torstai 20. syyskuuta 2012

Kaupungilla


Sattuneesta syystä kuljeskelin tänään kaupungilla kamera kourassa. Enkä muuten ollut ainoa: vaikka kamerakurssimme tehtävänä on nyt katukuvaus, eivät kolme muuta naista olleet sieltä kotoisin. Siellä sitten zuumailimme kanssakulkijoita. Siis sen minkä kehtasin, jos kehtasin ollenkaan. Vaatii yllättävän paljon kanttia ottaa kuva vastaantulevasta vieraasta ihmisestä!


Tämä skootteri ei pannut yhtään  vastaan eikä heittänyt uteliaan ihmettelevää silmäystä. Minä ihailin sen naisellista muotoilua ja aprikoin, miltä tuntuisi ajaa sillä. En ole koskaan ollut minkäänlaisen mopon kyydissä.


Vaihteleva pilvisyys toi yllättäviä ongelmia. Tai ei tietenkään mitään yllättäviä, vaan ihan ilmeisiä, minä en vaan muistanut vaihdella säätöjä samaa vauhtia kuin pilvet vilahtelivat auringon editse. Onneksi ei sentään satanut ennen kuin illalla. Niinpä nämäkin kuvat on sitten otettu päälle unohtuneilla suurilla ISO-arvoilla ja linssin päälle unohtuneen polarisaatiosuodattimen kanssa. Ihme että onnistuivat näinkin hyvin. Väreihin se suodatin toi varmaankin syvyyttä.


Tällainen ihana pulla-auto on ilmestynyt torille entisen kauppa-hallin eteen. Lisää tällaista!
18 kommenttia:

 1. Olipa mukava tunnelma kuvissa. Kiva tuo mosaiikkimaisesti maalattu "pötkö", lienee betoniveistos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pötkö on matomainen betoniporsas, joka on päällystettu italialaisilla mosaiikkilaatoilla. Laatoituksen on suunnitellut taitelija Marja Kolu. Väritys on ihanan voimallinen, ja se korostuu oikein tuollaisella pilvisellä hetkellä:)

   Poista
 2. Määkin välttelen vieraisiin ihmisiin zoomailua, vaikka joskus havaitsee jonkin hyvin kuvauksellisen tilanteenkin. En tykkää myöskään siitä, että minua kohti zoomaillaan.
  Muuten kaupunkitilaa on mielenkiintoista tarkkailla ja kuvata. Aika herkullisen näköinen pulla-auto. Taisi tarttua jotain mukaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuten tarttunut! Osasin kerrankin välttää kiusauksen, oikeastaan vain siksi, että odottelin asiakkaita tiskille kuvattavaksi.

   Seuraavilla kerroilla uskallan olla vähän nopeampi ehkä, nyt moni hauskannäköinen kävelijä tai pyöräilijä ehti mennä ohi, ennen kuin sain päätettyä, kehtaanko vai en:)

   Poista
 3. Minulla on sama ongelma vieraiden ihmisten kuvaamisessa. Julkisella paikalla kai saa vapaasti kuvata, siis myös ihmisiä, mutta jos selvästi kuvaa yhtä ihmistä tai pientä ryhmää, niin pitäisikö kysyä lupa? Ihmisistähän saisi kuvauksellisia otoksia, mutta loukkaantuvatko he, esimerkiksi jos kuvaa kadulla suutelevaa paria tai pientä rähinöintiä? Olen liian arka noin vain lähestymään vieraita ihmisiä. Jos ne vaikka suuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, julkisella paikalla saa vapaasti kuvata Suomen lain mukaan, kertoi kurssimme opettaja. Ainoastaan kaupalliseen käyttöön pitää olla ihmisen lupa. Jos suutelee toista kadulla, pitäisi tietää, että ihmiset näkee, eikö vaan. Kuvaamisesta voi tietysti närkästyä, vaikka suomalaiset eivät ehkä herkästi sanoisikaan mitään. Pitkällä putkella kun ottaa, voi aina olla kuvaavinaan rakennuksia;)

   Poista
 4. Samat ongelmat minullakin: en kehtaa, uskalla, viitsi (?) kysyä lupaa saada kuvata kaupungilla näkemiäni kiinnostavantuntuisia vastaantulijoita, enkä myöskään kehtaa kuvata kysymättä lupaa. Jos ne vaikka suuttuu, kirjoittaa Ina tuossa yläpuolella ja minä tässä duettona samaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan: ihminen ei kaupungilla voi tietää, kuvataanko tässä juuri minua vai koko katua tai vaikka kaupunkinäkymää laajakulmalla. Vähän pitemmällä zoomilla ei paljastu ihan heti, mutta ei toisaalta ehdi huomatakaan tarpeeksi nopeasti jotakin persoonallista ihmistä.

   Poista
 5. Onneksi meilläpäin ei ole näkynyt tuollaista pulla-autoa. Olisi turhan suuri houkutus...
  Kamerakurssilaisena on varmasti kiva käydä zoomailemassa. Itsellä ei tänänäkään vuonna ollut aikaa ja voimia osallistua sellaiseen. Mutta ehtiihän sitä - kai...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi loistava idea pyörittää pulla-autoa kotileivonnaisineen vähän jäätelöauton tapaan. Myisi niin kauan kuin tavaraa riittää. Kaipaan täällä persoonallisia leivonnaisia, ei noita kauppojen bulkkipullia. Mutta toisaalta, meillä arvostetaan itse tehtyä, kun vieraita kutsutaan. Se maistuu parhaalta ja on tuoretta.

   Kyllä sinä vielä joskus ehdit kamerakurssillekin, jos se tuntuu kiinnostavalta. Se on totta, että elämään ei kertakaikkiaan mahdu kerralla kovin monta muuta asiaa työn lisäksi.

   Poista
  2. Meillähän kiersi joskus pulla-ja leipäauto, kuski soitti ovikelloa ja kysyi mitä laitetaan.. Pullaahan sitä tuli ostettua useammin kuin terveellistä olisi, mutta toki oli mukava saada tuoreet sämpylät kotiovelle. Ei tainnut kannattaa, loppui aikanaan.

   Eikka

   Poista
 6. Ulkomailla on vähän helpompi kuvata ihmisiä kuin täällä tutuissa maisemissa. En kyllä minäkään läheltä ja suoraa tohdi kuvata ulkomaillakaan ihan samoista syistä kuin muutkin kommentoineet.Täytyisi varmaan joskus pyytää joku tuttu kuvattavaksi Sellinen, joka ei jäykisty kameran edessä. Itse olen kyllä juuri sellaista jäykistyvää tyyppiä.
  Meillä on muuten autotallissa kaunis punainen skooteri, miehen tyttären peruja. Ei raaskittu siitä luopua kun tytär muutti Turkuun. Ajattelin ensi keväänä ottaa sen itselleni käyttöön työmatkoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko jo kokeillut skootterilla ajelua? Olisi ihana juttu tuollainen punainen menopeli, sillä hurauttaa nopeasti töihin eikä tule yhtään hiki:) Nuorena seitkytluvulla ihmettelin Keski-Euroopassa, kun nunnatkin ajelivat skootterilla hunnut ja helmat liehuen!

   Katukuvaus vaatisi paljon harjoittelua ja ajan viettämistä kadulla. Ei ehdi ihan vartissa tulla kovin paljon värikkäitä tilanteita eteen. Rohkeus luultavasti kasvaa sitä mukaa, kun kuvaa ja huomaa, ettei käy kuinkaan. Harmi vaan kun järkkäri on niin painava isomman linssin kanssa; ei mene käsilaukkuun.

   Poista
 7. Kuvat voisivat olla otettuja jostain ihan muualta; Espanjasta, Italiasta.. Värikästä ja erilaista kuin harmaa betoni, joka tuntuu vallitsevan täällä. Tai ehkäpä olen just nyt vaan kyllästynyt keskustamaisemiin.

  Mukavaa viikonloppua!

  Eikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli muuten aika värikkäitä ihmisiäkin nyt, kun ihan sillä silmällä olin katsomassa. Näkyi värikkäitä pyöriä ja tosi hauskasti pukeutuneita nuoria niitten selässä. En millään ehtinyt ottaa kuvaa juuri parhaista! Värikkyys on tosiaan nyt muotia vaatteissa. Lankesin itse Marimekon villakankaiseen turkoosiin tunikamekkoon...

   Poista
 8. Upeat kuvat!

  minä en pysty ottamaan kaupungilla ollenkaan kuvia vieraista vastaantulijoista.. Ehkäpä sellainen 'vääränlainen häveliäisyys' on esteenä. Pitäisi oppia tuosta pois. Kuvista tulee autioita katunäkymiä, kun odottelen kiltisti kulkijan (kulkijoiden) ohittavan minut. Suuressa joukossa kuvaaminen on pikkuisen helpompaa, mutta sekin arveluttaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joistakin näkymistä tulee parempia ilman ihmisiä. Mutta tuo pulla-auto minusta suorastaan huutaa asiakkaita, ja onneksi niitä tulikin ja sain myös kivoja kuvia ostotilanteista. Keräsin kyllä rohkeuteni, että uskalsin. Mutta uskon, että harjoituskertojen myötä uskaltaa ja kehtaa.

   Poista
 9. Ihana pulla-auto!
  Haluaisin pulla-auton, leipäauton ja vihannesauton torille!
  En niitä iänikuisen samoja myyjiä, joilla on ne iänikuiset samat tuotteet myynnissä.

  Toisaalta kauppahallissa on ihana Jaanan puoti, josta saa superhyviä omenamunkkeja ja puolukkapullia. On vaan mentävä heti aamusta, jos haluaa päiväkahville pullat.

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...