Koti ja keittiö -lehdessä oli hyvännäköinen kakku, ja kun aineksetkin näyttivät houkuttelevilta, päätin kokeilla. Kyllä kannatti! Oli muuten niin mehevä kakku, että siitä piti maistaa heti pari palaa, kuten kuvasta näkyy, ja jokainen sunnuntailounaan syöjä kehui sitä vielä erikseen. Mies pyysi saada syödä loput aamukahvilla, ja sitä ei usein tapahdu. Ei muka välitä makeista jne. Tai sitten kakuista ei ole enää mitään jäljellä...No, jos kokeilet tätä ohjetta, ei teilläkään jää seuraavana päivänä enää mitään jäljelle, sen lupaan.
APPELSIINI-MANTELIKAKKU
175 g voita2 dl sokeria3 munaa3½ dl vehnäjauhoja1 pss mantelijauhetta (80g)3 tl leivinjauhetta2 dl kreikkalaista jogurttia (tai turkkilaista)1 appelsiinin raastettu kuori3 rkl appelsiinimehua tai appelsiinilikööriä
Vuokaan: voita ja korppujauhoja
Pinnalle: tomusokeria
1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri keskenään. Lisää munat yksitellen huolella vatkaten.2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Mausta jogurtti appelsiinin kuorella ja mehulla.3. Sekoita taikinaan vuorotellen maustettua jogurttia ja kuivia aineita.4. Voitele ja korppujauhota irtopohjainen kakkuvuoka, halkaisijaltaan 24 cm. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.5. Nosta kakku jäähtymään ritilälle, ennen kuin irrotat sen vuoasta. Siivilöi pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua. Säilytä kylmässä, siten kakku pysyy ihanan mehevänä.
Kakun alla on vanha reikäommeltu pellavaliina, joka meillä on minusta ollut kotona jo silloin kun olin pikkutyttö. En käytä juuri liinoja, mutta tämä sopi jotenkin kakun herkkään ja vanhahtavaan tunnelmaan. Olisi ehkä voinut käyttää vielä lasilaustasta alla.
Vieras on herännyt. Kuvaajana isäntänsä.
Voi EI, yritän keventää... Koira on tuossa ensimmäisessä kuvassa rento, mutta kuitenkin hyvin läsnä. Onnistunut otos.
VastaaPoistaPäivi, olen yrittänyt lopettaa leipomisen tykkänään, ja harventanut ainakin huomattavasti. Ennen tein joka sunnuntaille päiväkahvihyvää, mutta nyt enää erikoistilanteessa. Hyvä ohje kelpaa syyksi;)
VastaaPoistaPiti miettiä, teinkö myös tuota kakkua joskus. Voisin tehdä uudelleen.
VastaaPoistaArleena, tuo saattoi olla jossakin vanhemmassakin lehdessä. Sain työkaverilta pari numeroa lainaksi. Tuontyyppistä kakkua tulee harvoin tehtyä, mutta tässä mehevyyden takaa jogurtti ja manteli.
VastaaPoistaAijai, kakkua.. mmm :)
VastaaPoistaKannattaa joskus kokeilla;)
VastaaPoista