lauantai 15. joulukuuta 2012

Olen tiskirätti, tiedän sen, mutta ylpeä sellainen


Tämä bloggaaja on puristanut viime viikolla itsestään kaiken irti töissä, joten muuta elämää ei ole ollut ollenkaan. Ei varsinkaan blogielämää, sillä nettiyhteys on myös pätkinyt jo kolmisen viikkoa. Nyt siihen on toivottavasti tullut korjaus: parin pitkän puhelun ja asian tutkimisen jälkeen vika löytyi. 

En ole varmasti ainoa, jolla on ollut paljon töitä joulukuussa. Meillä se ruuhka johtuu runsaista vapaista, mikä ei kysyntään kuitenkaan vaikuta. Minun toimeni toista puolikasta ei myöskään ole syksystä asti saanut täyttää, vaan sitä on tehnyt tuttu vakituinen kollega tuntityönä. Joulukuuksi häntä ei saanut palkata minun puolikkuuteeni enää ollenkaan. Kaupungin säästöistä on siis kyse, ei esimiesteni pahantahtoisuudesta. 

Napsautin nämä kuvat kävelyllä satamasta yhtenä aamuna taskukameralla.

Kuten tiedätte, olen jäänyt/joutunut työstäni osa-aikaiselle sairauseläkkeelle pahojen stressioireilujen takia jo neljä vuotta sitten, ja nyt oletus oli, että vedän kuukauden työt yksin kahdeksassa työpäivässä. Eihän se niin mennyt, ja sainkin pyynnöstäni siihen lisää apua kolmeksi päiväksi, enempään ei pystytty. 

Tiedän ja olen nähnyt, kuinka oma esimieheni paahtaa auttamassa siellä sun täällä omien töittensä lisäksi. Mietin, kuinka kauan hänen kanttinsa kestää. Eikä edes hänenkään virkansa ei ole saanut täyttölupaa ja työ saattaa loppua.

Tällä viikolla sekin on nähty, että kaikki työtoverini olivat viideltä vielä töissä, kun työaika oli loppunut neljältä. Alle yhdeksän tunnin en tahdo millään selvitä, vaikka jo kolmen jälkeen rintaa kuristaa. Otan ilta-annokset  verenpainelääkkeitä yleensä jo puoli neljältä kotona, mutta töissä en ehdi  ja muista. Neljältä alkaa tulla jo leijuva olo ja tiedän siitä, että paine on korkealla. Näin tiivistä työtä tein silloinkin, kun 2005 sairastuin ensimmäisen kerran. Hakeuduin silloin työterveyteen, kun ihmettelin, etten jaksa lähteä illalla töistä pois vaan jään istumaan ja tuijottamaan pöytää.


Kauheaa, en halua muistella sitä sen enempää. Nyt on nimittäin tästä päivästä alkaen 
VAPAATA - VAPAATA - VAPAATA 
joulun yli!

Tänään pääsen lopultakin jouluostoksille ja nauttimaan kaupungin tunnelmasta ja ulkona syömisestä. Ulkoilua on myös tilauksessa. Vanhempi poika on kyläilemässä opiskelujensa takia ja häntä on ollut taas ilo katsella.

Ihanaa viikonloppua teille kaikille!18 kommenttia:

 1. Kauhiaa, tätähän työelämä julkisella sektorilla on nykyisin! Työn ei pitäisi tappaa, mutta siltä se kuulostaa, että siihen pyritään. Olen NIIN onnellinen, että pääsin siitä oravanpyörästä pois ja onneksi sullakin vain puolikas. Huolehdithan nyt hyvin itsestäsi, että palaudut, ainakin siltä kuulostaa, ulkona syömistä, nukkumista, hyvää seuraa :) Terveisiä kummipojalle!

  Eikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on taas kaikki hyvin, kun vapaaviikko alkoi. Onneksi sullakin on helpottanut ja saat tehdä vähän rauhallisempaa tahtia kuin ennen:)

   Poista
 2. Ihan karseeta. Hieman samoissa tunnelmissa täällä päässä tänään herättiin. Oli kyse vaan siitä, että kuka lasta ja lapsen etua todellisuudessa ajattelevat, jos virkamiehet vain omaa etuaan ja byrokratiaa puolustavat. Meillä kummallakin puoliskolla, työstä huolimatta, kehittyy ajan myötä myös tunne- ja kiintymyssuhde, varsinkin tukea tarvitseviin lapsiin. Lakia tulkitaan, ei aina lapsen edun mukaan. Myöskään kouluilla käytössä olevassa kolmiportasen tuen mallissa, jossa tukia lupaillaan perusopetukseen, ei noita tukia juurikaan missään näy. Tai näkyy toisinaan, mutta tarpeita on liikaa ja tukia riepotellaan sinne tänne pois lapselta.
  Kaiken tämän keskellä pitäisi sitten muistaa ne omat, opitut rajat ja tehdä työtä sen mukaan ettei itse sairastu.
  Nyt Toivon sinulle isolla T:llä irtiottoa kieppuvista työajatuksista ja mielenrauhaa omille kivoille asioillesi.

  Kommenttilootaa etsin (näkyy kovin pienellä) ja ajattelin ettet edes halua tähän kommenttia.
  Mutta täältä nyt tykitän, kun tämä niin koskettaa ja läheltä liippaa itseänikin. VOIMIA ja iloa joulusi alle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkyykö mullakin loota pienenä? Sulla nimittäin myös näkyy niin pienenä, että saa tosissaan tihrustaa. Ehkä meidän koneet lukee toisiaan jotenkin huonosti;)

   Mutta joo, hirvittää aina lukea, miten vähennetään kouluavustajia ja lisätään samalla kaikki mahdolliset erilaiset lapset sen yhden opettajan harteille luokkaan. Ja rajaaminen ja priorisointi tarkoittaa minunkin työssäni sitä, että sanon jollekin hyvin tutulle asiakkaalle, että sun asiaasi ei muuten hoidetakaan tänään. Tai teidän lapsi jätetään välistä. Eihän se niin toimi.

   Poista
 3. Tiskirättinä täälläkin ;)
  Mainiosta työnohjauksesta käy tämä postauksesi, kiitos! Kuvaamankaltaista työelämää tämä on nykyään meidän monen (etenkin naisvaltaisten alojen) kohdalla. Eipä sitä jaksa työpäivän ja –viikon jälkeen juurikaan mitään. Luovuus ja huumori hiipuvat tällä menolla. Täytyy itse kuitenkin auttaa itseään ja tehdä ratkaisuja miten päästä pälkähästä ja liiallisesta rääkistä. Omalla kohdallani olen suunnitellut alkuvuoden rauhallisemmaksi lomapäivillä. Ja työnantajan taholta on luvissa saada lisäapua – kevennystä työtaakkaani.

  Ihanaa, että pääsit joulutunnelmaan ja nauttimaan kaikesta tuosta hyvästä!
  Onnellista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti suunnitelmasi onnistuu ja saat vähän helpotusta työkuormitukseesi! Kivana tasapainottavana tekijänä on tietysti ihana työyhteisö. Laskettiin, että meiltä ei ole kahteenkymmeneen vuoteen kukaan lähtenyt pois, muuta kuin yksi eläkkeelle ja yksi opettajaksi eli toisiin töihin. Me muut viihdytään hyvin.

   Poista
 4. Reippaasti sitä saa aina joulukuussa ahkeroida ja rättiväsyneenä mennään. Viikko vielä. Onneksi sinä pääsit jo hengähtämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan sitten edes kevenevää joulunalustunnelmaa töihin. Ainakin tulee pitkät pyhät ja lähes viikon loma jouluna!

   Poista
 5. Kylläpäs oli ikävää lukea tekstiäsi. Onneksi joululoma koitti! <3

  Nauti ja lepää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti helpotti, kun tiesi vapaan koittavan.
   Mukavaa joulunvalmistelua sinullekin!

   Poista
 6. Uupumukseen on paras lääke lepo ja rentoutuminen. Työstressiä on nykyään paljon. Raha on vähissä kunnilla ja kaupungeilla ja säästöjä pitää löytyä monelta momentilta.
  Mukavaa ja rentouttavaa vapaata sinulle. Jouluna saada tehdä mitä haluaa tai olla tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin auttaa, etten enää huolehdi asioista, joihin en voi vaikuttaa. Lama siellä, toinen täällä, aina on kunnan rahat tiukalla.
   Onneksi tulee joulu!

   Poista
 7. Toivotan sinulle rentouttavaa ja hyvin ansaittua lomaa! Mulla on paukkunut saldotunnit syksyn mittaan yli eli toista viikkoa tehtyjä tunteja on sisällä. Eiköhän tämä hiipivä taantuma ennen pitkään hiljennä tahtia...? Mikään muu ei sitä mäytä tekevän. Mulla on edessä viikko vielä töitä. Sitten alkaa kahden viikon loma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kahdessa viikossa ehtii jo kunnolla rentoutua ja unohtaa työasiat! Ja viikonloppuna ehtii valmistella jouluruokiakin sopivasti.
   Rauhallista viikkoa!

   Poista
 8. Kiitoksena taas hyvästä ohjeesta (Omenahyve) vinkkaan, että olemme systerin kanssa julkaisseet netissä ruokakirjan, josta saattaa olla sinulle iloa... leppoisaa lukemista, ruokaohjeita ja paljon kuvia vapaalla ollessasi surffailtavaksi.

  http://www.satokangas.fi/Keittio/Vuorotellen/index.html

  Levollista joulunaikaa! Iloa ja valoa ensi vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Reija, kirja on ihana! Varsinkin kuvien kohdalla huokaisin monta kertaa syvään, niihin kuviin ikäänkuin sukelsi sisälle hienoon maisemaan. Talvikuvat varsinkin saivat onnelliseksi. Arvasin että ne ovat sinun kädenjälkeäsi.
   Saaristolaisleipää tekisi mieli heti kokeilla, en ole tehnyt sitä koskaan itse.

   Poista
 9. No ei tosiaan hyvältä kuulosta. Sama virsi täälläkin: ennen joulua on aina ruuhka vaikka kuinka rajaa. Tulin töistä puoli yhdeksältä illalla, hirmuinen herpes nousi huuleen, uni loppui kesken ja nyt istun koneella viideltä valvottuani jo kolmatta tuntia. Aamulla on päivystysaika hammaslääkäriin kun paikka jäi joulukadun herkulliseen sokerimanteliin. Vielä kaksi päivää ja loma alkaa minullakin. Toivottavasti sinulla jo paine on helpottanut viikonlopun aikana. Ei oteta joulustressiä!
  Meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi hertsyykkeri, on vielä huonoa onnea yhdistyneenä muuhun kiireeseen. Mullakin on yksi paikattu takahammas lohjennut ja sehän piti sitten paikkauksen jälkeen parin vuoden päästä poistaa kokonaan, kun oli halki juureen asti. En sitten viitsinyt teettää sinne nastahammasta, kun yli kahden tonnin hinta tuntui liian kovalta säästää. Onneksi ei näy.

   Jospa ensi yönä nukuttaisi paremmin, sauno vaikka ensin:)

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...