

  Henkäilyttävän kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyaikana pyritään karsimaan tavaraa ja heittämään kaikki vanha pois, joten tuntuu erikoiselta, että joku vaate on voinut säilyä satoja vuosia jossakin!

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...