tiistai 30. lokakuuta 2012

Samettista maa-artisokkakeittoa


Olen lukenut Gloriaa alusta asti ja nyttemmin kyllästynyt jo monta kertaa ja lopettanut lehden tilauksen. Ostanut välillä ja kyllästynyt taas. Nyt oli pakko taas langeta ja tällä kertaa numero olikin hyvä ja kiinnostava. Ehkä pitää taas tilata lyhyt pätkä, että saan Glorian kuudennen ruokakirjan: ne ovat  varsinaisia herkkujen aarrearkkuja, joista löytyy sopivaa tarjottavaa eri tilanteisiin.


Helena Karihtala esitteli marraskuun lehdessä muutamia herkkuruokiaan ja ensimmäisenä oli maa-artisokkakeitto. Päätin keittää sen sunnuntain alkukeitoksi, koska en ollut aiemmin tohtinut muhkuraiseen juurekseen koskea. No, kuoriminen ei sitten ollut kuitenkaan niin hankalaa kuin luulin, enkä sitä enää välttele. 


Pehmeä maa-artisokkakeitto 
1 kg maa-artisokkia
3 keskikokoista salottisipulia
2 jauhoista perunaa (rosamunda)
2 rkl voita
1 l kasvislientä
1/4 tl valkopippuria
1 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
Lisäksi
8-12 tuoretta kampasimpukkaa
4 siivua parmankinkkua
tryffeliöljyä 
Kuori maa-artisokat ja perunat kylmään veteen odottamaan. (Kuorimisessa menee hiukan aikaa, varaa kunnon musiikkia!) Kuullota sitten pilkotut salottisipulit kattilassa voissa, lisää silputut juurekset. Kypsennä hetki ja lisää joukkoon osa kasvisliemestä. Keitä puolisen tuntia ja lisää välillä loputkin liemestä keiton joukkoon. Soseuta keitto. Lisää valkoviini ja kerma ja kiehauta. (Ohjeessa sanotaan, että kerma pitäisi vaahdottaa. Ehkä juhliin, käytin nyt kevytkermaa.)
Jos haluat juhlia, paista keiton koristeeksi kampasimpukoita nopeasti voissa, mausta sormisuolalla ja mustapippurilla. Paista tai grillaa myös parmankinkkuviipaleet keiton päälle. Tryffeliöljy koristaisi keiton pintaa myös kauniisti.


Kuvasta näkyy, että kampasimpukoita ja tryffeliöljyä ei ollut, mutta rapeaa parmankinkkua murennettiin sitten pinnalle siitäkin edestä. Keittoonhan ei tullut suolaa, joten kinkku toi piristävän suolaisen lisän pinnalle.

Maku oli hyvin pehmeä ja koostumus samettinen. Olin jättänyt desin-kaksi liemestä lisäämättä ja siivilöinyt vielä keiton ennen tarjoilua. Seuraavana päivänä söin  samaa keittoa töissä eväänä ja maku oli vielä parempi, varsinkin kylmänä.

12 kommenttia:

  1. Nam! Tämän reseptin otan talteen. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen juureskeitto on mitä ihanin talviruoka, arkeen ja juhlaan:)

      Poista
  2. Maa-artisokkakeitto on yksi suosikkini! Tosin en ikuna oo laittanut valkoviiniä enkä noita hienoja lisäkkeitä, mielestäni maku on niin herkkä ettei se niitä kyllä kaipaa ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitto maistui minustakin hyvältä soseutuksen jälkeen ihan sellaisenaan, kun en ollut vielä lisännyt mitään muutta. Ihmettelin, että se ei kaivannut edes suolaa, eikä sitä lisättykään muuten kuin kana/kasvisfondin mukana. Desi valkoviiniä maistui lievästi, vaikka annoksia tuli kuusi.

      Poista
  3. En ole koskaan kokeillut maa-artisokkaa ja tästä voisi aloittaa. Tykkään Helenan tyylistä ja tämäkin keitto on tyylikkään yksinkertainen. Kokeilepa muitakin Helenan ohjeita ja raportoi meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään Helena K:n aikuisesta ja selkeästä tyylistä. Yhtenä ruokana oli entrecôte-pihvit, joita olen jo pitempään aikonut kokeilla. Kaikki niitä niin kehuvat:)

      Poista
  4. Keitto on hyvää. Kuoriminen on hidasta, mutta olet ollut kärsivällinen ja hyvää jälkeä on tullut.
    Maa-artisokista valmistin tänään kohokasta siikafileiden kumppaniksi. Käy hyvin perunan tilalla, olen pysynyt perunattomassa taloudessa jo kuukausia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohokas on minulle vielä ihan tuntematonta maaperää, en ole koskaan edes syönyt. Ravintoloissa sitä ei juuri ole tarjolla eikä ole kukaan muukaan tarjonnut. Pitänee itse opetella, olen varma, että on herkullista:)

      Poista
  5. Pidän maa-artisokkien mausta niin paljon, että en laita sekaan perunaa, viiniä enkä kermaakaan. Jos tarjoan muille, lorautan joukkoon tilkkasen kermaa ja päälle avokadoyljyä. Noita pekonipaistoksia taidan kyllä kokeilla seuraavalla kerralla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavalla kerralla maistankin keittoa ihan sellaisenaan, ennen lisäyksiä. En tiedä, mikä noitten perunoitten funktio on, kun kuitenkin on kilo artisokkaa.

      Poista
  6. Tuota tätyy kokeilla, näyttää hyvältä.

    Tein vähän aikaa sitten mustista torvisienistä ja maa-artisokasta keiton, jota suurustin kanttarellituorejuustolla. Harvoin olen ollut itse tekemääni keittoon niin tyytyväinen!

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...