Mikä ruoka tulee ensimmäisenä mieleen, kun pihlajanmarjat punertuvat, maasta nousee sieniä ja ilmassa tuoksuu aamun kirpakka kosteus? Minun suussani alkaa maistua kaalilaatikko, pitkään uunissa haudutettu perinneherkku. Ja sen kylkeen pitää saada puolukkaa.
Ostin kaalinpään ja naudanjauhelihaa, mutta päätin lisätä joukkoon pakasteesta vielä paketillisen karitsaa. Riisin tilalle kypsensin tällä kertaa pari desiä rikottuja ohrasuurimoita kasvisliemessä. Olivat niin hyviä, että käytän niitä jatkossakin. Tähän asti olen keittänyt niitä vain koirapuuroon...
Hauduttelin ensin kaalia ja sipulia isolla pannulla ja kaadoin ne sitten ohran joukkoon, kun nestettä oli vielä jäljellä. Paistoin lihat mukaan ja maustoin siirapilla, suolalla, pippurilla, meiramilla ja basilikalla. Tällä kertaa kaadoin joukkoon noin 3 dl kevytkermaakin, luin sen Yhteishyvän ruokaliitteestä, ei nimittäin olisi muuten tullut mieleenkään. Kerma toi mukavaa pehmeyttä ja nestettä tietysti.
Siskon anopilta olen oppinut tavan peittää kaalilaatikko tomaattipyreellä ja tomaattiviipaleilla. Ovat mielettömän hyvän makuisia uunista tultuaan ja sopivat kaalin makuun. Tosin silloin ei kaipaa puolukkaa, ne ovat jotenkin eri makumaailmaa tomaattipyreen kanssa, ja siksi käytinkin tomaattia vain osaan.
Väittelin kerran yhden ystäväni kanssa puolukkahillon ja -survoksen paremmuudesta. Minä tietysti puolustin makeaa ja hän hapanta vaihtoehtoa, kumpikin mieltymystensä mukaan. Hän toi sitten kylmiöstä maistettavaksi kumpaakin vierekkäin, ja kyllä vaan kevyesti makeutettu puolukkasurvos maistui minunkin suussani paremmalta ja ehdottomasti raikkaammalta.
Kun puolukoita ei nyt pakasteessa ollut enää/vielä, ostin yhden pussin pakastepuolukoita ja murskasin ne hillon sekaan fifty-fifty. Tämä menee meillä ihan täydestä. Näin teen aina vadelmahillonkin pannukakulle.
Oli haikean hyvää, juuri sellaista lohturuokaa. Ihan sopivaa tällaisen flunssaviikon päätteeksi. Meitsillähän ei mene koskaan ruokahalu edes sairastaessa.
Kaalilaatikko on hyvää! Ja kaalikääryleet ja kaalipiirakka. Puolukka kuuluu kaalikääryleisiin ja -laatikkoon ilman muuta, mutta ideaasi - tai siis siskosi anopin ideaa - tomaatista täytyykin kokeilla.
VastaaPoistaKaalipiirakasta minulla puuttuu hyvä ohje, kun en enää voitaikinaa tohdi käyttää. Olen parikin kertaa tehnyt kuivan taikinan. Onko sulla hyvää ohjetta?
PoistaKaaliruuat ovat hyviä ja kyllä niitä on tullut väsättyäkin. Kaalikääryleet on vielä tekemättä. Joku päivä pitää niitäkin tehdä.
VastaaPoistaHerkulliselta näyttävät laatikot uunipellillä.
Minä en ole kuuna päivänä tehnyt kaalikääryleitä, tuntuvat ihan liian työläiltä. Mutta ehkä tässä vielä joskus riittää kärsivällisyyttä siihenkin, tylee varmasti vielä parempaa kuin ostetuista. Ne ovatkin ihan ikioma herkkuni, mies ei niistä perusta.
PoistaVesi herahti kielelle <3
VastaaPoistaPuolukkasurvos kuuluu kaaliruokien seuraan ehdottomasti.. Tuo ohran käyttö sattuikin somasti: itselläni on juuri paraikaa ohrapuuro uunissa muhimassa, jälkkäriks tai/ja iltapalalle... Olen ihastunut ohran makuun ihan tässä muutamia viikkoja sitten. Hyvä vaihtoehto riisille!
Ohrapuuro uunissa on valtavan hyvää! Tosi harvoin on tullut tehtyä ja silloinkin kokonaisista ohrasuurimoista. Nyt olen ostanut koiranruokaan rikottuja ja ne olivat helppokäyttöisiä ja hyviä. Vielä pitää kokeilla lisäkkeeksi:)
PoistaKaalilaatikko on ihan lempiruokaani, varsinkin ohrasuurimoversiona. Lapsesta asti olen sensijaan vieroksunut sen kanssa tarjottua puolukkaa, oli se missä muodossa tahansa. Muuten kyllä tykkään puolukasta, onnistuinkin jo ostamaan torilta syksyn ensimmäiset ja söin ne ihan sellaisenaan.
VastaaPoistaNämä mieltymykset ovat mielenkiintoisia. Tiettyjä marjahilloja ja hyytelöitä on totuttu syömään tiettyjen liharuokien kanssa.
PoistaPuolukat alkavat kypsyä, keräsin hiukan jo sieniretkellä. Siis tosi hiukan.
Kaalilaatikko-nyt meillä lähtee meiramit mukaan, että saadaan sitä tuolla toisaallakin. Tosin lapset pitää vielä opettaa syömään tätä herkkua..
VastaaPoistaVaikea kuvitella, miltä suomalainen perinneruoka maistuu teillä kotona, siis lapsille. Maistuuko se Suomelta ja sukulaisilta vai oudolta ja väärässä paikassa olevalta:)
PoistaAah, kaalilaatikkoa! Kuulostaapa hyvältä tuo sinun versiosi. Kerran tänä kesänä tuli tehtyä kaalilaatikkoa, onnistui ja oli nautinnollista. Lisukkeena äitini tekemää taivaallisen hyvää puolukkahilloa.
VastaaPoistaÄidit tekee hyvää puolukkahilloa ja hyviä suolakurkkuja:)
Poista