perjantai 26. lokakuuta 2012

Hoidetaan tai ei

Vanhan purjelaivan ankkuri museon edessä
Hyvin hoidetut puistot ovat ilo kaupunkilaisen silmälle. Ilo myös satunnaiselle kävijälle, kuten meille Oulussa. Siellä kukkaistutukset ovat vuodesta toiseen suuria ja upeita, nurmikot leikattuja ja viheralueet siistejä. Meillä Jyväskylässä puisto-osaston määrärahoja on varmaankin tasaisesti vähennetty joka vuosi, sen voi päätellä isoista hoitamattomista alueista. Varsinaisia puistojahan meillä ei monta olekaan -eikä tietysti tarvitsekaan olla, melkein metsän keskellä kun sisämaassa asutaan. Keskusta sentään hoidetaan, mutta muualla rehottaa. Harmittaa kaikki sotkuiset pusikot ja niittämättömät tienreunat. 
Ennen palkattiin opiskelijoita kesäksi siistimään pensaita, ajamaan nurmikoita ja niittämään syksyllä. Siellä aloitteli omakin mieheni akateemista uraansa. Tuntuu hullunkuriselta, että korkean elintason maassa ihmistyön hinta on liian korkea, että voitaisiin siistiä kadunvarret esikaupungeissakin.


Kunnostauduin itse sen verran, että sain yhtenä kauniina päivänä siistittyä kukkapenkit ja heitettyä kesäkukat pois. Kaivoin myös kaksi pussillista tulppaaninsipuleita maahan. Viime vuonna se jäi tekemättä ja kukkia oli  sitten alkukesästä vain muutama. Syyskukkia en nyt ehtinyt hankkia laatikoihin, ensilumihan satoi jo. Nyt kaivetaan lyhtyjä esille.Kaikki kuvat vielä Oulusta.

6 kommenttia:

 1. Säästölinja on vähän joka paikassa. Eivät kasvitkaan kestä vuosikausien laiminlyöntiä. Melkoisia pusikoita noista lopulta tulee reunamien puistoalueista. Nyt jäi kyllä kotipihakin aika kuntoon kun tämä talvi pääsi "yllättämään"!

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pusikoita tulee, alkaa kasvaa pientä puutakin äkkiä. Hoidettu ja kaunis ympäristö on myös iso valtti paikkakunnalle. Katselin vasta miehen kotikylän(nykyisin tietysti kaupungin) hoidettua ympäristöä iloisena, kun aikanaan tutustuessamme se näytti silmissäni kamalalta takapajulaltaja takapihalta!

   Poista
 2. Joo, ei niillä siellä kaupungilla ole enää vuosiin ollut ylläpitoon rahoja. Senhän näkee Harjun kunnosta! Puhuvat luonnonmukaisuudesta.... Rakennettujen viheralueiden hoitamatta jättäminen ei ole luomua. Piste!
  Jyväskylän viheraluepolitiikka on mennyt alas kuin kissanhäntä sen jälkeen kun sieltä lähti viimeinen kaupunginpuutarhuri, tai siis kun se virka lakkautettiin ja työt jaettiin useammalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonmukaisuus on siis hoitamattomuutta. Erilaisia luonnontilaan jätettyjä metsäplänttejä täällä riittääkin. Esimerkiksi Tourujoen laakso on minusta kauhea ryteikkö, jota pitäisi jotenkin hoitaa. Se sijaitsee sentään keskellä kaupunkia. Sinänsä se on ihana lehtometsä, jossa voi kuunnella linnunlaulua ja kuvitella olevansa keskellä satua:)

   En tiennytkään, että täällä ei ole enää kaupunginpuutarhuria.

   Poista
 3. Tykkään aina katsella näitä sun Oulu-kuvia. Monesti olen liian lähellä nähdäkseni kaikkea sitä, mitä sinä taas näet. Avaat tavallaan silmäni uudelleen omalle kaupungille.

  Kyllä puistojen ja viheralueiden hoito on täälläkin rempallaan aina välillä ja toisin paikoin. Talvikunnossapitokin vaihtelee. Olen kuitenkin enemmän tyytyväinen kuin tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on, että joku ulkopuolinen näkee erilaisia asioita kuin vakituinen asukas. Omaa ympäristöään ei ehdi oikein huomatakaan, kun arksissa touhuissaan kulkee. Siksi minullakaan ei ole paljon kuvia Jyväskylästä, täällä on pari kaunista paikkaa ja ne on jo kuvattu;)

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...