sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Rahkakakkua rakkaille


Viikonloppu on hurahtanut nuorison ja koirien kanssa touhutessa. Perjantai-iltana leivoin koko porukalle pizzoja salaatin kanssa. Minusta viikonlopun paras syötävä oli kuitenkin tämä täytekakku. Se oli raikkaan makuista eikä liian makeaa, siispä sitä riitti monelle päivälle. Täytteessä uutena jujuna oli Marianne-rouhe.

En tee täytekakkuja usein, mutta tätä meillä on syöty kahdeksankymmentäluvulta asti, jolloin ohje julkaistiin Anna-lehdessä jossakin kakkukilpailussa. Sen nimi oli Sveitsiläinen rahkakakku ja ehkä lukkarinrakkauteni kyseistä maata kohtaan sai kokeilemaan ohjetta ensimmäisen kerran. Maku ja kiva rakenne taas houkuttelivat leipomaan useamminkin.Vain pohja paistetaan, muuten kakku hyydytetään jääkaapissa ja parhaimmillaan se onkin vasta seuraavana päivänä.


Pohjaan tarvitaan:
4 huoneenlämpöistä munaa ja
2 dl sokeria vaahdotetaan yhdessä.
1½ dl karkeita vehnäjauhoja, joihin sekoitetaan
5 rkl tummaa kaakaojauhetta sihdattuna sekä
2 tl leivinjauhetta, nostellaan sitten muna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen.

Taikina kumotaan voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Käytin pienehköä irtopohjavuokaa, olisikohan 22 cm halkaisijaltaan, joten siitä sai leikattua kolme kerrosta. Halusin vähän korkeamman kakun, mutta isommalla vuoalla saa kaksi kakkukerrosta ja yhden täytekerroksen väliin.

Täytteeseen tarvitaan:
1 tlk maitorahkaa
1 muna
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
aavistus suolaa
yhden sitruunan mehu
4 liotettua liivatelehteä sulatettuna osaan sitruunamehusta
2 dl kermaa vaahdotettuna
1-2 tölkkiä aprikooseja (ei Rainbow, ovat mielestäni aina vähän raakoja)

Sekoita käsin pallovatkaimella ainekset yhteen sitruunamehuun asti. Ota osa mehusta, kuumenna mikrossa ja sulata siihen liotetut liivatteet. Kaada mehu nauhana samalla hyvin sekoittaen rahkan joukkoon. Lisää lopuksi kermavaahto. Tähän seokseen lisäsin vielä reilut puoli pussia Marianne Crushia.

Soseuta sitten aprikoosit sauvasekoittimella, ilman mehuja. Käytin omaan kakkuuni nyt purkin aprikooseja ja purkin mangoa, koska kerroksia oli useampi.

Vuoraa sitten paistovuoka folio- tai leivinpaperisuikaleilla ja kokoa kakku nurinpäin vuokaan. Itse laitoin korkeat leivinpaperisuikaleet reunoille, koska vuokani oli aika matala ja kakku meni reunan yli.

Pohjalle tulee päällislevy siis, lusikoi sen päälle hiukan aprikoosien lientä ja sitten sosetta (kaikki, jos leikkasit kakun kahteen osaan, puolet, jos kolmeen). Sitten rahkaseosta, uusi kakkulevy jne. Pohjalevy päällimmäiseksi ja  kostuta sitäkin vähän. Sitten vaan peiteltynä jääkaappiin odottamaan.

Tämän kakun kumosin vaan lautaselle ja sihtasin reilusti kaakaojauhetta pinnalle. Juhlavaan tilaisuuteen pursottaisin ehkä kermaa reunoille, nyt raastoin tummaa suklaata keskelle ja jakelin reilut palat jokaiselle.

Ihmettelin itsekseni, miksi postaan aina vain leivontaohjeita. Keksin syyksi sen, että leivonnaiset ovat ainoita, josta ehdin ottaa kuvankin. Pääruoat syödään ja niitä odotetaan niin, ettei siinä ehdi ajatella kuvan ottamista. Tai sitten kuva on niin huono tai ruoan lopputulos näyttää huonolta, ettei sitä kehtaa julkaista. Kuten tämä:

On tuo ollut uunissakin, vaikka ei tässä siltä näytäkään. Tein erilaisia pizzoja, joista kahteen laitoin täytteeksi herkkutatti-Créme Bonjouria ja parmankinkkua. Oli aika suolaista, mutta hyvää. Kinkut olisi kannattanut leikata pienemmiksi ja käyttää vain ranskankermaa.


Nämä kaksi pitivät omaa hurlumheitään koko viikonlopun. Nyt sitten uni maistuu siitäkin edestä!
Kuten myös meille. Huomenna tulee kuitenkin anoppi muutamaksi päiväksi, juuri kun minäkin menen taas viikoksi töihin. Sitä varten leivoin jo  puolukkamuffinsseja varastoon ja suunnittelin tarjoavani päivälliseksi maksapihvejä sipuli-porkkana-kermakastikkeessa. Kaaliraastetta ja...krooh-piuuuuh...

11 kommenttia:

  1. Herkullisia olivat taas kaikki eväät. Kiitos niistä! Älä näännytä itseäsi kokkaillessa. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Näyttää tosi herkulliselta, niinkuin kaikki sinun kokkaukset ;)
    Hyvää alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  3. Nam,näyttää hyvältä.Pizza ja kakku.

    Tein tänään suklaakakkua uudella reseptillä ja oli pahaa..Harmittaa vietävästi kun samalla vaivalla olisi tehnyt vanhalla reseptillä herkullisemman version..

    VastaaPoista
  4. Nam. Ihanat Luna ja Vilma.
    Alkoi tehdä mieli maksapihvejä. En ole vuosiin syönyt.

    VastaaPoista
  5. Nam. Ihanat Luna ja Vilma.
    Alkoi tehdä mieli maksapihvejä. En ole vuosiin syönyt.

    VastaaPoista
  6. Missy E, oli kiva, kun toitte vähän elämää tänne! Mutta olin totaalisesti unohtanut sen anopin, kuulin siitä vasta illalla. Hänen bussinsa tulee heti, kun pääsemme työstä, joten ruokaa on ajateltava jo etukäteen. Anoppi kun ei uskalla syödä koko päivänä mitään, ettei tule matkapahoinvointia.

    Elisa, kokeilin salaman käyttöä orjana sivusta päin, niin sain vähän erilaista valaistusta kuviin.

    Pikkujutut, pieleen menneet kokkailut keljuttaa, kun aikaa ja vaivaa olisi voinut käyttää paremminkin. Koettu on.

    Niina, maksapihveihin tulee pari kertaa vuodessa himo. Näin lauantaina muuten tyhjillä kaupan hyllyillä herkullisen näköisiä pieniä naudanmaksapihvejä ja ostin pari pakettia. Maksoivat yhteensä alle kolme euroa!
    Nuo koirat eivät malta edes nukkua yhdessä ollessaan, temuavat vaan koko ajan.

    VastaaPoista
  7. Teillä on ollut hyvät juhlat! Pizzoihin vaihtelua muulla kuin tomaatilla päällystettynä, hyvä ajatus, vois kokeilla.

    Ja tuo kakku.. sinä sen osaat. Nam!

    Maksaa ei ole tullut syötyä sitten Italian,silloin se maistui herkulta ja saattaa maistua seuraavan kerran vasta jossain ulkomailla. Joko olet miettinyt, mitä Milanossa aiot syödä?

    eikka

    VastaaPoista
  8. Eikka, muistan sen sun maksaherkun, kuten oman vitello tonnaton ja muut herkut siellä pienessä ravintolassa..Gardassa? Pitää syödä nytkin reissussa vähän kukkaron mukaan, ehkä muutaman kerran hyvin ja muuten vaatimattomammin. Ja aina on yhtä jännittävää ostaa kaupasta jotakin ja napostella niitä hotellissa. Meillä vaan oli niin ihana parveke sinne oliivilehtoon ja vuorelle päin!

    VastaaPoista
  9. Arleena, kotona ei viitsi jäädä odottamaan annoksen kylmenemistä kuvaa varten eikä tuunailla muutenkaan sen kummemmin. Ihailen kuitenkin lehtikuvia, jotka on saatu mahdottoman houkuttelevan näköiseksi. Onneksi nyt osaa jo kuvitella maun ohjetta lukiessaankin.

    VastaaPoista
  10. Herkullisen näköinen kakku, mutta miten sen saisi tehtyä ilman liivatetta? Jos vaan tekisi jämäkän rahka-kermatäytteen ja toivoisi parasta.

    VastaaPoista
  11. Olli, eihän täytekakkuihin yleensäkään panna liivatetta, joten varmasti rahka-kerma pysyisi kasassa ilmankin. Ei ole tullut ennen mieleenkään.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...