torstai 17. heinäkuuta 2014

Nopea marjatorttu jälkiruoaksi


Kesäjälkiruoka, kuten kesäruoka muutenkin, saa mielellään olla helppoa ja nopeaa valmistaa. Siksi tällainen etukäteen valmiiksi tehty torttupohja pelastaa keittiöhengettären päivän, sille kun riittää pelkkä kokoaminen. Sain idean tai siis ohjeen tähän torttuun Lumon blogista täältä. Taikina on helppo valmistaa, torttupohja maistuu hyvältä ja on helppo leikata. Sillä on merkitystä, paistoin nimittäin kolme pientä pohjaa samalla kerralla ja se kolmas oli kauramurotaikinaa ja melko paksua ja kovaa. Hyvänmakuista oli tietysti sekin.

Torttu sopii hyvin jälkiruoaksi. Tätini luona söimme sitä kahvin kanssa omenapuun alla, siellä se maistui ehkä kaikkein parhaimmalta! Sitruuna- tai päärynärahka sopii tähän todella hyvin, mutta äkkiähän jonkun pehmeän rahkan itsekin maustaa mieleiseksi. Sokerin ja rasvan määrää voi siis itse säädellä. Lumo oli levittänyt torttupohjan päälle sitruunatahnaa eli lemon curdia ja niin tein minäkin. Sen kirpakka maku sopii tähän aivan loistavasti. 


Nopea marjatorttu (jos olet tehnyt pohjan valmiiksi etukäteen)

Torttupohja, tulee 1 iso tai 2 pientä pahvivuokaan. Voit tietysti käyttää valmistaikinaakin!
250 g jauhoja, n. 4,5 dl
50 g tomusokeria, n. 1 dl
125 g voita pieninä kuutioina
1 kananmuna  
tilkka maitoa

Mittaa jauhot ja tomusokeri kulhoon ja sekoita. Lisää kuutioitu voi ja nypi sormin taikina karkean murumaiseksi. Lisää kananmuna ja tilkka maitoa, ja sekoita, kunnes saat muodostettua taikinasta litteän pallon. Kääri taikina muovikelmuun ja laita se jääkaappiin 30 minuutiksi. 
Ripottele työtasolle ja kaulimeen vähän jauhoja. Ota taikina jääkaapista ja kauli se hiukan piirakkavuokaa isommaksi ympyräksi. (Minä halusin käyttää kertakäyttöisiä pahvivuokia, joihin kaulitsin siis kaksi ympyrää. Tuli sopivan pieniä.)
Voitele piirakkavuoka (pahvisia ei voidella), levitä taikina kaulimen avulla torttuvuokaan. Painele reunoille, leikkaa pois ylimääräiset ja pistele taikina haarukalla. Vie vuoka vielä jääkaappiin 30 minuutiksi.Esilämmitä uuni 180 asteeseen. 
Ota torttutaikina jääkaapista ja peitä se rutistetulla leivinpaperilla, painele paperi reunoillekin. Kaada paperille paketillinen kuivia herneitä/papuja/riisiä. (Ne voi käytää aina uudelleen ja uudelleen samaan tarkoitukseen). Paista 10 min, ota herneet ja voipaperi pois ja paista vielä 10 min, kunnes pohja on kypsä ja kullankeltainen. 
Anna jäähtyä täysin ennen täyttämistä. Tarkoittaa siis, että tee tähän asti vaikka edellisenä iltana, tai pakasta pohjat.

Täyte:
1 purkki/250 g mascarponejuustoa TAI sitruunarahkaa
2 dl kuohukermaa, 1 dl riittää pikkupohjalle sitruunarahkapurkin kanssa
1 tl vaniljasokeria, jos käytät mascarponea
Päälle:
tuokkosellinen mansikoita, mustikoita, vadelmia, kypsää melonia tms.
Vatkaa kerma, lisää vaniljasokeri. Sekoita mascapone ja kermavaahto joukkoon. Painele mansikat mascarpone-kermavaahtoon.

Sikke Sumarillahan on tähän piirakkapohjan tekoon hyvä vinkki
Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä. Painele pohja papereineen päivineen vuokaan, pistele paperin läpi ja paista. Ota 10 minuutin kuluttua toinen paperi pois ja paista pohjaa vielä hetki. Toimii!


4 kommenttia:

  1. Lurps.. näyttää tosi raikkaalta ja herkulliselta! Kuulostaa helpolta leivonnaiselta. Etenkin kun pohjan voi pakastaa ja lisätä marjat tms vasta ennen tarjoilua. Tämä täytyy muistaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palloraudalla saa lisäksi kivoja palloja meloneista:)

      Poista
  2. Kuolattavan herkullisen näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä voi kerätä päälle viileänraikkaita aineksia:)

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...