lauantai 20. joulukuuta 2008

Karpaloita, kauraa ja klassikoita


Pirkka-lehden karpalo-kaurakuula -ohje houkutteli tekemään poikkeuksen pikkuleipien väkerrysinhosta ja kokeilemaan, olisiko niistä joulun naposteltavaksi. Pikkutortut kun ovat lähes haihtuneet pakastimesta ja uusia on tulossa miniältä vasta aatoksi.

Ensin soimaan Anne-Sofie von Otterin joululevy ja sitten ohjeen kimppuun. Sattumalta olin nimittäin ostanut joulutorilta kuivattuja karpaloita ison pussin. Ihania isoja marjoja, joita olin käynyt kylmiön lasipurkista satunnaiseen makeannälkään napsimassa, siis päivittäin.

Homma alkaa paistinpannusta:
3 rkl voita
2 dl kaurahiutaleita
3 rkl sokeria (kokeile fariinia)

Pannulla sulatettuun voihin sekoitetaan kaurahiutaleet ja sokeri paahtumaan rapeaksi ja saamaan vähän väriä.


Homma jatkuu leikkuulaudalla hienontamalla 100 g kuivattuja karpaloita veitsellä pienemmäksi. Samalla ehtii kerrata taas pottulootan tekoa iltaa varten.

Taikina vatkataan koneella vaaleaksi vaahdoksi:
200 g voita tai margariinia
1½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Lisätään 1 muna
4½ dl vehnäjauhoja (laitoin taas osan grahamia)
½ tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa

Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja lisätään taikinaan maidon kanssa kevyesti sekoittaen.
1/3 paahdetusta kauraseoksesta ja 1/2 karpaloista sekoitetaan vielä taikinaan mukaan. Loput sekoitetaan keskenään syvälle lautaselle.

Ohjeen mukaan taikinasta voi ottaa suoraan lusikalla nokareita ja pyöritellä jauhotetuilla käsillä palloksi. Kätevää, mutta en huomannut tätä kohtaa ollenkaan, vaan tein muinaisten kouluoppien mukaan ja laskin, että tulee luvatut 60 kappaletta pikkuleipiä.

Taikinapallot kieritellään sitten kaura-karpaloseoksessa. Niihin voi oikein painella seosta. Tämä taikina ei leviä uunissa, joten kannattaa samantien tehdä sen muotoisia kuin haluaa.


Tai viitsii. Pikkuleipien teossa pitää jaksaa tehdä sama liike sata kertaa ja se kiinnostaa minua yhtä vähän kuin vatsaliikkeet, joten nämä ovat vähän vaikka minkä näköisiä.


Tässä vaiheessa on kuunneltu läpi joululevyt ja pyörimässä on itsetehty kokoelma omista vanhoista suosikeista, mm. vanhaa Steve Miller Bandia, The Joker. Pikkuleipiä maistellessa voi samalla muistella itsekseen keittiössä vanhoja hyviä aikoja. Kyllä 70-luvulla elämä maistui! Tulee myös mieleen, että kauraseoksessa joku ruskea sokeri maistuisi voimakkaammin ja sitä samaa voisi olla myös taikinassa.



10 kommenttia:

  1. Oisiko se ruskea intiaanisokeri tähän hyvä. Minulta löytyisi sitä..

    Minäkään en pidä yhtään pikkuleipien tekemisestä..

    Noita en taida nyt tehdä, koska söisin ne yksin. Lapsille karpalot ovat kauhistus, liittyvät kai liikaa terveellisyyteen..

    VastaaPoista
  2. Intiaanisokerihan kävisi tähän hyvin, varsinkin tuohon pintaan se antaisi enemmän makua kuin tavallinen sokeri.

    Nämä kuivatut karpalot olivat aika pehmeitä ja makeita, mitä lienevät.

    VastaaPoista
  3. Jess, sullahan on täällä SUNNUNTAIKLASSIKKO! Tervetuloa joukkoon sankkaan. Lepishän aloitti tän sunnuntaiklassikkojutun ja siitä on tullut suosittu!

    Kiva kun ohjeistani oli apua ja sait laitettua tän videon. Vielä kun mun kone jaksais pyörittää youtubea, sen kanssa on ollut ongelmia viime aikoina..

    VastaaPoista
  4. Kiitos sulle tosiaan! Etsin Enter Maurice -kappaletta, mutta sitä ei tuubista tullut. Recall the Beginnig - A Journey From Eden on vinyylihyllyni suurimpia aarteita.

    VastaaPoista
  5. Vaikken niin karpaloista välitä, nuo pikkuleivät ovat varmasti poikkeus. Paahdettu kaura ja sokeri täytyy olla hyvää.

    Pottulootaa sinäkin siis väänsit, mullakin on uunissa. Hyvin olet jaksanut laitella herkkuja.

    VastaaPoista
  6. Mikäs herkkuja on laitellessa, Eicka, hyvin ne itsellekin maistuvat. Näitä pikkuleipiä tein oikeastaan yksille ystäville joulutervehdykseksi ja he sopivasti tulivat itse eilen käymään meillä. Sain heiltä sinappia, onneksi, sillä omani ei onnistunut hyvin tänä vuonna. Tuli liian suolaista.

    VastaaPoista
  7. Hyviä olivat, kun pääsin tuoreeltaan pikkuleipiäsi maistelemaan.
    Jostain syystä joulun alla innostuu tekemään kaikkea sellaistakin, mikä tavallisesti tuntuu kamalan vaivalloiselta.

    Jouluverhoja minulla ei ole ollut ikinä, punainen liina, joulukoristeet ja kuusi tuovat joulutunnelman. Paljon kynttilöitä ja joulumusiikki. Herkkuja tarjolla aamusta iltaan.

    VastaaPoista
  8. Herkullisen näköisiä pikkuleipiä , kiva resepti,kiitos! Ja kauniita valokuvia kans.Oikein hyvää Joulua!

    VastaaPoista
  9. Herkkuja näyttävät olevan. En jaksa innostua pikkuleipien pyörittämisesta, samoinkuin sinä en jaksaisi millään pyörittää 60 pyöreää pallukkaa.
    Leivoin suurilla vedoilla, kuivakakkuja siis. Hiekkakakkuun laitoin rusinoita ja ah kun oli mukava lusikoida sitä vuokaan ja uuniin paistumaan, ei mitään pyörityksiä

    VastaaPoista
  10. Meri, kynttilät ja musiikki vaikuttavat paljon tunnelmaan. Ehkä tässä vähitellen alkaa löytyä jotain tunnelmaa omaan mieleen, kunhan saisi kuusen koristeltua. Nyt ei ole into vielä riittänyt siihen.

    Yelian, hyvää joulua sinnekin!

    Arleena, leivontaan menee paljon aikaa, jos väkertelee jotakin. Siksi leivon harvoin pullaakaan, kun kestää tuntikausia yhteensä.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...