maanantai 20. kesäkuuta 2011

Herkkupaloja RijksmuseumistaAmsterdamista riittää näköjään joka päivälle blogattavaa, tällä kerralla taidemuseosta. Rijksmuseum ja Van Gogh ovat lähes vierekkäin ja kumpaankin saa kulumaan hyvästi aikaa. Mennään ensimmäiseen, joka muuten on remontissa ja esittelee vain osan teoksistaan.

Ja se valokuvaus on tietysti kiellettyä, joten kuvat on lainattu muualta. Mutta vaikutelmat ovat omia.

 Kuva lainattu täältä.

Tämä kuva jähmetti minut paikoilleen: Vermeerin katunäkymä Delftistä vuodelta 1658. En ollut nähnyt edes kuvaa siitä aiemmin, mutta maalauksen valokuvamaisuus ja ihmeellinen tarkkuus ja arkipäivän aito ilmapiiri oli vangitseva. Tämä maalaus näytti niin elävältä! Kuin olisi kävellyt itse talon ohi. Vaikka jälki ei oikeasti olekaan valokuvantarkkaa, niin vaikutelma on.

Johannes Vermeer, Rakkauskirje. Kuva lainattu täältä.

Tässä maalauksessa on samanlaista arkisen hetken lumoa. Valo tulee upeasti ikkunasta, palvelustyttö on hyväntuulinen ja ilmeisen hyvissä väleissä emäntänsä kanssa. Rouva on myös syventynyt asemansa mukaiseen toimeen. Arkisen puuhailun jäljet ovat näkyvissä, ja katsoja pääsee kurkistamaan kotiin eteisestä oviverhon takaa.


Johannes Vermeer, Maitotyttö, 1658. Lainattu täältä.

Tyttö on täysin keskittynyt työhönsä, jota hän tekee rauhallisesti ja häiriintymättä. Kuvassa on ihanan intiimi ja hiljainen tunnelma. Värienkäyttö on uskomattoman kaunista. Taulusta saattaa tarkastella tytön vaatteiden kangasta ja ompeleitten pistoja.


 Johannes Vermeer, Kirjettä lukeva nainen, 1663. Lainattu museon sivuilta.

Tämä taulu näytti suorastaan karulta muitten joukossa niukkojen väriensä takia. Mutta juuri siinä ja valon käytössä taitaa piillä juuri sen viehätys. Ultramariinin sininen on ollut hyvin kallista ainetta ja tässä sitä on käytetty paljon.

Yläluokan naisten puvuissa oli 1600-luvulla rinta litistetty huolellisesti, mikä näkyy jopa raskaanan olevan naisen puvussa. Palvelusväki sai sitten rönsytä hienon naisen puolestakin.


 Kuva kotoisin Rijksmuseumin sivulta

Rembradtin Juutalaismorsian vuodelta 1667. Tässä on jotenkin intiimi ja varovaisen hellä tunnelma. Miehen hihan kangas on maalattu niin paksuilla väreillä, että se hehkuu aidon kolmiulotteisena. Läheltä näkyi kerrostaminen selvästi.


 Rembrandt Harmensz. van Rijn, Omakuva vuodelta 1628

Tätä pientä omakuvaa maalatessaan Rembrandt on ollut 22-vuotias. Rohkea valonkäyttö tekee siitä aivan omalaatuisen houkuttelevan katsojalle. Maalauksessa on ihmeen elävä tunnelma, kehysten välistä tuijottaa tosiaan elävä ihminen.

Jan Havicksz. Steen, Nainen iltapuuhissaan, 1600-luvulta. Kuva museon sivuilta.

No ei tällaistakaan kuvaa ihan joka museossa näe! Oliko puristavat polvisukat tosiaan keksitty jo 1600-luvulla? 


 Pieter de Hooch, Liinavaatekaappi, 1663. Rijksmuseum.

Talon emäntä ja ehkä tytär siirtävät puhtaita liinavaatteita kaappiin. Tämä kiinnitti huomiota ajankuvauksellaan. Liinavaatteet olivat epäilemättä arvokkaita, kuten varakkaassa talossa astiat ja ruokailuvälineetkin.  Kuvan selostuksesta luin, että lapsi on poika. Siihen aikaan kaikki lapset puettiin tiettyyn ikään asti samanlaisiin mekkoihin. Sen näkee aikakauden muotokuvistakin....Ja sitten takaisin maan päälle.

11 kommenttia:

 1. Upeita maalauksia. En ole luonnossa nähnyt noita Vermeerin maalauksia, mutta haluaisin nähdä.

  VastaaPoista
 2. Voi kiitos, tätä vähän odotinkin! Innostuin niin noista mestreista museossa käydessäni (70-luvulla, hyvin nuorena), että kävin myös Rembrantin entisessä kodissa. Kävitkö sinä siellä? Myöhemmin luin myös matkakokemusten innostaman Irvin Stonen vaikuttavan kirjan V. van Goghista.

  VastaaPoista
 3. Nämä on aivan hengästyttävän ihania. Tekee mieli lähteä A.damiin niistä nauttimaan elävänä. Toivottavasti joskus vielä pääsen.
  Meri

  VastaaPoista
 4. Arleena, kuuluisista töistä ei koskaan arvaa, miten ne itseen vaikuttavat. Eihän Mona Lisastakaan pääse näkemään juuri mitään ihmismuurin takaa:) Mutta nämä kyllä vaikuttivat, sitä enemmän, mitä enemmän nytkin katson niitä.

  Päivi, sinä olit fiksu jo nuorena! Minä keskityin silloin vielä muihin juttuihin, mutta tuli niillä nuoruusreissuilla Louvre sentään parina kesänä kierrettyä.
  Rembrandtin kodissa ei käyty nyt, en oikeastaan tiennyt, mitä odottaa sieltä. Käytin vain pientä taskuopasta. Van Goghista postaan huomenna. Jos netti toimii, pätkii taas vähän väliä.

  VastaaPoista
 5. Meri, varmasti pääset ennen pitkää. Nuo museot on vähän niin kuin pakko sunkin nähdä, tykkäät varmasti. Voisin lähteä vaikka uudestaan joskus. Siskoviikko..?

  VastaaPoista
 6. Upeaa, että pääsit näkemään nuo taiteen helmet livenä!

  VastaaPoista
 7. Lepis, totta on, että kuvaan saa erilaisen tuntuman, kun pääsee katsomaan maalausta aitona.

  VastaaPoista
 8. Vangitsevia. Sekä Vermeerit että Rembrandit. Käsittämättömän huikeita!

  VastaaPoista
 9. Sooloilija, huikeita on, mestarin työtä.

  Kiva uusi profiilikuva!

  VastaaPoista
 10. Upeita maalauksia! Onnistunut lomamatka, kun sait paikan päällä noista nauttia.

  VastaaPoista
 11. Rita, näistä maalauksista jää paljon mieleen pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...