lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kamera ja poliisiporo


Nyt tulee vielä muutama vanha kuva, mutta lupaan, että en ota tavaksi. 
Isän isällä oli viime vuosisadan alussa kamera. Niitä ei ihan joka talossa maaseudulla siihen aikaan ollut, ja hyvä puoli jälkipolville on se, että sillä on otettu joitakin tilannekuvia kotoa. Ylimmässä kuvassa nuoripari on ottanut hauskasti kuvan itsestään peilin kautta vuonna 1924. Joku kylänmies on ollut käymässä juuri. 


Tässä on otettu kihlajaiskuva. Kummallakin näkyy yksi sormus ja vaari on kirjoittanut taakse päivämäärän 14.6.1924. Morsian on 24 ja sulhanen 26 vuotta. Kuva on varmaankin otettu pitkällä valotusajalla luonnonvalossa, koska suora päivänvalo näkyy jostakin raosta. Isänäiti Almaa en koskaan ehtinyt tavata, sillä hän kuoli jo vuonna 1945. Lapsista kaksi oli silloin vielä alle kouluikäisiä.


Saanko esitellä: kuvassa on vanhempi konstaapeli ja poliisiporo vuosimallia 1926. Vaarillani oli kyllä autokin, mutta ei kai vielä tuohon aikaan.


Tämän kuvan taakse vaari on kirjoittanut, että hän opettaa "äitille" pulkalla ajoa.

Isä muistaa, että kyllä hän kameran kotonaan lapsena näki, mutta kuvia ei muista isänsä juuri ottaneen. Ei tainnut enää ehtiä. Lapsia tuli seitsemän ja olihan siinä kaksi sotaakin. Kumpikaan isoisäni ei muuten ollut sodassa. 

***
Täällä jälkikasvu kärvistelee flunssassa. Onneksi se tuli vasta loman lopuksi ja ehdin sairastaa ennen töihin menoa. Sitä tuntuu olevan laajasti liikkeellä. 


2 kommenttia:

 1. Tällaisten sukukuvien äärellä menee tutkiessa tunteja. Ja ehdottomasti pitää mukana olla joku joka vielä tunnistaa kuvissa olijat ja tapahtumat.
  Tykkään tällaisista vanhosta kuvista. Siihen aikaan oikein asetuttiin ja tälläiltiin kuvausta varten. Se vaivannäkö näkyykin sitten kuvissa ja niitä miellyttävä katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nykyaikana tulee otettua paljon kuvia, niin eipä niitä kukaan enää katsokaan, olen huomannut. Harvoin tulee katseltua itse tai näytettyä muille tietokoneelta perhekuvia. Sen sijaan ennen kuvat saattoivat olla valmistajan kuoressa tai laakeassa kulhossa pöydällä ja siitä saattoi kylässä oleva napata ne katsottavaksi.

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...