sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Burkillinen Burrataa


Hauska uutuus aamiaispöytään tai vaikka rentoon vapputarjoiluun alkupaloiksi on BURRATA. Tämä seos tehdään mozzarellapalloista ja kermasta ja maustetaan hiukan. Yksinkertaista kuin mikä, ja tietäähän sen italialaisista ruoista, että juuri ne ovat niitä parhaimpia. Tämäkin osui silmään lukiessa Kaikki äitini reseptit -blogia. Piti tietysti kokeilla, tällä kertaa viikonlopun aamiaisille.


Italiankielinen burrata tarkoittaa buttered englanniksi, mutta onko se silloin voitettu suomeksi? Burrata on siis mozzarellaa, jota lämmitettynä revitään kerman joukkoon. Siinä kaikki. Löysin juutuupista selostuksen, miten burrataa tehdään Pugliassa, mistä se on kotoisin. Jos kiinnostaa, se löytyy täältä. Suomessa me ei saada noita puglialaisia taskuja tehtyä, mutta tehdään sitten jenkkityyliin purkkiin, josta seosta on mukava lusikoida leivän päälle ja maustaa vielä tomaattisalaatilla ja rucolalla.


Burkillinen BURRATAA
1l vettä
0,5dl suolaa
250g Mozzarellaa (esim. 2 kpl Pirkan puhvelimozzarellapalloja. Itse löysin tähän hätään vain lehmänmaitomozzarellaa ja onnistui niistäkin)
vajaa 2 dl kuohukermaa
tuoretta basilikaa
pippuria, suolaa 
Tarjoiluun:
1 patonki
voita
muutama valkosipulinkynsi hienonnettuna 
2 rasiaa kirsikkatomaatteja puolitettuna
1 rkl oliiviöljyä
0,5 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1rkl balsamicoa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
pieni punasipuli hienonnettuna
suolaa
mustapippuria 
rucolaa, jonka päälle pirskoteltu hiukan sitruunaa ja balsamicoa 
Edellisilta: 
Kuumenna vesi ja suola kattilassa juuri ja juuri alle kiehumispisteen. Laita huoneenlämpöiset mozzarellapallot veteen ja anna  olla 3 minuuttia (älä siis keitä). Nosta pallot siivilään tai lautaselle. Ala välittömästi  vedellä lämpimistä mozzarellapalloista kulhon päällä pitkiä säikeitä, jotka sitten nypit pienemmiksi n.sentin paloiksi ja pudotat kulhoon. Operoituasi molemmat juustot kaada kerma sekaan, sekä 1/4 tl suolaa ja sekoita. Massan tulisi näyttää vähän kuin vetelältä raejuustolta. Anna oleentua jääkaapissa peitettynä yön yli. 
Seuraavana päivänä, ennen tarjoilua:  
Ota burrata tuntia ennen syöntiä huoneenlämpöön, Jos se tuntuu liian kiinteältä, voit lisätä vielä kermaa. (Omani tuntui kyllä liian kermaiselta, mutta kahden yön jälkeen se oli mukanvan kiinteää. Siksi kermaa riittää vajaa kaksi desiä.) Sekoita joukkoon basikasilppu (n. 2 rkl), mustapippuri ja tarkista suola. Siirrä kivaan lasikippoon odottamaan. 
Viipaloi patonki siivuiksi ja aseta ne leivinpaperin päälle uuninpellille. Yhdistä  pehmeä voi ja valkosipuli ja voitele patongit niillä. Paista 200 uunissa 7-8 minuuttia. (Siis vähän niinkuin The Bread!)
Laita paistinpannulle  oliiviöljy, tomaatit, valkosipuli, ja balsamico ja kuumenna niin, että tomaatit pehmenevät. Mausta suolalla, pippurilla ja basilikasilpulla. 
Yhdistä kaikki ainekset omina ryhminään tarjoilulautaselle ja kanna pöytään. Herkkua!


Tomaatit päätin ensin puolikuivattaa uunissa, mutta siinä monenlaista töhöttäessäni unohdin ne tosiaan sinne 150 asteeseen moneksi tunniksi. Eli ne kuivahtivat liikaakin. Päätin sitten upottaa ne oliiviöljyyn ja onkia sieltä muutaman kerrallaan maustamaan leipää tai salaattia.

Minä en ihan hirveästi välittänyt burratasta: ajattelin, että mozzarellaviipale  sellaisenaan leivän päällä ja sen päälle kasattu basilikanlehti ja kirsikkatomaattisalsa olisi yksinkertaista ja suoraan sanottuna parempaa. Miniä sen sijaan oli ihan myyty ja lukivat sitten poikani kanssa ohjetta tarkkaan. Saattaa olla, että heilläkin tarjoillaan tätä lähitulevaisuudessa ruokavieraille.



6 kommenttia:

  1. Ihan varmasti tarjoillaan. Vähintään itsellemme (oli niin hyvää, että menisi omaan napaan helposti koko purkki). Meikäläiseen uppoaa aina kaikki tällaiset sörsselit ja tämäkin sen ihanan voisen vaalean leivän kanssa vei kyllä kielen mennessään. Kiitos hyvistä eväistä!

    - E

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teille voi aina kokeilla uusia ruokia, kun tiedän, että tykkäätte uusista elämyksistä. Vappu meneekin nyt koirien kanssa ja H. hankki itselleen suurta herkkuaan nakkeja ja perunasalaattia:D. Hauskaa vappua teillekin!

      Poista
  2. Mulla meneekin vappu aika omissa oloissa, kun P on tämän ja huomisen illan töissä. Meneehän se näinkin. Ei olisi mitään ihmeellistä toiveissa ollutkaan, kun viikonloppu meni niin juhlallisissa tunnelmissa ja vappukin on näin pöljästi keskellä viikkoa. Hauskaa vappua!

    - E

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. H. viettää vappua työhuoneessaan katsoen Star Trekkiä olutta lipittäen, minä vietän sitä sohvalla tabletin ja telkkarin äärellä. Ehkä avaan sen viikonlopulta jääneen kuoharin.

      Hauskaa vappua kaikesta huolimatta!

      Poista
  3. Teinpä minäkin eilen heti tuota burrataa! Tänään töistä tullessa sitä maistin, ihanaa! Olin varannut myös ranskanleivän. Siitä pannussa itselle hyvän palasen voissa paistin ja muutaman kirsikkatomaatin. Piti oikein itseä pidätellä, ettei aivan liikaa tulisi syödyksi, kun niin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa että tykkäsit! Mahdottoman yksinkertaista ja silti taas jotain uutta. Valitettavan rasvaista myös, joten itseään saa pidätellä.

      Herkästi lihovana kun olen aina yrittänyt välttää rasvaa kuin ruttoa, olen nyt vähän kyllästynyt siihen. Siksi on välillä kivä löträtä voillakin.

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...