torstai 11. heinäkuuta 2013

Patti Smith ja terrakotta-armeija


Kuvassa ei ole Patti Smith, jota varten Tampereelle menin. Itse keikka oli ihan mahtava, ja täytti kaikki odotukset. En ollut uskoa todeksi, että sain nähdä tämän legendan. Kun Horses vuonna 1975 ilmestyi, sisko osti sen ja piti siitä valtavasti. Minä innostuin siitä lievemmin ja muita Patti Smithin levyjä olen kuunnellut vuosien varrella vain vähän. Mutta nyt tästä uusimmasta Banga-levystä tykkäsin heti. Keikkakuvia ja -videopätkiä on vain puhelimella ja niitäpä ei kannata tänne tuoda.

Kuvassa on Kiinan keisari Qin Shihuangdi ja kuva on maalattu joskus 1700-luvulla ihan vaan jonkun omasta päästä, kuvittelisin. Tämän keisarin suurudenhulluudessaan rakennuttama terrakotta-armeija nimittäin löydettiin vasta 1974. (Edit. Ja on siis esillä Tampereen Vapriikissa.)

Vanhaa sinettikirjoitusta, kivilaatalle kaiverrettua. Vasemmalla sama nykykielellä.

Näin sanotaan näyttelyn esitteessä:
Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin hautaa yli 2000 vuotta suojannut terrakotta-armeija löytyi sattumalta vuonna 1974. Arkeologisissa kaivauksissa paljastui lähes 8 000 soturia sodankäyntioppien mukaisissa muodostelmissa.

Tässä muutama näistä herroista.


Ja samalla itse asiassa tässä ovat melkein kaikki paikalla olevat. En nyt kaikkien kuvitellutkaan saapuvan paikalle, ja kuka tänne maailman laidalle niitä niin hirveästi tohtisi rahdatakaan, mutta olisi nyt muutama enemmän kuvitellut olevan.


Ilman salamaa näistä ei tullut ihan tarkkoja, mutta kuvista näkee kyllä, miten upeaa työtä nämä patsaat ovat. Alunperin ne on maalattukin kirkkailla väreillä, mutta patsaista hävisi nopeasti löytyessä värit, kun ne joutuivat hapen kanssa tekemisiin. Eikö pyramideissa ole käynyt samalla tavalla?


Näillä patsailla on kivipanssarit päällä. Alemmissa kuvissa on niitä panssareita. Ohuet harmaat kivilaatat on kiinnitetty toisiinsa kuparilangalla ja langat ovat yhä alkuperäiset. Tekstissä lukee, että oikeasti kukaan ei olisi voinut käyttää raskasta kivihaarniskaa taistelussa, vaan että ne oli tehty vain tätä taivallista sotaväkeä varten.Tässä on kuva museon seinältä ja mallia aasialaismiesten tukkamuodista 2000 vuotta sitten. Terrakottasotureissa on kuulemma selvästi erinäköisiä ja erimaalaisia miehiä -ja muuten muutamia naisiakin. Heidän kyllä arveltiin olevan viihdytysjoukoista. 
Koristeltuja kivipaasia ja erilaisia astiota.

Ruoanlaittoliesi.

Juomakippoja ja viinisammio.

Makea kulkupeli.


Rakentamisesta tehtiin myös pienoismalleja, joita on säilynyt.


Paljon ihania yksityiskohtia.

Portti ja ovi.

Emme siskon kanssa etukäteen tienneet tästä näyttelystä mitään. Kuulimme onneksi serkulta ja hänen vaimoltaan, jotka olivat tulleet Oulusta samaan konserttiin, että kannattaa käydä Vapriiksissa katsomassa näyttely.
Suosittelen kyllä mullekin, jos kynnelle kykenee.


8 kommenttia:

 1. Hieno esittely näyttelystä. Oli selvästi antoisa Tampereen reissu sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampere on aina antoisa, siellä on niin paljon katsottavaa ja koettavaa päiväseltään kävijällekin.

   Poista
 2. Kiitos! Täällähän sitä näyttelyä voi käydä katsomassa. -Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa tästä edes pienen aavistuksen näyttelystä:)

   Poista
 3. Upea näyttely, harvoin on mahdollisuutta katsella historiallista ja tod vanhaa taidetta.
  Upeat kuvat neilikoista tuolla alempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jännittävää kuvitella elämää parituhatta vuotta sitten. Kun katsoi noita taitavien kätten töitä ja tiesi, että suurin osa tekijöistä kuoli niille sijoille.

   Poista
 4. Yritettiin eilen mennä kun olisi saanut veikkauskortilla halvennusta, mutta oli museo niin tupaten täynnä että jäi vielä näyttely näkemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olipa meillä sitten tuuria, kun hyvin mahtui.

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...