torstai 26. toukokuuta 2011

Linssikastiketta ja luontokävelyä


Pidän kasvisruoista, olen aina pitänyt. Kolmen lihansyöjämiehen kokkina olen tietysti tehnyt ruokaa lihasta tavalliseen tapaan, mutta aitoa lihanhimoa en ole saanut vieläkään itselleni kehitettyä. Siis ruokamielessä... Opiskeluaikana idätin monen muun tapaan sinimailasen simeniä purkissa ja siskonmies liotti tuorepuuroaan yön yli. Asuimme silloin neljästään samassa asunnossa ja molempien puolisot vannoivat lihan nimeen, kuten vieläkin.


Teen kasvisruokaa usein itselleni vapaapäivinä, ja silloin tällöin sunnuntailounallekin. Yksi suosikkejani on tämä intialainen linssikastike. Siinä on täyteläinen maku, hyvä tuoksu ja kaunis väri. Runsaasti proteiinia sisältävänä se on myös ruokaisaa. Ohjeen leikkasin talteen viime vuonna Me Naiset -lehdestä. Ja tiesitkö, että linssien toinen nimi on kylvövirvilä?

 Tämä ei ole kylvövirvilää, vaan joku ihan tavallinen kasvi, jonka kaikki muut tuntevat, paitsi minä.

Pidän yleensä kotona GoGreenin  käyttövalmiita papuja ja linssejä, ja nytkin käytin tähän kastikkeeseen kaksi pakkausta kypsiä punaisia linssejä. Linssien keittäminenhän ei kestä kauaa, joten kuivia linssejä voi käyttää yhtä hyvin. Tein allaolevan ohjeen kaksinkertaisena, kerrankin järkevästi ennakoiden tulevan viikon kiireitä. Siitä riitti yhdeksän annosta milloin minkäkin lisäkkeen kanssa.


INTIALAINEN LINSSIKASTIKE neljälle
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 rkl mietoa currytahnaa (minulla sattui olemaan thaimaalaista punaista)
1 tl juustokuminaa
2 tl korianterinsiemeniä
1 prk tomaattimurskaa (Mutti)
1 rkl tomaattipyrettä (Mutti parasta siinäkin)
1½ dl linssejä (tai 1 prk GoGreenin punaisia linssejä)
2 dl kookosmaitoa
1 tl sokeria
tuoretta korianteria
Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljyssä currytahnaa ja juustokuminaa hiukan, että maut heräävät. Lisää sitten sipulisilppu ja murskatut korianterinsiemenet. Paista  seosta pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää linssit, tomaattimurska ja -pyre. Keitä 10-15 minuuttia. Lisää sitten kookosmaito ja sokeri. Keitä vielä 5 minuuttia. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää vähän vettä.
Koristele ruoka tuoreella korianterilla ja tarjoile riisin kanssa. Lisäkkeeksi sopivat hyvin mausteiset porkkanat ja vihreät pavut. Ja jälkiruoaksi vaikka mangolassi!


Korianterinsiemenistä lähtee jauhettaessa ihana tuoksu! Pidän siemeniä pienessä pippurimyllyssä ja rouhaisen siitä vaikka salaatin päälle hyvää tuoksua. Siementen saatavuus on vaan ihan onnenkauppaa. Tavallisissa kaupoissa niitä on harvoin ja pitäisi kai taas tehdä toivioretki johonkin etniseen puotiin.


Tuoreen korianterin lehdet taas ovat ihan erilaisia, mutta sopivat hyvin samaan ruokaan. Niiden tuoksu on myös ihana ja lupaa yleensä jotain hyvää!


Hyvää lupaa myös tuomien tuoksu. Sitä ihanampaa kesänaloitusta ei voisi olla. Aurinkoisina päivinä metsänreunassa näkee joka puolella kukkivia tuomia, joihin myöhemmin ei enää kiinnitä huomiota. Harmi kun tässä ihan lähistöllä ei ole yhtään.


Vuorenkilpi on ainoa, joka kukkii meidänkin pihalla juuri nyt. Tulppaanit nousevat, mutta hitaasti. Omenapuussa ei ole ainoatakaan kukkaa, ei edes nuppuja tänä vuonna. Syreenit sentään eivät petä koskaan.

13 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta. Täytyy kokeilla.
    Minäkin kahden kasvavan lihansyöjälapsen perheessä haaveilen aina kasvisruoista. Siksipä aina yksin ollessani ja viikonloppuisin syön kasvisvoittoisia ruokia.

    VastaaPoista
  2. Sooloilija, meillä piti ennen kasvikset vielä piilottaa, niin että pottumuusissa oli puolet lanttua ja jauhelihan sekaan oli sauvasekoittimella hienonnettu sipulit ja sienet:)

    VastaaPoista
  3. Meidän uudessa kodissa jänikset olivat syöneet omenapuiden rungot ympäri; koitin pelastaa ne laittamalla runkoihin haava-ainetta. Lehtiä näyttää tulevan mutten tiedä vielä kukkasista :) Jännityksellä odotamme!

    VastaaPoista
  4. Linssikastike kuulostaa hyvältä.
    Meillä tykätään salaateista ja niitä teen päivittäin. Ateriasalaatteja teen joko kokonaan kasviksista tai lisään mukaan lihaa tai kalaa. Miten milloinkin. Sekasyöjiä ollaan, mutta painotus kasviksiin.

    Nyt on paljon kukkivaa ympärillä, kuten kuvasi kertovat. Kaunista aikaa juuri nyt.

    VastaaPoista
  5. Meillä kyllä kukkii omenapuu, mikähän sinun puuhusi on iskenyt.

    Pidän itsekin intialaisista mauista ja Tampereella on lähellä Tammelantoria intialaistyylinen kasvisravintola Gopal, joka on auki lounasaikaan. Suosittelen!

    VastaaPoista
  6. Herkullista! Minä teen yleensä linssikeittoa, mutta tuollaistakin voisi kokeilla intialaisittain maustettuna.

    Mikähän on, kun linssien tai siis kylvövirvilöiden (:D) keitto-ohje ei pidä mulla paikkaansa, jäävät koviksi,jos keittää vain 15 minuuttia. Yli puolen tunnin ,ellei lähes tunti pitää haudutella, että pehmenevät -? Huuhtelen ne moneen kertaan, hiukan liotankin kylmässä vedessä.

    Muuten, aikamoinen kakkukavalkadi tuolla sivussa, NAM!

    Hyvää viikonloppua! Ja kiitos tästä lukuilosta, oli mukavaa lukemista.

    eikka

    VastaaPoista
  7. Nelle, eikö sulla ole omenapuun kukkia tuossa pikkukuvassakin? Jos minun pitäisi kuvata sinua puuna, sanoisin, että olet juuri kukkiva omenapuu:)

    Arleena, monipuolisen pelkän kasvisruoan tekeminen vaatisi vähän enemmän paneutumista kuin mihin minä viitsin. Siksi teen paljon kanaa ja kalaa arkisin.

    Ilona H, kyllä täälläkin kaikki muut omenapuut ovat kukassa.
    Intialainen kasvisravintola olisi ihana vaihtoehto lounasaikaan! Täällä on vain yksi kasvisravintola, nimeltään muuten Katriina;) ja käyn siellä joskus opiskelijoitten seassa vapaapäivänä syömässä. Varsinkin sämpylät ovat ihanan kotikutoisia!

    Eikka, siirry sinäkin käyttämään niitä valmiiksi keitettyjä, niin pääset vähemmällä;) Eivät ole edes kalliita.
    Laitoin kakkukavalkadin sivupalkkiin samalla kun taas lopetin leipomiset ja palasin kiltisti kiloklubiin. Hohhoijaa.
    -Viikon päästä nähdään!

    VastaaPoista
  8. Teen usein linssikeittoa. Nam, kastike kuulostaa hyvältä myös :)

    VastaaPoista
  9. Meilläkin syödään linssikeittoa, mutta ehdottomasti tätä linssikastiketta täytyy kokeilla! Punaisia linssejä on aina kaapissa, mutta tuota maustepuolta täytyy täydentää.

    VastaaPoista
  10. Omenaminttu, linssikeittoa en ole muistanut pitkään aikaan, enkä oikeastaan keittoja muutenkaan. Pitääpä laittaa korvan taakse.

    Aikku, en vieläkään oikein tykkää juustokuminan mausta, vaikka olen kokeillut sitä ruokiin monta kertaan. Intialaisessa ruoassa käytetään onneksi niin monia mausteita, että se hukkuu muitten joukkoon;) Ja kookosmaitohan tässä maun antaa.

    VastaaPoista
  11. Kiitos reseptistä. Olen linssien suurkuluttja ja toisinaan kaipaa vaihtelua omiin mössöihin.

    VastaaPoista
  12. Tykkään aivan mielettömästi linsseistä, joten tämä ohje tulee käyttöön jo ehkä tänä viikonloppuna. kiitos :)

    VastaaPoista
  13. Lepis, varsinkin nuo valmiit linssipakkaukset ovat helppoa pikaruokaa arkipäivänä. Hyvää ruokahalua!

    Kati, toivottavasti sinustakin tämä linssikastike on hyvää:)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...