sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Keltaista


Pääsiäisen pitkät pyhät ovat jo toiseksi viimeisessä. Nuoripari lähti aamulla kotiinsa nauttimaan rauhassa vielä jäljellä olevista vapaista.  Oli kiva viettää heidän kanssaan taas muutaman päivä. Nyt sunnuntaina jäimme sitten tänne sateeseen kuin nallit kallioille. Olo oli orpo, kun kastuimme vielä läpimäriksi kävelyllä. 

Siinä oli riittävästi syytä viettää päivä television ääressä. Katsoin nyt Almodovarin Särkyneet syleilyt, joka osoittautui samalla tavalla syvälle porautuvaksi draamaksi kuin muutkin ohjaajan työt. Ei yhtä vahvaksi kuin suosikkini Kaikki äidistäni, joka saa kyynelkanavat tulvimaan, eikä yhtä vakavaksi ja vaikuttavaksi kuin Huono kasvatus, mutta kelpo tarinaksi ja Penélope Cruzin  hyväksi roolityöksi.

Samalla istumalla menivät sitten vielä Morse, Candlefordin postineiti ja Miss Marple. En sentään kutonut, mutta muuten ihan täysi mummo! Välillä tein ruokaa, kun nuorempi poika tuli käymään, ja jatkoin taas.


Leivoin pitkästä aikaa perjantaina sitruuna-marenkitorttua, kuten varmaan moni muukin, sisko ainakin. Tällä kertaa hylkäsin vanhan ohjeeni, jolla olen tehnyt sitä montakymmentä vuotta. Tämä löytyi K-kaupan Pirkka-ohjeista, ja erinomainen olikin.


Tortusta tuli raikas ja herkullinen jälkiruoka. Marenki pinnalla oli sopivan pehmeää. Tavoilleni uskollisena tein pohjan täysjyväjauhoista, mikä teki siitä erityisen rapean ja maukkaan -ja tietysti myös murenevan.


SITRUUNA-MARENKITORTTU 
Pohja
2 1/2 dl  (täysjyvä) vehnäjauhoja
1 rkl     sokeria
100 g    meijerivoita tai leivontamargariinia
1     keltuainen

Sitruunakiisseli
4 dl     vettä
1 1/2 dl     sokeria
4 rkl     maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
3     keltuaista
1 dl     sitruunanmehua
1     sitruunan raastettu kuori
1 rkl   meijerivoita tai leivontamargariinia

Marenki
4     valkuaista
1 dl     sokeria

1. Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 24-26 cm) ja reunoille. Heitä hetkeksi pakastimeen, etteivät reunat valu ja kypsennä pohjaa sitten 200 asteessa 10-12 minuuttia.

2. Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet, rasvaa lukuunottamatta, kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Lisää kiisseliin rasva ja sekoita. Kaada jäähtynyt kiisseli torttupohjan päälle.

3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Nostele tai pursota vaahto kiisselin päälle.

4. Paista torttua 175 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Jäähdytä torttu ja tarjoa kahvipöydässä tai jälkiruoaksi samana päivänä.

11 kommenttia:

  1. Nuoripari on turvallisesti perillä kotona. Vähän orpoa täälläkin on, kun ollaan taas kaksistaan eikä edes koiria ole seurana. Kiitos herkuista, majoituksesta, seurasta ja kaikesta! Oli taasen mukavaa ja seuraavaan kertaan tuskin on pitkä aika.

    VastaaPoista
  2. Var så god. Täällä on tietysti ainakin joillakin meno päällä, niitä ei vauhti hyydy ennen kuin yöksi:)

    VastaaPoista
  3. Nyt alkoi tekemään mieli sitruunatorttua, mmm, niin herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
  4. Leppoisan oloista! ja herkullinen torttu. Joskus ammoisina aikoina vuonna paistinpannu olen tuon tyylistä syönyt viimeiseksi.
    Mutta tuo marenkipäällystä näytti hienolta myös!

    VastaaPoista
  5. Kaunis pääsiäistunnelma alkoi jo heti otsikon kuvasta ja jatkui suussasulavana torttuna.

    Pitääpä ottaa päivän pikku lounas jääkaapista.

    VastaaPoista
  6. Juuri tuollaisen tortun tein, mutta pohjan keltuaisen korvasin vedellä, tuli hyvä mieto pohja. Ja istruuna tietenkin hieman enemmän, että tulee tarpeeksi kirpeää, ehkä lime voisi olla vielä kirpeämpi. Ihana torttu! Ja oikeasti, en uskonut osaavani, mutta hyvä tuli.

    Telkkaria katellessa on mennyt aika täälläkin, eilinen lenkkikin kutistui lyhyeen, kun satoi liikaa. Mikäs siinä, lomahan nyt on ja saa keräillä voimia, ottaa rennosti.

    Koko ajan vaan nukuttaa.. paistais ees hetken aurinko, vaan eipä ole näkynyt. Onneksi kesä on edessä ja paistetta tiedossa.

    eikka

    VastaaPoista
  7. Omenaminttu, tällä kertaa sitruunapiirakasta tuli tosi raikas.

    Taru, pursotettuna marenki näyttää aika kontrolloidulta, usein lusikoitu näyttää herkullisemmalta.

    Arleena, viimeistään pääsiäisenä pitää saadaa nähdä lähellään omenanvihreää ja keltaista. Joka vuosi tulee sama vastustamaton tarve, kuin joulukuu ja punainen.

    Eikka, monia juttuja kuvittelee vaikeiksi ja monimutkaisiksi, mutta ne vaativat vain tekemistä enemmän. Ehkä tämäkin on vain sitä.
    Minäkin olen nukkunut tänään jo kahdet päiväunet makeasti. Hyvin menee!

    VastaaPoista
  8. Tuo sitruuna-marenkipiirakka on kyllä ihanaa! En ole moneen vuoteen sitä tehnyt, pitäisi. Eikä se kovin työläskään olisi tehdä. vanha resepti minullakin kansiossa tallessa.

    Mukavasti mennyt pääsiäisenaika teillä, kiva.

    VastaaPoista
  9. Rita, teini-ikäisenä olin tätini luona lounaissaaristossa pari kesää ja opettelin siellä tekemään kaikenlaista uutta. Luimme ohjeita mm. Anna-lehdestä ja kokeilimme. Niiltä ajoilta on ensimmänen itse tekemäni keittokirja ja käytän monia ohjeita edelleen.

    VastaaPoista
  10. Oh, tuo on myös omia suosikkireseptejäni. Ihanaa, raikasta torttua taatusti:) Ja jotenkin niin keväistä.

    VastaaPoista
  11. Nelle, sitruuna on keväistä, ja aina yhtä raikasta.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...