lauantai 26. huhtikuuta 2014

Tule mukaan nuuhkimaan!


Blogijulkaisuni lähtevät aina kuvista. Siksi aiheiksi valikoituu vain sellaisia asioita, joita intoudun tarkastelemaan linssin kautta. Nyt on aiheena siis eilen kaupungilta palattua postilaatikosta löytynyt pussukka, josta paljastui kauan odotettu tilaus ison veden takaa. Ensimmäisestä kuvasta jo näkyy, että pidän pienistä kokeilupakkauksista.


Olin saanut jostakin vinkin, että The Perfumed Court on paikka, josta voi tilata pieniä näytteitä hajuvesistä. Innostuin heti, sillä on paljon tuoksuja, joihin haluaisin tutustua lähemmin. Varsinkin sellaiset, joita ei ole myynnissä täällä, ovat hankalia hankittavia matkoiltakin. Nopealla suihkaisulla kädenselkään ei ehdi saada kunnollista tuntumaa ennen ostopäätöstä, se vaatii useita tunteja ja mielellään monta haistelukertaa. Joskus tulee tunnin parin päästä esiin joku osanen, josta en  pidäkään. 

Minusta on tullut jotenkin huono valitsemaan ja huono pääsemään sisälle tuoksuihin, ja olen aika nirsokin. Itämaiset hylkään heti, selvän vaniljan ja kookoksen samoin, ja on joitakin  (tunnistamattomia) kukkia, joita en kertakaikkiaan voi sietää. Useimmat suosikkini kuuluvat chypre- tai aldehydituoksuihin -vaikka aldehydien tähti Chanel 5 on nenääni oikeastaan paha ja pistävä ja se johtuu nimenomaan aldehydeistä. 

Toisaalta pidän ihan hullun lailla bergamotista, sitruksista, freesiasta, patsulista ja ylang-ylangista. -Tuoksuihmiset muuten sanovat näitä yksittäisiä ainesosia nuoteiksi, joista päällimmäiset nuotit ovat niitä, jotka aukeavat ensimmäisenä. Keskinuotit tuoksuvat tai avautuvat vasta pienen ajan jälkeen ja kestävät tunteja. Alimmat nuotit eli basenotes ovat niitä syviä pohjatuoksuja, jotka kestävät pisimpään.


Läheskään kaikista tuoksuista ei kuulemma tule enää näytepakkauksia liikkeisiin samaan tapaan kuin ennen, joten on tilausta tällaiselle palvelulle, josta saa hankkia pieniä kokeilumääriä kalliista tuoksuista kohtuuhinnalla. Tämä satsi maksoi 30 dollaria eli parikymppiä lähetyskuluineen.

Joskus nuorena olen käyttänyt Hermèsiltä Calèchea, mutta minusta koko merkkiä ei saa enää ainakaan tästä kaupungista. Niinpä halusin tuoksutella vähän enemmän 24 Faubourgia ja Un Jardin Sur Le Niliä. Kumpaakin olen suihkinut kädelleni viimeksi Milanon Rinascentessä, mutta oli niin pikainen tutustuminen, ettei jäänyt muuta mieleen kuin kiinnostus ja ihastus jälkimmäiseen. Guerlainin Mitsouko tuli vastaan jostakin hajuvesijutusta, josta päättelin ainesosien perusteella pitäväni siitä (ja niinhän ei oikeasti voi tehdä). Guerlainit eivät tosin yleensä ole olleet ominta itseäni. Acqua di Parman ihanan Magnolian tilasin siksi, että olin vähällä ostaa täysikokoisen pullon viime kuussa Oulusta. Jätin sen sittenkin vielä hankkimatta, koska se on toisen siskoni lempituoksu.


Kun availin pussukkaa, alkoi sieltä tulla hyvä kukkainen tuoksu. Kuten kuvasta näkyy, yksi pullo oli paineessa päästänyt puolet sisällöstään valumaan ulos. Se ihanuus oli Magnoliaa. Sisältöä noissa on muuten 1.5 ml.


Guerlainin Mitsouko pääsi tuntemattomimpana iholle ensin: jännittävä, erikoinen ja vanhanaikaisen puuterinen tuoksu. En silti voi oikein kuvitella sitä nykypäivään, sen sijaan Mr Selfridge -sarjan maailmaan viime vuosisadan alkuun se sopii oikein hyvin: sinne monimutkaisten linnunpesäkampausten ja kureliivien seuraan, uuden ajan kynnykselle. Se on luotukin jo 1919. Mitsoukossa on mm. tammisammalta ja se kuuluu chypre-tuoksuihin. En tiedä, miltä tammisammal (oak moss) tuoksuu, mutta liekö se tämän vanhanaikaisen lämmön takana?

Näin sitä luonnehti Gogolin nenä -nuuhkijan päiväkirja:
Suihkautin tätä ranteeseeni Stockalla ja köllähdin paikalleni kolmosen ratikan minkkiturkkimuuriin. Kaksi tätiä haistoi oitis lajitoverinsa ja alkoi puhua kanssani teatterista. Kuuluin välittömästi klaaniin. Olisin päässyt jatkoille Ekbergin ikkunapöytään. 
Tässä on siis parfyymi joka poistaa tyystin valokynän tehon ja venyttää vyötärönmittaa.
No, valokynän teho on jo mennyt ja vyötärö venynyt, mutta ei meistä ole sittenkään samaan ratikkaan.


Un Jardin Sur Le Nil valloitti aikanaan ensi nuuhkaisulla ja se sama toimii nytkin!  Tämä tuoksu on teeskentelemätön ja tunnistettava. Se on suloinen kuin vihreä hedelmäpuutarha sateen jälkeen. Mukavan viileä ja raikas, ei liian eksoottinen, mutta ei liian tuttukaan. Kiinnostava tuoksu,  josta en tunnista mitään yksittäistä osasta. Tätä on saatava lisää! 

Basenotes-sivuston mukaan tuoksussa avautuu ensin vihreä mango ja greippi, sitten rohtokalmojuuri ja lootus. Pohjatuoksuna on sykomori ja frankincense eli olibaanihartsi (?).  Aika outoja, mutta mango ja lootus kuulostavat juuri siltä, mitä tästä itse aistin, siis ihanalta.


Magnolia Nobile on ihanan täyteläinen ja runsaan pullea tuoksu; ei raskas, mutta ei ihan kevytkään. Se on sopivan raikas olematta kuitenkaan tyttömäinen. Siinä on monta lempiainesosaani mukana, mutta en silti erota niistä mitään. Sellainen parfyymi onkin minun nenääni paras, jossa kokonaisuus on ehjä eikä mikään tekijä nouse yksittäisenä esille. Silloin tuoksujen taika säilyy!

Acqua di Parman Colonia ja Iris eivät säväytä ollenkaan, mutta tämä on täysosuma.


24 Faubourg erottuu kädellä heti: me emme liiku samassa maailmassa. Minä tallaan farkuissa ja Niken lenkkareissa täällä pikkumaan pikkukaupungissa, tämän tuoksun kantaja taas koruissaan ja hyvin laitetussa tukassaan Pariisin Faubourg Saint-Honorélla.

Näin Gogolin nenä kommentoi tätä:
Tässä on rotunainen, joka tuoksuu vienosti nerolilta, jasmiinilta ja tiarélta. Tätä voi ihailla vaikka tähän ei voisi tai haluaisi rakastua.  
Vierastan, ei voi mitään. Liian lämmin, täynnä valkoisia kukkia, joista en ole ennenkään pitänyt.

Vaikka eihän sitä koskaan tiedä: tämä oli vasta ensimmäinen kierros.


Moschinon pikkupullo pääsi mukaan ihan vaan väriläiskäksi.

Pussukka osoittautui siis mielenkiintoiseksi ja taidan tilata joskus lisääkin. Niin paljon tuoksuja ja niin vähän aikaa!



12 kommenttia:

  1. Mä niin tiesin, että säkin rakastat Un Jardin Sur Le Niliä silloin kun siitä oli puhetta mun blogissa! Se on ihana. Onneks sitä saa tilattua Hermesin omasta nettikaupasta, jos ei lentokentälle pääse. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan kun kirjoitit, että sulla on jo kolmas pullo menossa. Se on jo tosirakkautta:D Tuossa on hedelmäisyys ja kukkaisuus niin raikkaassa muodossa, kuitenkin ilman viileyttä. Sattumoisin mulla on kesäkuun alussa asiaa lentokentälle, joten voin katsella, kummasta päästä kannattaa ostaa.

      Poista
    2. Se on! Varsinkin jos omistaa yhtä paljon tuoksuja kuin minä. Heti kun kevät tulee huomaan, että Hermesin pullo on melkein joka aamu kädessä, talvella harvemmin. Se tuo kevyen olon, olematta kuitenkaan tavis.

      Poista
    3. Tuoksu ei saa missään nimessä olla tavis!

      Poista
  2. Ihan outo ja uusi maailma tällainen! Kiitos kun päästit aistimaan tuoksut tekstin kautta, ne tosiaan voi aavistaa, millainen tuoksu on, kun sitä toinen kuvailee. Sitrus on hyvä tuoksu, oli pakko ostaa Lontoosta L'occitainen sitruunainen tuoksu, kun sitä suihkautettiin paperikassin silkkipaperipehmusteen sekaan. Ylellistä semmoinenkin.

    eikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylellisyyttä ei ole täällä meilläpäin oikein vielä ymmärretty. Katselin samoin ihmetellen, kun Amsterdamin suurimmassa tavaratalossa ostin ihan vaan alennusmyyntipuseron, ja myyjä taitteli sitä kauniisti silkkipaperiin ja paperikassiin. Hyvä ettei sujauttanut karkkeja ja kuivattuja kukkia mukaan! Ei meillä.

      Sitruunainen tuoksu on vaan niin hyvä. Ja niin on sitruunakin, se parantaa makua kaikessa:)

      Poista
  3. Takuulla tulen mukaan nuuhkimaan ja tilaan minäkin näyte-erän!
    Teitpä taas mainion jutun ja niin ihannin kuvin, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta hajuvedet tulevat aina liian isoissa pakkauksissa, tai ainakin niitä pitäisi olla saatavilla myös pienempänä. Ostan aina 30 ml jos mahdollista, ettei osa jää turhaan vanhenemaan. Kun on paljon tuoksuja eri tilanteita ja vuodenaikoja varten, ehtii joihinkin kyllästyäkin.

      Poista
  4. Lämmin kiitos loistavasta vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin saa selville, mitä hankkii seuraavalla matkalla eikä tule vahingossa tehtyä virheostoksia.

      Poista
  5. Mielenkiintoista, mulla on ollut tarkoitus tehdä joskus postaus tuoksumuistoista. Pitäisi olla niitä väliviikkoja meitsilläkin, jotta ehtisin kuvata ja kirjoittaa. Tuoksut ovat tärkeitä ja jäävät hyvin muistiin, tosin jotkut ovat tuoksuille yliherkkiä. Kokeilupulloissa on ideaa, olen tehnyt itse vikaostoksia. Harrastan tavarataloissa tuksuttelua, mutta sitten unohdan, mistä pullosta se vielä illallakin ranteessa oleva hyvä tuoksu oli suhkautettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kaipaan aina kynää, jolla kirjoittaisin kädelle tai tuoksuliuskaan pullon nimen, etten menisi sekaisin niistä kaupunkireissun jälkeen. Varsinkin kun se aito tuoksu tulee esille vasta myöhemmin.

      Eipä tulisi täälläkään juuri postauksia, jos joka päivä töissä olisin. Aikalailla kanttuvei olen illat nytkin ollut;)

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...