perjantai 29. elokuuta 2014

Ärsyttävää


Ääh ja puuh: eilen minut yllätti taas vaihteeksi nenäverenvuoto. Kävin tekemässä suunnitellusti ihan kivan vajaan viiden tunnin työpäivän, ja menin kotiin tultuani vielä iltapäivänokosille. Siitä ylös noustessa alkoi samantien runsas nenäverenvuoto, joka kesti ja kesti ja kesti. Olen kyllä allergisena ja kuivanenäisenä aina ollut taipuvainen niihin. Lapsena oli kamalaa, kun neuvottiin pitämään päätä taaksepäin, minkä seurauksena veri hyytyi jonnekin nenänieluun ja hyytymän pois saaminen oli yhtä tuskaa. Myöhemmin opin pitämään päätä eteenpäin, että veri pääsee valumaan pois ja painamaan vuotokohtaa kylmään veteen kastellulla pieneksi kierretyllä vanulapulla.


Vuodon tyrehtyminen kestää minulla aina kauan, se on todettu testeissäkin, jotka tehtiin ensimmäisen silmäverenvuotoni jälkeen. Ei silti löytynyt mitään verenvuototautia, vain pitkä vuotoaika. Onneksi lasten syntyessä ja erinäisissä leikkauksissa ei ole ollut mitään vaaraa, hiukan enemmän verenvuotoa vaan.

Myöhemmin illalla puhuin sitten isäni kanssa puhelimessa, kun kesken kaiken vuoto alkoi uudestaan pyrskähtämällä oikein puserolle asti. Käväisi mielessä, että taitaa olla verenpainetaso taas korkealla, kun tuolla lailla vuotelee. Olen kaikkien oppien vastaisesti lakannut mittaamasta sitä, koska lääkitys on jo muutenkin maksimissa ja ainoa tapa laskea paineita on stressitason vähentäminen. Sitä taas olen yrittänyt laskea viimeiset kaksikymmentä vuotta ja sen takia olen osa-aikatyössä, joten en jaksa innostua siitäkään.

Kun vuoto siitä sitten alkoi vähän asettua, muistin että pakastimessa on sunnuntailta jäänyttä jäätelöä. Nyt jos koskaan oli hyvä syy antaa itselleen lupa syödä se kaikki loppuun. Kylmää lohtua.


8 kommenttia:

 1. Inhottava vaiva! Itselläni ei ole moista ongelmaa ollut koskaan vaikka verenpainetautia taustalla. Verenpainetta en mittaile minäkään, vaikka lääkitys ei aivan maksimissaan olekkaan. Hoitajan tointa tehdessä nenäverenvuodon tyrehdyttäminen on ollut aina kaikista vastenmielisintä. Muuten ei verenvuodot säikäytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kerran plastiikkakirurgin pöydällä, kun hän leikkasi isoa luomea poskesta ja rasvapattia otsastani. Yhtäkkiä nousi ohut verisuihku puolen metrin korkeuteen ja lääkäri sanoi vahingossa katkaisseensa pienen valtimon. Epäilemättä verenpaineeni oli jännityksestä aivan huipussaan, koska verisuihkun voimakkuus yllätti kaikki! Vuoto poltettiin äkkiä kiinni eikä siitä sen enempää tullut (en ollut tullut koskaan ajatelleeksi, että otsalla mitään valtimoita kulkee edes).

   Poista
 2. Tuo nenäverenvuoto on inhottava vaiva - meidän pojalla oli pienempänä usein ja kerran saimme terveyskeskuksesta sellaista verenvuotoa tyrehdyttävää vanua, josta leikattiin pieniä siivuja ja sellainen siivu työnnettiin nenään - vuoro tyrehtyi aika nopeasti. Näitä vanuja oli meillä sitten jatkossa aina varastossa ja valmiiksi leikattuina. Niitä saa apteekista ja ovat tosi kätevä apu. Oletko kokeillut?
  Toivottavasti pysyvät ne verenpaineet kurissa - yritähän lepäillä kunnolla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä kuullut joskus kauan sitten tuosta verenvuotoa tyrehdyttävästä tuotteesta, joka laajenee nenässä tyynyksi ja sulkee vuodon. En millään muista sen nimeä, ja olin tyystin unohtanut koko tuotteen olemassaolon. Juuri sellaista minä tarvitsen kotiin!

   Poista
 3. Mulla on pienenä tuota tosi paljon, muistan monet yöt, kun makasin siihen aikaan vessan lattialla, kun päätä käskettiin laittaa taaksepäin... Vanhempana onneksi tuota ei enää ole. Joskus suuttaa olla vereslihalla sieraimet, kun on flunssa, mutta en edes muista milloin olisi nenästä verta edellisen kerran valunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin aina lapsena, että pitäisi mennä lääkäriin polttamaan suoni kiinni. Olin kuullut, että joittenkin vuoto saatiin hoidettua sillä tavoin. Olen vasta jälkeenpäin tajunnut, mite sitä lapsena pelkäsi monia terveysasioita, kuten umpilisäkkeen tulehdusta. Ehkä siitä puhuttiin lasten kesken paljon.

   Poista
 4. Minulla on aina ollut nenäverenvuotoa . Lapsena poltettiin suonia nenästä kerran. Parhaiten minulla tyrehdyttämiseen toimii seuraavat kikat. Paina nenän varresta luuta vasten , suunnilleen silmien välistä molemmin puolin (kylmässä vedessä kastellulla märällä nenälinalla). Samalla laita kylmä esim. märkä pyyheliina niskaan. Toimii minulla. Toivotaan että vaiva loppuu, minä jotenkin huomaan , että kun on huono kunto ja väsynyt niin verenvuotoa tulee useammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavalla kerralla kokeilen kyllä kylmää pyyhettä niskaan. Nenänvarresta olen puristanut ja vuotokohtaa painanut :)

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...