sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Veitsenterävää


Eikö näytä hyvältä veitseltä? Katselin Ikeassa itselleni uutta veistä yleiskäyttöön lähinnä vihannesten kanssa. Jotain vähän  pienempää, mutta ei ihan pikkuveistä, kun aina ei viitsi sen ison kokkiveitsen kanssa heilua. Entinen lempparini, pienehkö fileerausveitsi meni rikki, irtosi kahvasta kymmenen vuoden käytön jälkeen. Kokeilin tuota veistä käteen, ja se istui oikein hyvin. Ote tuntui miellyttävältä ja arvelin, että lopultakin olen löytänyt korvaajan lempparilleni. Hintakaan ei Ikean tapaan ollut huimaava.

Kotona luin käyttöohjetta paketista. Käsinpesu, sitähän suositellaan muillekin veitsille. Kuivaaminen, tietysti. Konepesu saattaa haalistaa maalia...Tuo musta osa onkin maalattu teräksen päälle!  Edit: Pilkut eivät siis ole ruuveja, vaan ne on vaan jätetty maalaamatta. En huomannut itse mitään, en mitään. Näin sitä kuulkaa näkee, mitä haluaa. Näkee mitä luulee siinä olevan, tai mitä siinä pitäisi olla. Puuta, muovia, kumia, ihan mitä tahansa muuta kuin maalia. Perhana!

Hyvin se silti istui käteen ja hyvin sillä pilkkoi paistokseen menevät juurekset ja vihannekset ja ihan varmasti käytän sitä jatkossa paljon. Mutta en olisi ostanut teräksenväristä veistä, koska en halua pitää kiiinni teräsvarresta, vaan jostakin muusta. Käsituntumalla en kokeillessa siis huomannut sitäkään.


Veitsi on kyllä terävä. Käyttäjä ei ole.


12 kommenttia:

 1. Ostin kerran Ikeasta pihviveitset. Abouttia 10 vuotta sitten. Kaikki on roskiin heitetty. Ruuvit irtosivat kahvasta ym. Ja kuka sitä nykyään käsin pesee... Sen sijaan nuo varmaan 50-luvulla valmistetut haarukat ja veitset pelittävät ihan hyvin. Lapset vaan naurelevat noille antiikkisille aterioitsimille. Miniän tuttava on jopa metsästänyt kirpputoreilta samanlaisia veitsiä ja haarukoita... Mutta tätä tämä maailma on. Mikä on veitsen elinikä? 10 vuotta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on niin muotia kaikki vanhat ruokailuvälineet. Paljon näkee trendiruokakuvissa samanlaisia perusmallin teräshaarukoita ja -veitsiä, joita köyhällä mummallani oli. Rumia kahveleita, eli haarukoita Oulun murteella. Nyt kyllä ottaisin muutaman minäkin, jos jostakin löytäisin. Sitä paitsi niillä oli hyvä syödä!

   Poista
 2. Mantalle: Hyvä veitsi kestää vaikka eliniän. :)

  Ostin yli 10 vuotta sitten kaksi Sataken Houcho-veistä. Elämäni parhaat ostokset. Ei tarvi kuin teroituspuikkoa silloin tällöin heiluttaa, niin taas ovat kuin uusia. Kunnon veitsien jälkeen, kaikki muut veitset tuntuu tylsiltä. Esim. Fiskarsit, miten niillä kukaan voi leikata mitään. :D Eihän ne pysty kunnolla edes tomaatin kuoreen. Nuo leikkaa senkin melkein ajatuksen voimalla. ;) Hankinnan jälkeen ymmärsin ensi kertaa kuinka paljon veitsillä voi olla eroja. Itsellä nousee aina hiki pintaan, jos tulee tilanteita, että joudun käyttämään jonkun muun veitsiä.

  Sataken hinnat eivät ole edes pahoja n. 30 €/kpl. Yhdellä yleisveitsellä periaatteessa tekee kaiken, paitsi ei voitele leipää ja fileeraukseen tietenkin kannattaa ostaa oma veitsensä.

  Mutta löytyy meiltäkin yksi veitsi Ikeasta: Leipäveitsi. (miehen sinkku-ajoilta) Olen kyllä yrittänyt sitä hävittää jo pari vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti googlata tuo Houcho: komea veitsi. Ei tuollaisia täällä ole näkynyt, mutta uskon että hyvä on. Se mun lemppariveitsi oli hyvä myös tomaateille, ja se on hyvän veitsen mitta tosiaan, sen lisäksi, että pitää istua käteen ja käydä vähän kaikkeen. Ja muuten keittiövehkeitten on oltava myös ilo silmälle, muuten ei tule yhteistyöstä mitään;)

   En viitsi juurikaan terottaa itse veitsiäni, vaikka liippakivi onkin, vaan vien ne kerran vuodessa pikasuutarille terotettavaksi. Ja kyllä taas leikkaa!

   Poista
  2. Itsekin "pelkäsin" aluksi veitsien teroittamista. Mutta en ainakaan onnistunut pilaamaan omia veitsiä teroituspuikon kanssa, joten ei se varmaan niin nuukaa oo. ;D

   Poista
 3. Ikean listalle! Meidän taloudessa on veitset ihan finaalissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä veitsi on tosiaan kullanarvoinen, varsinkin jos se on tilanteeseen sopiva. Minä kaipaan vielä hyvää leipäveistä, sellaista joka selviää vaaleasta vastaleivotusta leivästäkin. Siis kunnolla sahalaitainen, nykyinen ei ole riittävän leikkaava sunnuntaiaamun satunnaisille herkuille.

   Poista
 4. Mua huvittaa, kun meilläkin monenoista veistä on, niin jostain syystä tuo pari vuotta sitten Top Chef - ohjelman kamppiksen yhteydessä saatu kokonaan teräksinen Sabatierin veitsi on tullut suosikikseni kokkaillessa. Se teräs onkin yllättävän hyvä käteen ja se on edelleen terävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sulla siis aito Sabatier vai tuo Ikean kopio? Minusta tuo on hyvä käteen ja ihanan terävä. Vaikka se fileerausveitsi on nimeltään, niin siihen se on aika lyhyt. Pitkällä fileerausveitsellä taas ei tee kovin paljon muuta juuri sen pituuden takia.

   Poista
  2. Luulen että se on aito - sain sen joskus kun osallistuimme siihen Top Chef blogihaasteeseen. Ainakin siinä lukee Sabatier :)

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Ootkos nähny tätä serkkusi opetusvideota!

  http://jazmanaut.blogspot.fi/2013/11/veitsiasiaa.html#comment-form

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...