sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Appelsiinin makuinen kahvikakku


Tämä kakku ei sitten ole mikään täytekakku, vaikka vähän siltä näyttääkin. Eikä myöskään kosteanmehevä suklaakakku, vaikka näyttää vielä enemmän siltä, vaan kahvikakku. Kuivahko siis, mutta erittäin maukas ja vielä nopea tehdäkin. Ainakin jos lukee ohjetta kunnolla eikä tyri.

Bongasin tämän isänpäiväkakun muuten Maku-lehden Facebook-sivulta. Tässä alkuperäinen ohje.



Kaapissa oli kolme irtopohjavuokaa. Piti olla 24-senttinen, mutta käteen tuli nyt kuitenkin näköjään 22-senttinen. Kakusta tuli siis korkea, mikä tarkoitti pidennettyä paistoaikaa, ja vielä toisenkin kerran pidennettyä. Meni ainakin puoli tuntia uunissa, vaikka ohjeessa luki 10 minuuttia! Ylipaistettu oli.


Appelsiininen mokkakakku
Voiteluun
1 rkl voita tms. ja 1 rkl korppujauhoja

Pohja
2 appelsiinia
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl juoksevaa margariinia (rasvaa 80 %) tai sulatettua voita
(ruokalusikallisen konjakkia tai sitruslikööriä) Laitoin Grand Marnieria

Kuorrutus
2 1/2 rkl voita
[3 rkl kahvijuomaa] ei maistunut ollenkaan, lisäsin siis yhden espresso-annospussin ja ruokalusikallisen vielä sitä Grand Marnieria
3 dl tomusokeria (kaakao)
2 rkl kaakaojauhetta
Koristeluun 2 tl koristerakeita tai muuta koristetta
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi (Ø 24 cm) irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoka ja jauhota se.
Pese appelsiinit hyvin. Raasta kuorta talteen 2 tl. Purista mehua 1½ dl. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon kaakao- ja leivinjauhe sekä appelsiininkuoriraaste.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kuivat aineet vuorotellen mehun ja margariinin kanssa taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
Paista 200 asteessa 10–15 minuuttia. Meillä ei kyllä riittänyt.
Jäähdytä pohja ja siirrä se tarjoilulautaselle. Sulata kuorrutuksen rasva kattilassa. Lisää muut aineet. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä hetken aikaa. Levitä kuorrutus pohjan päälle. Koristele nonparelleilla tai raastetulla suklaalla. 


Nauti hyvässä seurassa kerma- tai vaniljavaahdon kanssa päiväkahvilla.


Taikina oli hyvää, voimakkaasti appelsiininmakuista. Kuorrutuksessa toimisi varmasti paremmin aito suklaa, mutta näitä aineita nyt on helposti kotona saatavissa.



Ai söinkö itse? Söin tietenkin, ja söin vielä pakastimesta tänäänkin. Luultavasti sieluni ei saa rauhaa ennen kuin kaikki on loppu.


4 kommenttia:

  1. Voihan suklaakakku, minkä sielunviettelyksen teit! Onneksi olen laiska leipomaan. Kävisi juuri noin, ei rauhaa ennen viimeisen murun katoamista parempiin suihin :)

    Pitää ruveta kuitenkin jouluksi miettimään suklaista kakkua, tuo Baileys- kakku se vois olla, mutta se ei kai käy autoileville eikä lapsille?

    eikka

    VastaaPoista
  2. Eikka, koko kakkuun upotetaan vain 30 ml Baileys-likööriä, joten ei se tunnu autoilijan eikä edes pikkulapsen veressä missään, jos yhden palan kerrallaan syö. Mutta rasvan määrää ei passaa laskea, se on hirveä, maku taas järkyttävän ihana!

    VastaaPoista
  3. JOko on rauha sielullasi?
    Tuota on melkein pakko kokeilla,
    tytär jätti kakkunsa leipomatta,
    kun äiti huiteli ties missä. Joten...

    VastaaPoista
  4. Rouva K, jos teen tuota kakkua vielä uudelleen, teen sen ohuemmaksi isoon vuokaan ja paistan todella vähemän aikaa;)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...