lauantai 28. kesäkuuta 2014

Blogit vs. lehdetVannoutuneelle naistenlehtien ystävälle tuntuu nyt käyneen niin, että blogit ovat lähes sivuuttaneet lehdet. Olen kauhuissani: en halua lehtien lopettavan siksi, että naiset eivät enää tilaa ja osta niitä. Niin kuitenkin saattaa olla käymässä, jos kerran minä viisikymppinenkin teen näin. Kuinka paljon nuoret naiset ostavat vielä lehtiä?


Roikun niin paljon ruudun äärellä lukemassa postauksia ympäri maailmaa, että jopa uusi Anna tai Gloria saattaa jäädä toiseksi odottamaan. Ennen uusi lehti piti imaista päällisin puolin heti ja jättää sitten tarkempi luku muille päiville. Nyt ei ole mitään kiirettä, ja olen onnistunut vierottamaan itseni Gloriasta jo niin hyvin, ettei tarvitse ostaa kuin noin joka kolmas lehti. Jos niin käy minulle, niin samoin käy myös monelle muullekin.


On oikeastaan outoa, että kelpuutamme kenen tahansa taviksen kirjoittamat jutut ajankuluksemme mieluummin kuin ammattitoimittajan tekemät kirjoitukset. Onhan oikeita verkkolehtiäkin olemassa, mutta jostakin syystä en ole ihastunut lukemiini. Mieheni on maksanut Keskisuomalaisen verkkolehden, jonka voi lukea näköispainoksena tai mobiiliversiona, mutta luemme molemmat toistaiseksi mieluiten aamulla paperilehden, kumpikin omassa päässään pöytää. Tottumiskysymys kai, siinä kahvikupin äärellä, vaikka voisimme molemmat pitää pöydällä myös iPadia.


Luen edelleen mielelläni Annaa, mutta en osta joka numeroa. Tilaan aina välillä pätkiä ja minusta on ihanaa, kun torstaina on uusi lehti odottamassa. Miltähän tuntuisi ostaa Annaa verkkolehtenä? Miksi en ole koskaan edes kokeillut?

Glorian Ruoka ja viini on lempparini ruokapuolella ja  Glorian koti sisustuslehdissä. Katselen toki muitakin, mutta harvemmin kuin ennen. Ruoka ja viini on ehkä antoisin näistä lehdistä, siinä riittää lukemista ja katselemista pitkäksi aikaa. Siitä saa uusia vaikutteita ja kivoja ideoita kokeiltavaksi. Suurin osa kokeluun tulevista ruoista tulee kuitenkin blogeista.


Sisustusvalintoihinkin blogeilla on vaikutusta. Monet blogit ovat kuitenkin niin nuorten naisten pitämiä, että niissä ei ole vielä omaa näkemystä, toistellaan vain samoja asioita kuin muutkin. Enemmän uusia vaikutteita saan siis edelleen lehdistä, ja varsinkin ulkomaalaisista. En nyt tarkoita, että toteuttaisin itse kotonani mitään innovatiivista, mutta kaiken uuden perään kuitenkin olen ainakin ajatuksen tasolla.


Pidin aikanaan kovasti Madamesta, Sarasta ja Evitasta: kaikki olivat kunnianhimoisesti toteutettuja aikuisille naisille suunnattuja lehtiä. Luin vähän jopa Iiristä, joka oli selvästi vanhemmille, jo eläkeiläisille  suunnattu. Kaikki on lopetettu muutaman vuoden jälkeen. Oma aika -lehti ei taas tunnu omalta, eikä ET.

Meitä keski-ikäisiä ja vanhenevia naisia on suuri määrä. Luulisi meissä olevan potentiaalista ostajakuntaa kunnolliselle naistenlehdelle. Edes verkossa.


20 kommenttia:

 1. Olen tilannut Me Naisia ja Annaa muutaman kuukauden pätkissä. Nyt olen niihin täysin kypsähtänyt. Kampaajalla luen muutamaa naistenlehteä, Gloriaa...ja yhden nimeä en muista. En ole hirveän kiinnostunut suomalaisten näyttelijöiden, artistien,poliitikkojen tai urheilijoiden avioliitoista, eroista tai sairauksista. Puolet melkein joka lehdestä on mainoksia. Sitten se pakollinen "jumppajuttu", jossa milloin opetellaan pari helppoa pilates-liikettä tai pyöritään lattialla jumppapallon kanssa. Yäk. Ruokaohjeet ovat menneet niin light-versioiksi, että ne eivät yleensä kiehdo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä tuntuu, että samat julkkikset pyörivät joka lehden kannessa. Joskus olen huomannut tosin, että lukiessa haastattelua ihmisestä, josta ei ole yhtään kiinnostunut, voikin joutua yllätetyksi. Huomaa, että tässähän onkin mielenkiintoisia mielipiteitä ja avautuu ihan uusia puolia henkilöstä.

   Poista
 2. Itse ostan aika paljon ulkolaisia lehtiä, varsinkin Alluressa on erittäin hyviä otsikoita kauneudesta ja kosmetiikasta. Välillä tilaan lehteä suoraan lehden omilta nettisivuilta kotiin, kun kyllästyn korkeisiin irtonumerohintoihin. (Irtonumero taitaa maksaa Suomessa reilut 7 euroa, kun lehden sivuilta suoraan tilatessa 2,5 euroa/numero) Suomen lehdissä tuntuu vuodesta toiseen pyörivän ne samat aiheet, kun ulkolaisissa lehdissä katsotaan pintaa syvemmältä ja etsitään jotain uutta. Ymmärrän, että ainakin usein ajatellaan, että suomalaisia ei kiinnostaisi mitkään tulevaisuuden keksinnöt kauneuden saralta. Kotimaiset lehdet ostan aina irtonumeroina, niistä on joka kuukausi joku tarjoushintaan. Eniten harmittaa se, että kestotilaajat maksaa Suomessa lehdistä ihan ryöstöhintoja, minusta se on väärin. Eikös ne uskolliset lukijat pitäisi palkita halvemmilla hinnoilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allure on mulle ihan outo lehti, täytyypä pitää silmät auki. Tuo on muuten totta, että irtonumerot ovat nykyään aina tarjouksessa, joten kestotilaajalle hinta on korkeampi, luulisin.

   Lehdissä kosmetiikkajutut ovat ärsyttävän pintapuolisia, pelkkää mainoslausetta toisensa perään. Haluaisin joskus lukea lehdestä toimittajan omia kokemuksia ja omia mielipiteitä, kuten että en usko tai ei ole hintansa väärti tai toisinpäin. Tässä juuri blogit ovat parempia mainostajia: tuotteita on ainakin joku kokeillut. Eihän sekään oikeasti takaa, että minä siitä pitäisin, mutta silti.

   Poista
 3. Omalla kohdallani ylitse muiden jostain syystä on KodinKuvalehti ja Kotiliesi. Syy voisi varmaan olla ruoka- ja käsityö/koti-ideat ja jutut ihmisistä itsessään eikä mitkään seurustelu/kukapettää ketä -jutut joita inhoan. SeuratAvutSeiskat NEVER! Mutta uuden harrastukseni myötä KodinKuvalehti ja Kotiliesikin ovat kärsineet inflaation ja luen nykyisin Fit, Hyvä Terveys ja KG ovat valloittaneet tilaa lukemisissani. Ostaisin/tilaisin myös käsityö- ja ruokalehtiä, mutta yleensä niissä on vain pari toteuttamiskelpoista ideaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat kiinnostuksen kohteet kun muuttuvat, niin muuttuvat sitten lehtikiinnostuksetkin:) Jos muistan oikein, niin sulla on ollut onnistunut kunnonkohotuskuuri meneillään, onnea sille!

   Poista
 4. Jos voisin itse päättää lukisin vain Mustia ja Mirriä, Mäyräkoiramme jne. lehtiä, mutta emäntä ei tilaa ja Musti ja mirrikin menee lehtikoriin saavuttamattomiin jotten voisi merkata "pitäätilata"-tuotteita, mites teillä Vilma?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei munkaan emäntä tilaa mulle omia lehtiä, mutta joskus mää vetäisen lehtikorista tyhjän kirjekuoren ja alan nakertaa sitä lattialla samalla ku ne lukee aamun lehteä.
   Ja hitsi ku mulle annetaan niin vähän ruokaa, vähemmän kuin ennen ja nyt on kuulemma nätti vyötärö. Kattosivat omaa uumaansa, joka paisuu kummallakin. Hohhoijaa.

   Poista
 5. Minulle parasta ovat sisustuslehdet, Glorian Koti, Deko ja Divaani, haluan ne paperisena niin pitkään kuin se on mahdollista. Diginä en esim sisustuksia tykkää katsella. Säilytän lehdet ja palaan niihin.
  Blogeja luen tietysti sekä ruoka että sisustus, ne ovat hyvänä lisänä lehdille. Ihailen nuorten taitoa sisustamisessa. Kodit ovat
  persoonallisia ja niistä löytyy kivoja DIY-ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisustuslehdissä näkee minusta rohkeampia ja värikkäämpiä sisustuksia kuin blogeissa, koska ammattilaiset ovat valinneet jutut. Blogit on haettava itse, eikä välttämättä löydä kovin monipuolista valikoimaa seurattavaksi. Voi olla jopa, että itse tulee valinneeksi vain samantyyppisiä. Vaikka en itse niitä rohkeita sisustuksia kotiin haluaisi, niin kiva niitä on katsella,

   Poista
 6. Kiinnostava aihe. Lehtien suhteen suuntaus on sama itsellänikin. Jo vuosia sitten toin ulkomaan tuomisina aina itselleni lehtiä, edelleenkin. Äsken tekemällämme pääkaupunkireissulla luin junassa pitkästä aikaa hesaria. Kyllä tuli kaiho saada taas lehtiversiona omaan kotiin! Katkaisin kymmeniä vuosia tulleen hesarin tilauksen, kun niin kalliilta alkoi tuntumaan (?) ja viikonlopun lehdet tulevat vasta maanantaina tänne periferiaan. Anna on itsellänikin ollut vuisikymmenten suosikki! luin junamatkalla myös uutta ET terveyslehteä ja tykkäsin. Siinä esiteltiin innostavan myönteisesti tuttuja terveysasioita. Heti tarttui asenne ja haalin kauppareissulla kaikenlaista vihannesta, hedelmää sekä mansikoita ja kirsikoita viikolle nautittavaksi!

  Just, samaa olen itsekin peräänkuuluttanut; - Meitä keski-ikäisiä ja vanhenevia naisia on suuri määrä. Luulisi meissä olevan potentiaalista ostajakuntaa kunnolliselle naistenlehdelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveysjutut ovat minullakin aivan kärkilistalla kiinnostavuudessa, kun lehtiä valitsen, varsinkin sellaiset, joissa kerrotaan uusista saavutuksista jonkun asian suhteen. En halua lukea kuitenkaan yhden alan lehtiä, mieluummin naistenlehtiä, joissa on kiinnostavia juttuja monelta elämänalueelta. Ihailen toimittajien ammattitaitoa ja soisin siksikin lehdille hyvää menekkiä.

   Mutta jos tykkään lukea blogeja, voisin kenties joskus alkaa maksaa siitä, siis tilata verkkolehden.

   Poista
 7. Tosi mielenkiintoinen aihe! Huomaan kyllä, että omalla kohdallani blogit ovat jonkin verran syrjäyttäneet lehtiä. Lehdistä luen lähinnä ulkomaalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkomaalaisen lehden mukana pääsee aina sukeltamaan toisenlaiseen elämään ja kulttuuriin. Se on tosi hauskaa.

   Poista
 8. Tätä asiaa olen minäkin miettinyt kevään ja kesän kuluessa. Lehdet tahtovat jäädä hyllyyyn. Tällä hetkellä minulle ei tulekaan yhtään naistenlehteä tai vastaavaa. Kuulostelen hieman itseäni. Ehkäpä syksyllä tilaan taas jonkun lehden kuitenkin. Blogit ja netti yleensä tuntuvat riittävän tällä hetkellä. Vielä huolestuneempi olen siitä, että myös kirjojen lukeminen takkuaa... Minä, joka takavuosina kävin viikottain kirjastossa, en saa oikein tartuttua kirjaan enää, ellei ole pakko. Niistä olen kuitenkin saanut paljon iloa, lohtua yms. aikanaan. Olisikohan pantava itsensä nettipimentoon joksikin aikaa? Enpä näköjään yksin näitä asioita sitten pohdi :)
  Mukavaa kesää sinne ja kiitos loistavista resepteistä. t. Ella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat...niin takkuaa. Jopa uusi kirja tahtoo jäädä pöydälle odottamaan, kun pitää ensin tarkistaa tabletista sitä sun tätä. Tämän kanssa käyn minäkin kamppailua. Olen viimeisen parin vuoden aikana palauttanut enemmän kirjoja kirjastoon lukemattomina kuin luettuina, tunnustan suureksi häpeäkseni.

   Poista
 9. Hyvä juttu. Minä ostelen lehtiä enää harvoin, naistenlehtiä en oikeastaan koskaan. Sisustus- ja ruokalehtiä kyllä etenkin mökille jossa niitä on aikaa lukea. Jotenkin niiden maailma tuntuu välillä liian kaukaiselta ja minua häiritsee etenkin tämmöinen olet tämän arvoinen - tyyppinen markkinointihöpinä. Blogeista voi löytää tosi hyviä pieniä timantteja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökillähän kelpaa vaikka vanhempikin lehti, viimevuotinen sisustuslehti menee ihan täydestä! Blogien ruokaohjeissa on parasta se, että ihminen itse kertoo, kuinka hyvää tuli ja kehuu maasta taivaaseen. Ei se voi olla silloin muuta kuin kokeilemisen arvoista:)

   Poista
 10. Oikeassa olet eli kyllä itsellänikin on lehtien (kotona lukeminen) ja varsinkin kirjojen lukeminen vähentynyt. Harmittavaa. Lehdistä luen eniten sisustuslehtiä ja välillä niitä tulee kotiin, mutta välillä teen tunnin, parin lukuistunnon kirjastoon. Kaikkialla, missä pitää odottaa sekä kampaajalla, luen mielelläni lehtiä eli minua ei haittaa apteekin tms. jonot. Samoin automatkat on pyhitetty lehdille. Niille kerään kotiin tulleita tai ostettuja lehtiä.
  Eli nyt pitäisi pistää itselle netissä roikkumisen rajat niin kuin lapsille!
  Lukuintoista kesän jatkoa! Terttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastossa on ihanaa istua lukemassa lehtiä! Siellä ei ole häiriötekijöitä, joten saa ihan rauhassa vain olla ja nauttia kerralla monesta lehdestä. Meidän lähikirjastossa on nykyään yksi lepotuoli, johon toivon aina pääseväni.
   Kiitos muuten vinkistä, taidankin tällä viikolla käydä pitkästä aikaa kirjastossa:)

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...