sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Bouillabaissea perjantaina


Nuoripari tuli vaihteeksi Helsingistä viikonlopun viettoon tänne. Kyselin töissä  toisilta vinkkejä perjantain ilta-aterialle, kun oma pää löi ihan tyhjää. Bouillabaisse ja itse leivottu leipä oli hyvä ehdotus ja sen päätin pitkästä aikaa toteuttaa. 

Eihän siinä tohinassa tullut sitten yhtään kuvaa keitosta otettua, havahduin vasta jälkiruokavaiheessa. Eikä tämä siis  voi olla mikään virallinen ruokapostaus, kunhan omaksi ilokseni kirjoittelen. Etsin aluksi sopivaa ohjetta ja päätin yhdistää Pastanjauhajien ja Hesarin ohjeet. 

Kalaa ostin vajaan kilon, merilohta ja haukea (ei  hyvä valinta, oli sitkeää, olisi pitänyt ottaa kuitenkin kuhaa, mutta kun kalatiskin mies suositteli haukea), ja kuorelliset sinisimpukat korvasin pakastetulla äyriäismixillä. Joka tapauksessa keitosta tuli erinomaisen hyvän makuista, minkä testasin vielä lauantai-iltana syömällä loput herkullisesta liemestä ihan sellaisenaan. Maistui todella hyvältä! Jos olisin tehnyt omasta päästäni Välimeren kalakeiton, en olisi tullut laittaneeksi sellerinvarsia tai kokonaista fenkolia. 

Keiton kanssa tarjottavan herkullisen aiolin ohje löytyy täältä. Valkosipulimajoneesin tekaisi todella ihan kädenkäänteessä ja se kyllä kannatti, se kertakaikkiaan kruunasi maun.

Leivän tekemiseen ei ollut aikaa, mutta kun kuumentaa kaupan leivontapisteestä ostetun tuoreen leivän, saa melkein itsetehtyä, eikö saakin?


Jälkiruoka on kotoisin Foodoon Alexilta, helppotekoinen ja nopea, ja  sitä on tehty ennenkin. Valmistuu sopivasti muun ruoanlaiton ohessa. Kannattaa aloittaa tästä, koska annos saa hyytyä laseissa pari tuntia.

Rahkapannacotta ja mango-passiogéle 4-5 annosta 
3 dl maitoa (rasvatonkin käy)
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 liivatetta
2 dl sitruunarahkaa tai rahkaa ja puristettua sitruunamehua 
1 prk vauvan mangososetta tai reilu desi mangososetta
2 passiohedelmää
1 tl sokeria 
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna sillä aikaa maito ja sokerit kiehuvaksi (mikrossa) ja lisää joukkoon puristetut liivakot. Sekoita hyvin. 
- ANNA JÄÄHTYÄ HUONEENLÄMPÖISEKSI. Sekoita vasta sen jälkeen rahka maitoseoksen joukkoon. 
- Kaada annoslaseihin ja hyydytä jääkaapissa pari-kolme tuntia.
- Halkaise passiohedelmät ja kaavi niiden sisus mangopyreen joukkoon. Mausta tarpeen mukaan sokerilla ja kaada seos hyytyneen pannacottan päälle. 
Tää toimii.







6 kommenttia:

  1. Kiva laittaa välillä jotain erilaista ruokaa ja mikäs se parempi syy kuin nuorenparin vierailu. Omalle pienelle porukalle helposti laittaa aina niitä samoja, helppoja ja nopeita aterioita. Joskus on hyvä kokeilla muutakin.

    Itse tykkään hauesta, mutta vain tuoreena, voissa pannulla paistettuna perunamuusin kanssa. Eikä kovin usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienellä viilauksella tästä saisi todella gurmeeta, mutta nyt riitti tekemistä näinkin. Työpäivän jälkeen kun lähtee kauppaan ja tekee illallisen ja järjestelee räjähtäneen kodin kuosiin, ei jaksa enää hifistellä.

      Poista
  2. Kalakeittoa pitäisikin joku päivä keittää. Kuulosti oikein makoisalta tuo versiosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kala houkuttelee kovasti, ja onneksi tarjontaa on hyvin. Liha on jäänyt ihan taka-alalle, vaikka juuri nyt tekisi mieleni ihan tavallista makaronilaatikkoa. En ole saanut ainakaan vuoteen. Sen meillä tekee mies, ainoan bravuurinsa.

      Poista
  3. Pannacotta näyttää herkulliselta, täytyy kokeilla!

    Aioli ja majoneesi ovat jostain syystä täysin mahdottomia minulle, juoksettuvat aina...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ei voi juoksettua enää, jos teet sauvasekoittajalla samanlämpöisistä aineksista. Sauvasekoittajalla tulee ehkä tuhdimpaa, ainakin jos kitsastelee öljyn kanssa. En jotenkin pysty millään kaatamaan kaikkea sitä määrää sataprosenttista rasvaa majoneesiin kuin mitä ohjeessa lukee;)

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...